Pas op! Vandaag is het geurtjesdag

Verzorging

Pas op! Vandaag is het geurtjesdag

Door -

Deel dit artikel

Vandaag is het de eerste, echt mooie zomerse dag van het jaar. Een dag waarop allerlei geuren je tegemoet komen. En dat is geen onverdeeld genoegen.

Vanmorgen ging mijn lief vroeg naar haar werk. Ze had een druppeltje parfum opgedaan, een geur die zich vermengde met haar eigen 'eau d'amour' en dat was helemaal 'eau la la'. Want less is more. Zeker met een dag als vandaag, als de temperatuur boven de twintig graden komt, zouden meer mensen juist minder parfum moeten gebruiken. Maar op de eerste mooie dag lijkt het wel of het geurtjesdag is inplaats van rokjesdag.

Ik houd van subtiliteit. Ik houd ervan als er nog iets anders te ruiken overblijft, namelijk de vrouw in kwestie zelf. Het is als met een schilderij. Als je alleen pasteltinten gebruikt (lees: geurtjes uit een fles) en grijs en zwart (lees: lichaamsgeuren) buiten beschouwing laat, dan krijg je een schilderij zonder diepgang, zonder inhoud, zonder emotie ook. Met een dag als vandaag zou ik het wel van de daken willen schreeuwen: stop met het baden in parfum! Want we ruiken die heerlijke lente niet meer!

Als het op zelfbesnuffeling aankomt

Waarom doen we dat toch? Onszelf buiten spel parfumeren? Ik las er laatst een mooi artikel over in de Volkskrant. Het stuk, geschreven door Ellen Visser, had als kop: ‘Waarom kunnen we onszelf niet goed ruiken?’ Want dat is dus de reden waarom we geen maat kunnen houden met geurtjes. Omdat we weliswaar meer dan een biljoen (!) verschillende geuren kunnen onderscheiden, maar als het op zelfbesnuffeling aankomt, hopeloos falen. In het stuk komt Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan Wageningen Universiteit aan het woord en die heeft daar de volgende verklaring voor:

Vergelijk het met een tikkende klok in de kamer, zegt De Graaf: die hoor je eerst wel, maar na verloop van tijd niet meer, omdat je er geen aandacht meer aan besteedt.

Het reuksysteem gedraagt zich echt als een speurneus: nieuwe geuren (koffie, warm brood, andermans zweet) worden onmiddellijk opgepikt, maar wat saai is raakt al snel op de achtergrond. Dat verklaart waarom we stank in een ruimte aanvankelijk walgelijk vinden maar we die vieze lucht na enige tijd niet meer zo goed opmerken. Vergelijk het met een tikkende klok in de kamer, zegt De Graaf: die hoor je eerst wel, maar na verloop van tijd niet meer, omdat je er geen aandacht meer aan besteedt.

Een gezellig samenzijn aan het strand

Dat verklaart ook meteen waarom de meeste vrouwen (en ook mannen) meerdere geurtjes gebruiken. Want als je elke dag hetzelfde parfum op spuit, hoeveel ook, komt er een moment dat je jezelf niet meer ruikt. En dan kun je wisselen van geur, zodat die weer voor even waarneembaar is met je reukorgaan, of je kunt een overload aan parfum gebruiken, wat uiteindelijk geen enkel effect sorteert.

Behalve dan op mensen zoals ik, die tijdens een gezellig samenzijn aan het strand van Zandvoort haast hyperventilatie krijgt van het sterk geconcentreerde bloemencorso dat zomer heet.  

p.s. Dit stuk is met liefde geschreven. Ik zeg het er maar even bij...

Deel dit artikel