Verslaafd aan Turkse zeep

Verzorging

Verslaafd aan Turkse zeep

Door -

Deel dit artikel

Nog niet zo lang geleden droomde ik dat ik samen met mijn Turkse vrouw in een prachtige Hamam (Turks badhuis) in de Hararet (hete ruimte gevuld met stoom) op buiksteen lag. Ik heb helemaal geen Turkse vrouw, maar daar trekken dromen zich niks van aan...

We werden verwend door het badpersoneel, tellak geheten, dat met een grote schuimzak, gevuld met het zachte schuim van geparfumeerde zeep, overvloedig onze lichamen bedekte. Tineke de Nooij was er ook. Gezellig! Ze vroeg of we hierna baklava kwamen eten bij haar. Een en ander werd gefilmd en uitgezonden op Veronica. Ja, gekker dan mijn dromen krijg je ze zelden. Want Veronica zendt helemaal geen televisie meer uit.

Van goedkoop tot duur

Waarom ik deze malle droom droomde, had alles te maken met die schuimzak. Ooit was ik in Antalya in een Hammam geweest en de geur van dat schuim in die schuimzak, zal ik nooit meer uit mijn neus kunnen halen. Zo moet zeep ruiken, naar vroeger, toen de wereld nog citroentjesfris was. Bij thuiskomst was ik nog even op zoek gegaan naar die zeep, maar zoals altijd, ging het leven gewoon weer verder. En wassen kun je je anno nu met alles. Van goedkoop tot duur.

Dat goedkoop overigens niet altijd duurkoop hoeft te zijn, kwam ik achter toen ik onlangs in het Haagse boodschappen ging doen in de Turkse supermarkt Firat in de Weimarstraat. Bij de verzorgingsproducten ontwaarde ik voor nog geen twee euro een stuk zeep van het merk Hacisakir en voor nog geen euro een scheerstaaf van het merk Arko, die beiden – mijn hart sloeg een paar slagen over – exact naar het schuim van de schuimzak uit de Hammam geurden!

Moeder aller zepen

Overigens komt iets zuidelijker, uit Syrië, een zeep die ook niet te versmaden is. Al duizenden jaren lang wordt daar Aleppo Zeep gemaakt. Deze moeder aller zepen heeft een natuurlijke samenstelling en is hierdoor volledig biologisch afbreekbaar. Een zeep die zonder synthetische ingrediënten of toegevoegde kleur- en geurstoffen, ook nog eens extra goed voor je huid is. De natuurlijke oliën die verwerkt zijn in deze zeep, zoals olijfolie en laurierolie, hebben namelijk eigenschappen die een onrustige huid helpen kalmeren.

Vanmorgen heb ik me gedoucht met Turkse zeep en heb ik me geschoren met Turkse scheerzeep. Mijn dag kan niet meer stuk. Ik kan bijna niet wachten tot ik vanavond het ritueel herhaal en fris en fruitig naast mijn lief mag gaan liggen. Om na gedane zaken te dromen over de baklava van Tineke.

 

Deel dit artikel