Stijl kent geen leeftijd: de sok

Verzorging

Stijl kent geen leeftijd: de sok

Door -

Deel dit artikel

Elke donderdag een leeftijdloos mode-item voor mannen, gezien door Vincent Slingerland van men's store MONO Den Haag. Vandaag de sok.

De sokken op de foto zijn van het magnifieke Rotterdamse sokkenmerk Effio

Sokken maken in je leven een ware transformatie door om – als je de vinger aan de pols houdt, en dat doe je als 50méér man – weer te eindigen met waarmee het begonnen is. Toen je nog een peuter was droeg je kleurrijke, vrolijke sokken met afbeeldingen erop. Toen je een dertiger was, droeg je grijs en zwart, de all time favourites. En nu je je nergens meer aan hoef te confirmeren ga je gewoon weer voor gek en kleurrijk alsof je op een glansrijke en triomfantelijke manier weer kind wordt. Heerlijk, toch?

Het stenen tijdperk

De geschiedenis van de sok gaat ver terug. Heel ver terug. Naar het stenen tijdperk. Sokken werden toen van dierenhuiden gemaakt en dienden om de voet, die toch al veel te verduren had in die tijd, van enig comfort en warmte te voorzien. Het woord sok is afgeleid van het Griekse woord soccus, dat rond de 8e eeuw voor Christus voor het eerst werd gebruikt. Ook de Grieken maakten hun sokken nog van dierenhuiden.

Pas enkele eeuwen later waren de Romeinen in staat om fijnere stoffen te weven en comfortabele sokken te vervaardigen waar de exemplaren van vandaag nog steeds veel op lijken. En als je – terecht overigens – vindt dat 'sokken-in-sandalen' een absolute modecatastrofe zijn, dan hebben we dat beeld te danken aan diezelfde Romeinen. Onderzoekers hebben namelijk sporen van sokken-materiaal gevonden in opgegraven schoeisel.

Zwart is maar zo zwart

Omdat bijna elke man tegenwoordig sokken draagt, kun je je niet voorstellen dat in de middeleeuwen de sok voor welvaart stond onder de rijken en mensen van adel. Hele volksstammen gingen in die tijd nog op blote voeten door het leven.

Lange tijd werden kousen met de hand gebreid tot in 1589 de eerste breimachine uitgevonden werd. De wollen sokken werden steeds populairder en er ontstonden fabrieken waarin uitsluitend sokken werden gemaakt van zijde, wol of katoen.

Zoals ik al eerder aangaf zijn sokken volstrekt leeftijdloos. Als 50méér man kun je elke sok dragen die je wilt. Zelf zou ik kiezen voor een sok die opvalt als je met je benen over elkaar zit. Want zwart is maar zo zwart.

Deel dit artikel