Stijl kent geen leeftijd: het witte T-shirt

Verzorging

Stijl kent geen leeftijd: het witte T-shirt

Door -

Deel dit artikel

Als er één kledingstuk is waarmee mannen laten zien dat ze er mogen zijn, dan is het wel het witte T-shirt. Dat heeft een diepere oorzaak...

Elke donderdag een leeftijdloos mode-item voor mannen, gezien door Vincent Slingerland van men's store MONO Den Haag. 

Op de foto Marlon Brando, beginjaren 60.

Rond 1910 werd het witte T-shirt massaal gedragen door de Amerikaanse marinesoldaten, maar niemand die het kledingstuk zag. Ze verstopten het onder hun marine-uniformen. Pas in en na de tweede Wereldoorlog dachten de soldaten in verre tropische landen: 'Bekijk het maar. Het is warm en dit wordt mijn outfit.' En zo kreeg het witte T-shirt een aureool van prettige onverschilligheid, werd het onbedoeld een fashion-statement, want eerlijk is eerlijk: die soldaten hadden weinig met op met mode.

Extra fashion-boost

In de tussentijd was een zekere Coco Chanel aan het experimenteren geslagen met jersey katoen. Inplaats van deze speciaal geweven stof te gebruiken voor ondergoed alleen, begon ze katoen te verwerken in bovenkleding. Waardoor ze het witte katoenen T-shirt nog meer bewegingsvrijheid gaf als mode-item dat gezien mocht worden. Jaren later zou Chanel-ontwerper Karl Lagerfeld het een extra fashion-boost geven door de kenmerkende tweed-cardigan jassen van het befaamde merk te laten dragen op witte T's.

Alles kan ermee

En dat is ook het mooie van dit kledingstuk. Alles kan ermee. Je zou het een soort blanco canvas kunnen noemen, waarop je alle culturen, alle uitingen, alle stemmingen op kunt projecteren. Een T-shirt kan de status van de arbeidersklasse aangeven; rebellie symboliseren (James Dean in Rebel Without a Cause), fit zijn accentueren (vraag het maar aan de body-builder, aan de danser, de bokser of iedereen daar tussenin) of mannelijke seks uitstralen. Daarnaast is het ook het meest veelzijdige kledingstuk dat je je kunt voorstellen: het T-shirt kan overal worden gedragen, van de backwaters van New Orleans (Marlon Brando in A Streetcar Named Desire) tot aan de rode loper (onder een zwart kostuum).

Geen wonder dus dat het klassieke witte T-shirt, samen met de jeans, een sleutelelement blijft in wat we met liefde dragen.

Northern Soul bij MONO

p.s. Wil je vrijdag 23 Februari swingend van het voorjaar en de voorjaarsmode proeven? MONO Men's fashion in Den Haag (Schoolstraat 17) presenteert tussen 6 en 9 's avonds de nieuwe collectie met een lekkere, intieme retro Modeshow in de shop zelf. In de slipstream van de Northern Soul Revival draait de prominente Northen soul DJ Pete (Northern Soul Amsterdam) plaatjes, zijn er Northern Soul dansers, snacks, biertjes en bestaan de catwalk modellen uit MONO regulars. En jij kan erbij zijn. Hoe? Door gewoon langs te komen! Check onderstaand filmpje (maar let niet op de datum van de 28ste, want die klopt niet...):

 

Deel dit artikel