Stijl kent geen leeftijd: de turtle neck

Verzorging

Stijl kent geen leeftijd: de turtle neck

Door -

Deel dit artikel

Vanaf nu elke donderdag een leeftijdloos mode-item voor mannen, gezien door Mister Style Has No Age oftewel Vincent Slingerland van men's store MONO Den Haag.

Op de foto Beatle George Harrison

Had jij 'm ook als kind? Bij mij zat hij altijd als gegoten rond mijn jonge jongens nek. En nu draag ik 'm gewoon weer. Met veel genoegen. Je mag gerust stellen dat de turtle neck of coltrui de tand des tijds glansrijk heeft doorstaan. Dit type trui dateert al uit de 15e eeuw en had als doel om ridders met helmen op een comfortabeler nekgevoel te geven. Vanaf de 19e eeuw werd het kledingstuk veelvuldig gedragen door arbeiders, atleten en zeelieden. Nog een eeuw later werd de turtle neck ook geassocieerd met artiesten en intellectuelen en liet je als drager zien dat je je als non-conformist had aangesloten bij de anti-stropdas beweging.

Marlon Brando en Alain Delon

En toen, in de jaren zestig, begon pas echt de opmars van de turtle neck, die van Engelse komaf is en daardoor alleen al een sophisticated image heeft. De Modernists (MODS) bombardeerden het kolletje tot uniform, The Beatles zweerden erbij (zie de platenhoes van Help) en het stoere en sexy imago werd geaccentueerd door turtle neck aficionado's als Marlon Brando, James Dean, Sean Connery en Alain Delon.

In de jaren tachtig en negentig werd de turtle neck even on hold gezet. Kwam ook waarschijnlijk omdat de coltrui een zekere vorm heeft en vorm in die jaren van wijd zittende kleding ver te zoeken was. Maar anno nu is een col weer helemaal cool. Steve Jobs droeg het kledingstuk de 21e eeuw in en tegenwoordig zie je de mannen van Oasis, Paul Weller en James Bond (Daniel Craig) regelmatig met een col. Een mooie, wat dunne turtle neck van een fijne wolsoort staat ook zo fijn onder een kostuum.

Dat had je nooit gedacht toen je als kind zo'n kolletje droeg...

 


 

Deel dit artikel