Stijl kent geen leeftijd: de penny loafer

Verzorging

Stijl kent geen leeftijd: de penny loafer

Door -

Deel dit artikel

Als er één schoen is die de tand des tijds heeft doorstaan, maar dan ook echt letterlijk, dus haast onveranderlijk, dan is het wel de penny loafer. Deze volstrekt leeftijdloze leren slip-on schoen zonder veters heeft – en dat zie je vaker bij evergreens – een geschiedenis waar je U tegen zegt.

Elke donderdag een leeftijdloos mode-item voor mannen, gezien door Vincent Slingerland van men's store MONO Den Haag. 

Het begon allemaal in de jaren 30 met een artikel in Esquire Magazine, waarin melkveehouders uit Noorwegen werden geportretteerd, die een bijzonder soort instapschoen droegen. Dat artikel inspireerde de Spaulding Family in New Hampshire, die leverancier van hout en leer was, om dat type schoen zelf te gaan produceren. Loafing betekent chillen in het Engels. En dan met name het chillen dat de koeien in een melkveebedrijf doen voordat ze worden gemolken. Zo ontstond de naam loafer.

Een zachte zoen

In 1936 ontfermde de G.H. Bass Shoe Company zich over de loafer en gaf het schoeisel de vorm die we vandaag nog steeds kennen. Het verhaal gaat dat de echtgenote van G.H. Bass de inspiratie was voor het bekende lipje op de schoenriem. Elke ochtend kreeg de baas een zachte zoen op zijn wang van zijn vrouw en die zoen verwerkte hij vervolgens in het leer. Heerlijk verhaal!

In de jaren veetig en vijftig werd de loafer de favoriete schoen van de jeugd, van studenten. Er bestonden toen nog geen sneakers, althans niet het soort sneaker dat dagelijks onder een spijkerbroek werd gedragen. Die jongeren kwamen er achter dat je twee penny's kon bewaren achter het lipje van de loafer. En dat was wel zo handig als je bijvoorbeeld snel een paar dubbeltjes tot je beschikking wilde hebben om bijvoorbeeld een gesprek in een telefooncel te voeren.

Met of zonder sokken?

En zo kreeg de loafer de bijnaam penny loafer. Zoals ik al eerder schreef, is de schoen een regelrechte evergreen, die in de jaren 60 door de MODS, The Beatles, Peter Sellers werd gedragen. En die anno nu nog steeds hip & happening is. Een schoen ook die overal bij staat, of het nu onder een kostuum is of onder jeans.

De stevige constructie, de klassieke lijnen en het vermogen om onder alle omstandigheden hun vorm te behouden en er nog steeds goed uit te zien, zelfs als ze enigszins versleten zijn, maakt deze slip-ons tot een eeuwige favoriet van mij. En van jou waarschijnlijk ook...

Tot slot de hamvraag: draag je 'm met of zonder sokken? Dat is helemaal aan jou. En als je niet wilt dat de schoen de geur van je blote voeten absorbeert, dan kun je altijd nog zogenaamde loafer socks kopen, die je niet ziet.

 

Deel dit artikel