Stijl kent geen leeftijd: het hoofddeksel

Verzorging

Stijl kent geen leeftijd: het hoofddeksel

Door -

Deel dit artikel

Als je in de dikke Van Dale kijkt naar de betekenis van hoofddeksel, dan vind je de omschrijving 'kledingstuk dat op het hoofd gedragen wordt'. En dat is precies zoals ik het ook zie. Als een mode-item dat er altijd is geweest en er ook altijd zal zijn.

Elke week een leeftijdloos mode-item voor mannen, gezien door Vincent Slingerland van men's store MONO Den Haag

Er zijn vele soorten hoofddeksels, van Marokkaanse fez tot Amerikaanse cowboy-hoed, van Russische chapkas (pilotenmuts) tot Chinese Mao-pet en alles daar tussenin. Maar grof gezegd is er een onderscheid tussen hoofddeksels met een rand, zoals een hoed en hoofddeksels zonder rand, zoals een baseballcap.

Verblind door de zon

Altijd als er een nieuw hoofddeksel werd geïntroduceerd in de geschiedenis van het kledingstuk ging de noodzaak vooraf aan de mode. De cowboy-hoed was noodzakelijk door het vele stof op de prairies dat anders in het haar en de ogen kwam. En de baseballcap werd gedragen omdat de baseballspeler, die wierp of sloeg, anders verblind werd door de zon. Maar van de nood werd al snel een deugd gemaakt en voordat we het zelf door hadden, droegen we een hoed of pet omdat het fashionable was.

Ingenaaide scheermesjes

Je kunt het je niet voorstellen, maar er is een tijd geweest, nog niet zo heel erg lang geleden, dat een man niet de deur uitging zonder zijn hoed. Als je iemand begroette op straat, dan deed je dat door je hoed of pet af te nemen en weer op te zetten. Die tijd is voorbij, maar deksels, de hoofddeksels zijn dat niet! Neem het succesvolle Peaky Blinders, een Netflix-serie, die zijn naam ontleend aan de flat cap (‘peaky’) die op de hoofden van de bendeleden prijkt en die is voorzien van ingenaaide scheermesjes om onverwachts uit te halen naar eenieder die hun pad kruist.

Hoofddeksels kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Kijk maar naar onze Beatrix of Maxima. Maar zoals de legendarische acteur Humphrey Bogart, die als kenmerk een gleufhoed van Borsalino had, altijd zei: 'It's the hat that makes the man.' Een uitspraak waar ik mijn petje voor af neem.

Hier een legendarische scène uit Casablanca, met Humphrey Bogart en zijn onafscheidelijke gleufhoed:

 

P

Deel dit artikel