Onze huid verdient alle aandacht

Verzorging

Onze huid verdient alle aandacht

Door -

Deel dit artikel

Als ervaringsdeskundige voor wie het een must is om zichzelf te verzorgen, weet Dymphna Rutte veel van ons mooiste orgaan af. In dit artikel neemt ze je (man of vrouw) mee langs de geheimen van de huid. Plus haar tips & tricks.

Door: Dymphna Rutte

In mijn jonge volwassen jaren (‘80) was ik mij niet bewust van het belang van mijn huid. Hoofdzaak was om zo bruin mogelijk te zijn. Dat resulteerde in urenlang frituren in de zon met een mengsel van olijfolie en citroensap.

Onze huid is ons grootste, en misschien wel meest geavanceerde orgaan.  
Het omsluit ons interieur en het reguleert onze lichaamstemperatuur, het waarschuwt ons door prikkels af te geven bij hitte, koude en beschadiging. Als je last hebt van interne medische problemen, dan uit zich dit vaak door huidproblemen zoals uitslag, jeuk en irritatie. Kortom, onze huid communiceert met ons. Onze huid ademt en ontgift ons lichaam. Maar, onze huid absorbeert ook stoffen die niet goed voor ons zijn, zoals chloor in zwemwater en de belastende stoffen die bijvoorbeeld in lotions en crèmes gebruikt worden.

Ook het intuïtieve sensorisch vermogen van onze huid moeten we niet onderschatten. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat de haren op het lichaam overeind gingen staan in een situatie waarin het bewustzijn nog niet volledig tot een conclusie was gekomen, maar de huid al een signaal gaf dat er iets niet pluis was. Denk maar aan de aanraking van een persoon met onoprechte bedoelingen die je kippenvel bezorgt. Daarentegen kennen we ook de weldadige werking van een liefdevolle aanraking en de mate van ontspanning en welzijn die daar uit voortvloeit.

Onze huid functioneert het best als we de natuurlijke huidbalans niet verstoren. Daarmee beïnvloeden wij dus direct en op een positieve manier onze gezondheid.

Cleopatra's ezelinnenmelk

Als we kijken naar de oudheid, dan zien we dat het hebben van een goede, gezonde huid als heel belangrijk werd gezien. Ongetwijfeld was men op de hoogte van de werking tussen onze inwendige organen en ons uitwendig orgaan. Het hebben van een goede huid paste ook bij een zekere welvaart en daarmee bij een maatschappelijke standing.

Een bekend ritueel is het baden in ezelinnenmelk, de meest bekende gebruiker hiervan was Cleopatra, die hiervoor een stal van 700 ezelinnetjes ter beschikking had.

Lang heeft dit tot het rijk der fabelen behoord of werd het als een gekkigheid van een excentriek historisch persoon gezien. Maar tegenwoordig weten we dat ezelinnenmelk zeer rijk is aan vitamines A, B1, B2, B6, D, E, en C, en daarnaast mineralen, sporen elementen en essentiële vetzuren bevat. 

Tegenwoordig kennen we hier ook de Hammam, het uiterst hygiënische bad ritueel uit het Ottomaans rijk. Dat ritueel stamt af van de badrituelen van de Romeinen, maar onderscheidt zich door eerst een warmte behandeling te ondergaan en voorts een afkoeling van de huid, onder stromend koud water (dit in tegenstelling tot de Romeinen die het ritueel omgekeerd aanpakten en van stilstaande koude dompelbaden gebruik maakten).

Daarnaast zijn ook massages, modderbaden, kruidenpakkingen, stoombaden en stimuleren van de doorbloeding van de huid door middel van het agiteren van de epidermis (bv; slaan met takken op de huid) al sinds de oudheid toegepast om ons grootste orgaan aan te zetten tot vernieuwing. Daarmee werden pigmentvlekken, uitslag, veroudering en onreinheden tegen gegaan door vernieuwing van de huid en een algeheel gevoel van comfort en welbevinden bevorderd.

