Stijl kent geen leeftijd: de short

Verzorging

Stijl kent geen leeftijd: de short

Door -

Deel dit artikel

Shorts. I love 'm. Je kunt ze dragen als je 8 bent, waarbij het bijna zeker is dat je dit artikel niet leest, of als je 88 bent en je hoogstens geen gespierde kuiten meer kunt laten zien.

Shorts zijn volstrekt leeftijdloos. Er is echter 1 maar. Je moet wel gaan voor één bepaald type short dat alle andere types uitsluit. Zoals bijvoorbeeld de cargo short, zeg maar de short versie van de cargo pants. Je weet wel, het type combat broek met heel veel zakken. Niet doen. Een short met heel veel zakken geeft een zomerse bouwvakker look die misschien mannelijk, maar tegelijkertijd volstrekt stijlloos is.

Eén opvallende bijzonderheid

Ook een short die niet kan is de knickerbocker, die over de knie komt en dan strak aansluit. Vroeger werden daar nog kniekousen onder gedragen. Je ziet ze gelukkig niet veel meer, maar sommige mannen in vreemde landen, dragen ze nog weleens op de golf course. En dan ziet het eruit of ze met een teletijdmachine uit de jaren 30 zijn geplukt en in het nu zijn neergeploft. Een boxershort is hier ook (nog) niet aan de orde, want die draag je onder je broek. En een bermuda short is in de war, want die weet niet of het een normaal kledingstuk is of een zwembroek.

Nee, met shorts bedoelen we een mooie broek van een fijne, zachte en comfortabele stof, die een opvallende bijzonderheid heeft en dat is dat die iets boven de knie is afgeknipt. Wel netjes afgewerkt natuurlijk, maar dan heb je een beeld. Shorts werden voor het eerst massaal gedragen tijdens de Tweede Oorlog, toen de strijd zich naar warmere gebieden rond de Grote Oceaan uitbreidde.

Uitnodiging voor overspel

Maar eenmaal thuis gekomen, moesten ze ook weer uit, want in het Amerika van de jaren veertig en vijftig waren shorts voor volwassen mannen (en vrouwen, die ze ook begonnen te dragen) in heel veel staten verboden. Een krant ging zelfs zo ver dat die schreef dat het dragen van shorts een uitnodiging was voor overspel. Ook hier weer waren het voornamelijk Hollywood acteurs als Rock Hudson, Kirk Douglas, Humphrey Bogart en Cary Grant, die zich er niets van aantrokken en lieten zien dat shorts in de zomer een stijlvol en comfortabel kledingstuk was.

Tegenwoordig zijn er shorts in alle soorten en vormen, maar nogmaals: houd het stijlvol en simpel, zoals op bijgaande foto getoond wordt door acteur Idris Elba. Want zoals je weet: life is short.

Deel dit artikel