Stijl kent geen leeftijd: het witte overhemd

Verzorging

Stijl kent geen leeftijd: het witte overhemd

Door -

Deel dit artikel

Nu de kou uit de lucht is, krijg ik zin in de lente. En als ik zin in de lente krijg, dan krijg ik zin in een knisperend wit overhemd, kortom: krijg ik zin in de meest frisse look die een stijlvolle man zich wensen kan.

Elke donderdag een leeftijdloos mode-item voor mannen, gezien door Vincent Slingerland van men's store MONO Den Haag

Je kunt je bijna niet voorstellen dat witte overhemden twee eeuwen geleden louter gedragen werden door mannen van adel en standing. En dat had alles te maken met hygiëne. Want alleen de allerrijksten konden zich in die tijd permitteren om dagelijks hun kleding te (laten) wassen. Als je daar zoals de meesten niet toe in staat was, bleek het witte hemd het slechtste kledingstuk om te dragen, want elk viezigheidje of vlek was er op te zien.

Witte boorden criminelen

Het witte shirt zou in de negentiende eeuw nog steeds tussen de hoger opgeleide en in loondienst werkende 'professionals' en de lagere klasse, de arbeiders in staan, een verschil dat aangegeven werd als 'white collar' (de bovenklasse) en 'blue collar' (de onderklasse). Voor de laatste groep werden de mannen die witte overhemden droegen, gezien als boeven, vandaar ook de benaming witte boorden criminelen. Die uitdrukking komt uit die periode.

Gelukkig is vandaag de dag het witte overhemd voor iedereen bereikbaar en beschikbaar. En het mooie is: what you see, is what you get. En dan hebben we het over de drager van een wit shirt. Er is namelijk niets dat afleidt. Geen kleur, geen strepen, geen print, met als gevolg dat de persoonlijkheid van de man in het shirt de belangrijkste focus van zijn omgeving is. Het bewijs daarvan wordt geleverd door een keur aan iconische sterren die zweerden en zweren bij een wit button down shirt.

Gave gasten

Van de sterren uit de jaren 40 als Gregory Peck of Fred Astaire tot aan de modekoningen van nu als Tom Ford en Karl Lagerfeld en gave gasten als George Clooney en Idris Elba, allemaal mannen die het helemaal begrijpen en in een wit hemd ijzersterk voor de dag komen. En het mooie is dat je van links (in kostuum en das) naar rechts (op een jeans, met opgerolde mouwen) kunt gaan met deze tijdloze en leeftijdloze klassieker.

Om nog maar te zwijgen van het moment dat je vrouw of vriendin je witte overhemd aantrekt en daar verder niets onder draagt. Ja, laat die lente maar komen...

Deel dit artikel