Ook de Ayurvedische benadering, een holistische vorm van verzorging, die uitgaat van de aangeboren energieën van ieder individueel en het feit dat lichaam, geest en denken een drie-eenheid vormen, stamt uit de oudheid. Deze kennis wordt ook nu nog volop toegepast en heeft in het westen de afgelopen 20 jaar explosief aan bekendheid en populariteit gewonnen.

Badhuizen werden verboden

Tegenwoordig beseffen we ook dat de gebruiken uit de oudheid misschien niet berusten op onderzoek in een laboratorium, maar dat de mensen uit de oudheid zeker beschikten over proefondervindelijke kennis. Sterker nog, vele van deze rituelen zijn onze westelijk Europese ontwikkeling van verzorging en medische wetenschap duizenden jaren voor. Een betere test kun je niet bedenken.

In feite hebben wij hier in West-Europa heel lang achtergelopen op het gebied van lichaamsverzorging. Toegegeven, in de middeleeuwen waren de badhuizen populair, niet alleen vanwege het hygiëne aspect maar ook vanwege de sociale uitwisseling die er plaats vond. Dat werd een crux voor de heersende religieuze orde want ook de courtisanes bedreven hun werk in de badhuizen.

In de 15e eeuw, na de grote pestepidemieën werden de badhuizen verboden (ook ivm de courtisanes) en baden werd door artsen afgedaan als riskant, want zij hadden ten onrechte de conclusie getrokken dat de besmetting met pest via water of waterdampen plaatsvond. Vanaf dat moment nam onze persoonlijke hygiëne en huidverzorging een duikvlucht die bijna 300 jaar heeft geduurd.

In die tijd werd het baden vervangen door zich te besprenkelen met geurstoffen, de gezichtshuid werd behandeld met poeders (meel of loodwit) en het hoofd bedekt door een pruik. Het summum van schoon zijn werd bereikt door een schoon hemd en ondergoed aan te trekken. Vandaar de vreemde mode waarbij het witte ondergoed onder de kleding vandaan kwam. Het was een teken van welvaart als je regelmatig schoon ondergoed droeg. De eerste historische figuren die het baden weer op de kaart zetten waren Napoleon Bonaparte en zijn geliefde Josephine de Beauharnais. En dat terwijl Napoleon toch een fervent liefhebber was van een sterke lichaamsgeur tijdens het bedrijven van de liefde.

Veel make-up was de mode

In mijn jonge volwassen jaren (‘80) was ik mij niet bewust van het belang van mijn huid. Hoofdzaak was om zo bruin mogelijk te zijn. Dat resulteerde in urenlang frituren in de zon met een mengsel van olijfolie en citroensap. Alles met een lekker geurtje, ongeacht wat de ingrediënten waren, smeerde ik op mijn lijf en gezicht.

Ten alle tijden droeg ik een make-up waar de adviseuses van de cosmetica afdeling van de Bijenkorf nu nog een puntje aan kunnen zuigen. Tja, dat was de mode destijds.

Er wordt beweerd dat onze huid slecht werkstoffen opneemt en dat die niet doordringen verder dan de toplaag van de epidermis. Dat is slechts ten dele waar. Wat speelt is dat in cosmetische crèmes een maximale hoeveelheid werkzame stoffen is toegestaan. Zodra die grens wordt overschreden komt een product terecht in het medisch spectrum en voor die producten heb je een doktersrecept nodig.

Heel logisch dus dat cosmetische producten die grens niet overschrijden. De patenten die men moet aanvragen, het proces van aanschaf via de huisarts. Het loont de moeite niet vergeleken met de verdiensten die men er aan overhoudt.

Veel bekende merken besparen zelfs op de hoeveelheid werkzame ingrediënten. Ze verkopen hun product op basis van lifestyle beleving. Een beetje luxe in een potje. Dat is in ieder geval heel lang aan de orde geweest. Maar zoals altijd is de wereld niet statisch.

