In gesprek met prins Harry's parfumeur

Verzorging

In gesprek met prins Harry's parfumeur

Door -

Deel dit artikel

Afgelopen weekend stond in het teken van het huwelijk van prins Harry en actrice Meghan. We zagen de trouwjurk, de beroemde gasten, de kus. We konden ze alleen niet ruiken. En daar dit gaat dit verhaal over. Over de parfumeur van het Britse Koningshuis.

Good lord! Het is al 30 jaar geleden dat ik op aanraden van Patty Brard bij Floris in Londen het parfum Special 127 kocht. Patty’s toenmalige echtgenoot, FIAT-erfgenaam Carlo Nasi, was gek op die geur en ze had het idee dat ik er ook wel mee in mijn sas zou zijn.

Edward is de achter-achter-achter-achter-achter-achter kleinzoon van founder Juan Flamenias Floris, afkomstig van het Spaanse eiland Menorca, die in 1730 een barbershop begon.

Als de dag van gisteren kan ik me herinneren dat ik die schitterende Floris winkel in Jermyn Street binnenstapte. Alsof ik direct uit een teletijdmachine in de 19e eeuw was beland.

Stroom aan beroemdheden

Een tijdje geleden zat Floris-neus Edward Bodenham tegenover me aan een schitterende salontafel met achter hem schilderijen van kopstukken uit de Floris dynastie. Edward is de achter-achter-achter-achter-achter-achter kleinzoon van founder Juan Flamenias Floris, afkomstig van het Spaanse eiland Menorca, die in 1730, in hetzelfde pand waar Floris nu nog steeds is gevestigd, een barbershop begon. Al snel miste Floris de aroma’s van zijn eiland in de Middellandse Zee en begon hij parfums te creëren.

De rest is geschiedenis. Een hele lange, bijna 300 jaar durende geschiedenis. Een geschiedenis ook waarin een stroom aan beroemdheden verknocht raakte aan Floris, van Florence Nightingale tot Frankenstein-auteur Mary Shelley en van Ian Fleming, die James Bond altijd No. 89 liet dragen, tot Al Pacino als blinde man in Scent Of A Woman, die op afstand kan ruiken dat een vrouw naar Floris geurt. Welk parfum Meghan Markle op haar huwelijk droeg, weten we niet, maar wel dat Harry bijna op zeker een geur van Floris op had, om de simpele dat de leden van het Britse Koningshuis verkocht zijn aan het vermaarde parfumhuis.

Brits gevoel voor humor

Ik kon Edward zien en horen achter zijn salontafel, maar de teletijdmachine had me ditmaal naar de huidige tijd gebracht, want we communiceerden via Skype. Edward is een bijzonder prettige, vriendelijke man met een uitstekend, Brits gevoel voor humor. Toen ik hem vertelde dat ik het flesje, waar ooit het Special 127 parfum in zat, had bewaard en dat de geur 28 jaar na dato wonderbaarlijk genoeg nog steeds goed was, liet hij wat oude flesjes zien. Ik vroeg hem via het beeldscherm of ik er even aan mocht ruiken. Vervolgens stond Edward op, liep naar de camera, haalde de dop van een flesje en hield het voor de lens. Ik houd daar van.

Ik vroeg hem waarom hij in de voetsporen van zijn familie was getreden.

'Voor mij stond het buiten kijf dat ik deel zou uitmaken van het familiebedrijf. Uit mijn jeugd herinner ik me dat ik mijn vader en grootvader bezocht in de zaak en dat ik al die verrukkelijke geuren rook. Geuren waar we nog steeds mee werken. Maar voor mij was het ook een uitdaging om nieuwe parfums te creëren, die net als al die andere parfums die nog steeds door ons worden verkocht, klassiekers zouden worden.'

MZ: We hadden het er net over, maar waar komt de naam special 127 vandaan?

'Heel simpel: in ons grote geurenboek, waar op elke pagina de formule van een parfum staat, staat jouw favoriet op pagina 127. Je bevindt je trouwens in goed gezelschap, want het parfum werd gedragen door Evita Perron en Winston Churchill.'

Een tijdsbeeld creëren

MZ: Heb je zelf ook favorieten?

'De geur waar ik het meest van houd, is de geur waar ik mee opgroeide in de jaren zeventig en die me doet denken aan mijn vele bezoeken aan de shop om mijn vader en grootvader te zien. Die geur heet Elite, vernoemd naar de Elite lotion die in de 19e eeuw werd verkocht. Een delicaat parfum bestaande uit citrus, eikenmos, vetiver en cederhout. Maar favoriet is ook Jermyn Street, die we een tijd geleden hebben uitgebracht.'

MZ: Een poos geleden hebben jullie een nieuwe geurenlijn uitgebracht. Wat was het idee daarachter?

Edward: We wilden een tijdsbeeld creëren. Een tijdsbeeld van Londen gedurende drie belangrijke decennia van de vorige eeuw: de jaren zestig, zeventig en tachtig. Bij de geur 1962 dachten we aan Soho, aan een eigen wereld vol koffiebars en rockclubs. Soho was toen nog echt een bohemien district, waar je werd verwelkomd door de geuren van specerijen, kruiden en fruit. Bij het jaar 1976 dachten we aan verandering in de late 20ste eeuw. Het was het tijdperk van vernieuwing, in de muziek – denk aan Punk – kunst, mode en cultuur. Een frisse bries waaide door Londen en zo is de geur ook. In het jaar 1988 tenslotte begon Londen weer te swingen en begon het stijlvolle feestvieren. Het parfum 1988 is precies dat: een feestje.

De quiz

MZ: Goed. Ben je er klaar voor?
Edward: Waarvoor?
MZ: Voor een quiz. We gaan kijken hoe goed je de Engelse geschiedenis uit die jaren kent.
Edward: Ha ha ha ha! Okay!
MZ: Eerste vraag. Hoe heette de eerste single van The Beatles die in 1962 verscheen?
Edward: Please, Please Me?
MZ: Bijna goed.
Edward: Love Me Do?
MZ: Dat is het correcte antwoord! Met op de B-kant From Me To You.
Edward: Pfoe…
MZ: In 1976 vierde Koningin Elizabeth een jubileum. Welk jubileum was dat?
Edward: Dat ze 23 jaar Koningin was?
MZ: Come on, Edward, dat is geen jubileum!
Edward: Ik ben aan het tellen hoe lang ze Koningin was…26 jaar?
MZ: Nee, 25 jaar natuurlijk!
Edward: Volgende vraag…
MZ: In 1988 regisseerde Frank Oz, de rechterhand van Jim Henson van The Muppet Show de komedie Dirty Rotten Scoundrels. De Amerikaanse komiek Steve Martin speelde één van de twee hoofdrollen. Welke Brit speelde de andere hoofdrol?
Edward: Die is gemakkelijk! Dat was Sir Michael Caine en Sir Michael Caine is een vaste klant van Floris.

MZ: Dank je wel voor het gesprek, Edward.

Edward: Jij ook bedankt! Die quiz was leuk!

De parfums van Floris zijn o.a. verkrijgbaar bij SKINS Cosmetics

 

Deel dit artikel