Stijl kent geen leeftijd: de sneaker

Verzorging

Stijl kent geen leeftijd: de sneaker

Door -

Deel dit artikel

Je hebt waarschijnlijk in de loop van je leven meer dan twee dozijn paren gehad, maar het is amper honderd jaar geleden dat ze er voor het eerst waren. We hebben het natuurlijk over sneakers.

Elke week een leeftijdloos mode-item voor mannen, gezien door Vincent Slingerland van men's store MONO Den Haag

Sneakers, trainers, tennisschoenen, gymschoenen - hoe je ze ook noemt, maar atletische schoenen hebben hun stempel gedrukt op de manier waarop we leven en ons kleden sinds de uitvinding van de sneaker in het begin van de twintigste eeuw.

Lumineuze idee

Zoals altijd ging er iets aan vooraf. In 1839 maakte Charles Goodyear schoenen met rubberen zolen mogelijk toen hij het proces voor vulkanisatie uitvond, waardoor rubber kon samensmelten met een verscheidenheid aan andere materialen, zoals textiel. De toepassing van de stof voor schoenzolen gebeurde echter pas halverwege de jaren 1870 toen iemand op het lumineuze idee kwam om rubberen schoenen voor het edele spel croquet te maken (het was blijkbaar niet leuk om met een leren zool op een keramische bal te stappen).

De opmars van de sneaker begon pas goed in 1917 toen Converse uit Massachussetts met de iconische All Star basketbalschoen kwam. In tegenstelling tot eerdere sportschoenen was de All Star 's werelds eerste high-top met steun rondom de enkel. Basketballer, evangelist en schoenenverkoper Chuck Taylor kwam met een aantal ontwerpwijzigingen en een legende was geboren.

Toen de All Star in de Verenigde Staten aan een niet te stuiten opmars bezig was, richtte Adi Dassler in het Duitsland van 1924 Adidas op. Dit merk richtte zich voornamelijk op hardloopschoenen en voetbalschoenen en werd al snel het populairste atletische merk in de wereld. Jesse Owens rende op Adidas, toen hij in 1936 op de Olympische Spelen van Berlijn vier gouden plakken won.

Alles zat de schoen mee

Maar zo populair als sneakers waren in de sport, zo zelden zag je ze op straat. Dat veranderde in het begin van de jaren vijftig, toen de opkomende tegencultuur de sneaker net zo stevig omarmde als de spijkerbroek. Alles zat de schoen opeens mee. Ze waren goedkoop, ze hadden geen onderhoud nodig (hoe smeriger, hoe mooier) en ze dienden als statement tegen de grote vertrutting. Marlon Brando en James Dean begonnen sneakers te dragen op het witte doek en dat werd door de jeugd gretig overgenomen. Er kwamen tientallen nieuwe merken op de markt, zoals Nike, Vans, Reebok, Puma (opgericht door de broer van Adidas-maker Adi Dassler), Onitsuka Tiger, Saucony en K-Swiss.

Zou jij je nog een wereld zonder sneakers kunnen voorstellen? Ik niet. Een van van mijn favoriete merken is het Engelse Gola. Die maken in mijn ogen een perfecte sneaker. Basic en toch met een eigen persoonlijkheid. Deze loopschoen uit 1901 werd in 1960 gepresenteerd als all round sportschoen en is sindsdien een regelrechte all timer. Deze zomer viert het classic Herrier model zijn 50-jarig jubileum. Over tijdloos en leeftijdloos gesproken...

Altijd handig. How to wear sneakers with a suit:

 

Deel dit artikel