Een aanpak met liefde

In de jaren 90 ben ik bewuster gaan leven. Ik ging in Amsterdam wonen en in die tijd waren de eerste reform winkels een feit. Mijn dieet veranderde en ook de manier waarop ik mijn huid verzorgde. Het werd een aanpak met meer liefde.

Je kon in Amsterdam bijvoorbeeld Weleda, Aveda en Dr Hauschka producten krijgen, maar ook een scala aan koudgeperste biologische en etherische oliën. Mijn problemen met acne, en een eeuwig glimmende T-zone met grote poriën, die door mijn huisarts als genetisch werden aangemerkt, losten zich binnen korte tijd grotendeels op.

Gelukkig heeft de tendens van verantwoord eten en verzorgen doorgezet en daarom zijn er nu veel cosmetische merken, die verantwoorde producten op de markt brengen.

Producten zijn echter niet alles. Ze dragen bij in het compenseren van de dagelijkse schade die onze huid ondervindt door luchtvervuiling, onwelkome toevoegingen in onze voeding, gebrek aan fysieke activiteit, stress en te weinig levensgeluk.

Er zijn ook praktische dingen die je kunt doen om je huid een cadeautje te geven en ze kosten geen cent.

Mijn tricks:

Zo min mogelijk suiker eten en veel water drinken.

Niet te warm douchen (dat verwijdert teveel talg en mineralen), doe je dat wel, spoel jezelf dan als laatste af met lauw water.

Gebruik een vaste zeep ipv een vloeibare, vaste zeep bevat minder stoffen die je huid irriteren.

Gebruik zeep spaarzaam, alleen daar waar nodig is en masseer de rest van je huid met een katoenen washand en water. (dat stimuleert de bloedsomloop, verwijdert dode huidcellen en ontgift).

Spoel alle zeepresten, shampooresten en crèmespoeling resten zorgvuldig af!

Smeer je na het douchen in maar gebruik zo weinig mogelijk product en masseer het goed in. Te veel product ondermijnt het vermogen van je huid om sebum (talg) aan te maken. Sebum is uiteindelijk de beste verzorging voor je huid.

Tot slot, niet om zweverig te doen, maar doe dit alles met geduld. Denk positieve en liefdevolle gedachten terwijl je jouw huid verzorgt. Lichaam en geest zijn een geheel.

Er zijn ongelofelijk veel verzorgingsproducten op de markt die ik onmogelijk allemaal uit kan proberen. Maar ik kan wel een aantal producten aanbevelen die bij mij de test der tijd hebben doorstaan.

Mijn tips:

Zeep: Haci Sakir, Turkse Citroenzeep, 4 stukken van 150 gram voor 2,95. Een heerlijk vette zeep, deodoriseert goed. Super voor lijf, handen en voeten maar ook voor je gezicht heel goed te gebruiken! De perfecte familie zeep. Laat geen droog gevoel achter. Te koop bij de gemiddelde Turkse supermarkt.

Zeep: Sultana of Soap 120 gram voor 7.00,- . Figs & Leaves, 120 gram voor 7.00,- . Beiden melkachtig zacht en met een heerlijk parfum! Te koop bij Lush.

Bodylotion: Rozenolie van Dr Hauschka, 75 ml voor 17,75. Heel mild geparfumeerd, zeer zuinig in gebruik en een streelzacht resultaat. Een echte aanrader!!! Goedgekeurd door mijn lief ;-) Te koop bij iedere reformwinkel of betere drogist.

Bodylotion: Weleda Wilde Rozen, 200 ml voor 15,-. Redelijk sterk geparfumeerd maar zacht voor je huid. Te koop bij reformwinkel of betere drogist.

Bodylotion: Lait Frais van Diptyque, 200 ml voor 45,-. Dit is mijn favoriet! Super voor een drukke lange dag waarop je fris wilt blijven ruiken. Het parfum is echt te mooi en de lotion zijdezacht! Te koop bij Skins.

Shampoo: Christophe Robin, Shampooing Purifiant. 250 ml voor 28,-. Deze shampoo deodoriseert en verzorgt je hoofdhuid als geen ander. Een echte aanrader, ook als je droog haar en een gevoelige hoofdhuid hebt. Te koop bij Skins.

Shampoo: Shampure van Aveda, 250 ml voor 18,50. Te koop bij kapperssalons of via internet.

Crèmespoeling: American Cream, een voedende conditioner die ruikt naar vanille. Normaliter niet mijn favoriete geur maar door het mooie geurenpalet in dit geval ook voor mij verslavend. Geurig haar, zijdezacht en bouncy! 475 gram voor 30,-.Te koop bij Lush.

Voetenolie: Dr Forster Krauterol 101. Deze olie is samengesteld uit enkel etherische oliën. Super voor vermoeide voeten, gaat voetengeur, kalknagels en eelt vorming tegen. Ontspant je voeten ook goed, na gebruik slaap je als een baby! Zeer zuinig in gebruik. 100 ml voor 14,95. Te koop bij de reformwinkel en online.

Deodorant: Aloe Ever-Shield, Forever Living. Super milde maar heel effectieve deo stick. Heel mild in parfum. 92,1 gram voor 9,50. Te koop bij Forever Living.

En dan komen we bij de gelaatsverzorging, met een beauty aspect natuurlijk!

Ik zeg dit met nadruk omdat ik van de volgende producten zelf al jaren plezier heb. Het is niet eenvoudig om met een huid in de overgang producten te ontdekken die echt iets voor je doen. Ik ben 53 geworden en hormonaal is het een wervelstorm. Waar je op hoopt is een huid die rustig is en die een healthy glow heeft.

Scrub: Voor het gelaat. Vit C Glow Boosting Microdermabrasion. 100 ml voor 20,-. Met beleid toepassen! Door de hyper fijne korrels kun je al snel te veel van je huid afscrubben. Te koop bij Bodyshop.

Was-emulsie: Facial cleanser van Eve Lom, 200 ml voor 120,-. Zeer zuinig in gebruik. Reinigt je poriën heel diep maar laat de natuurlijke huidbalans intact. Te koop bij Skins.

Maar er moet ook gesmeerd worden en de absolute toppers die ik dagelijks gebruik zijn:

NYBF:

The Pearl Creme

The Pearl Essence

The Eye Lift

The Activating Rich Creme

Eerder op Facebook heb ik wat stukjes geschreven over dit merk. Voor mij is het tot mijn dagelijkse routine gaan behoren. Ik heb er kennis mee mogen maken omdat mijn lief (Mick Boskamp) ooit met een gulle gift van Kathleen Vael (geestesmoeder en CEO van NYBF) thuis kwam. Inmiddels heeft het al jaren voorrang in mijn regime. Ik gebruik af en toe wel eens een ander product, dat doe ik om de gewenning tegen te gaan, maar ik keer altijd terug naar NYBF.

Get the best skin you can get with NYBF. En dat is geen lege belofte in een potje.

Tenslotte

Ik word niet betaald door de merken die ik genoemd heb. Ik vertel hier slechts mijn eigen ervaringen. Het is aan jou om uit te zoeken wat voor jouw huid werkt. Maar ik hoop dat ik je de juiste richting op heb gestuurd.

Wijk in ieder geval eens af van het te betreden pad. Ga eens naar een Skins-vestiging in plaats van naar een Douglas of Ici Paris.

Het assortiment van Skins is groot en de adviseuses zijn zeer bekwaam, vriendelijk en behulpzaam.

Naast verzorging vind je er ook een zeer uitgebreide collectie exclusieve parfums, make-up en geurkaarsen. Een groot deel van het assortiment is alleen bij Skins te koop. De winkels zijn adembenemend mooi. Geloof me, het is echt een feestje om daar eens je horizon te verbreden.

De producten van NYBF zijn via internet te koop.

De producten van Skins zijn ook via internet te koop. Hier vind je tevens de adressen van de winkels.

 

Deel dit artikel