Porto: 3 dagen in een warm bad

Reizen

Porto: 3 dagen in een warm bad

Door -

Deel dit artikel

Porto is een stad van lekker eten en drinken, en mocht zich in 2017 'Europese bestemming van het jaar' noemen. Maak daar wat Mannenzaken betreft maar 'Europese bestemming van het Decennium' van. Lekker eten en drinken, buitengewoon aardige mensen... wat wil je nog meer? Dát vind je door onze gouden tips op te volgen.

Op Schiphol zul je dit niet snel zien gebeuren in de hal boven het treinstation, maar dit is wat Grote Liefde en mij overkwam, nadat we waren geland op het vliegveld van Porto. We stonden 'na de douane', zoals dat gaat, een beetje zoekend rond te kijken. En werden vrijwel onmiddellijk in keurig Engels aangesproken door een jongeman die bij ons in het vliegtuig had gezeten. Of hij misschien kon helpen?...

'We zoeken de Metro.'

'Loop maar even mee.'

Een aantal trappen en gangen later stonden we in het metrostation bij de kaartjesautomaat.

'Ga jij ook met de metro naar Porto?'

'Nee, ik word opgehaald door een vriend, die staat boven op me te wachten.'

Waarna hij ons over droeg aan een man in uniform, die heel rustig en vriendelijk in uitstekend Engels uitlegde hoe een metrokaartje kan worden gekocht.

Vijf minuten later zaten we in een heerlijk boemelende, voornamelijk bovengronds rijdende metrotrein. Het was het begin van 3 geweldige dagen in Porto. Dagen die als een warm bad aanvoelden. Dagen waarin we het ene na het andere cadeautje van het universum (lees: de lieve mensen in Porto) kregen aangereikt.

Zonder ook maar een moment te aarzelen lieten we in Porto de koffertjes achter bij ons volstrekt onbekende mensen

In Porto is het een uur vroeger. Dat waren we eventjes vergeten. Dus in plaats van kwart over 12 - lunchtijd, en vliegen maakt hongerig - was het kwart over 11. Het restaurantje was wel open, maar nog niet geopend.

'We beginnen om 12 uur met de lunch. Laat je koffertjes maar hier, dan kunnen jullie even lekker rondkijken. Zien we jullie straks.'

Vraag ons niet waarom, maar zonder ook maar een moment te aarzelen lieten we de koffertjes achter bij ons volstrekt onbekende mensen. Een vertrouwen waarvoor we een klein uurtje later riant werden beloond. Onze koffertjes stonden ons op te wachten naast een voor ons gereserveerd tafeltje. Een vorstelijke mixed grill voor 2 personen, 2 rode wijn en 2 pingo's (strakgezette espresso's met een scheutje hete melk) later kregen we de rekening gepresenteerd: € 24,80. Waarna we duizelend van geluk naar ons airbnb-adres in het hartje van de Ribeiro op zoek gingen. Daar kwamen we - nog steeds door dat uur tijdsverschil - een half uur te vroeg opdraven. Wat de eigenaresse er niet van weerhield om ons met een hartelijke knuffel welkom te heten en de sleutel te overhandigen.

Porto is een stad van lekker eten, en van buitengewoon lieve mensen

Zo is het 3 dagen lang gegaan. Waar we ook kwamen, we werden niet als toeristen uitgeschud maar als gewone mensen ongelofelijk gastvrij onthaald. OK, dat is niet helemaal waar. Op de befaamde Luis I brug - een schitterende creatie van het ingenieursbureau waarvan Gustav Eiffel compagnon was - werd ik op 54 meter boven de Douro bijna verleid door een zich doofstom voordoend meisje. Ze haalde geld op 'for a new clinic', zoals er op haar inschrijfformulier stond. Of ik maar even 20 euro wilde overhandigen. Voor het zover kon komen, dook er een politieman in burger op die korte metten maakte met haar. En hij gaf me vervolgens een verontschuldigend klopje op de schouder.

Porto is vooral een stad van lekker eten en drinken, en mag zich in 2017 'Europese bestemming van jaar' noemen. Maak daar wat mij en Grote Liefde betreft op zijn minst maar Europese bestemming van het Decennium van. En als je toch gaat, vergeet dan niet om deze topadresjes even aan te doen:

Cantina 32, Rua das Flores 32 - Geldt misschien wel als het beste restaurant van Porto zonder kapsones. Ze hebben er het begrip lekkere hapjes - kies gerust 3 à 4 gerechten van de kaart - tot een kunst verheven. De meeste obers en oberettes zien eruit alsof ze overdag in een tattooshop werken. Wat bij onze ober ook zo was. Daarnaast studeerde hij architectuur aan de Universiteit van Porto.

Mercador Cafe, Rua das Flores 180 - Als je een beetje van een Parijs' sfeertje houdt - maar dan met vriendelijke bediening - dan zit je hier gebeiteld voor ontbijt en lunch (of brunch). Het geroosterd brood met pompoenjam is goddelijk.

Bao's, Rua de Cedofeita 263 - Tussen de locals gezeten eet je hier gruwelijk lekkere Taiwanese sticky burgers die in baobroodjes worden opgediend. De locatie is vrij koel en strak ingericht, maar dat wordt méér dan goedgemaakt door het hartverwarmend vriendelijke personeel.

The Bird, Rua da Agra 143 in Foz do Douro - Aan de Atlantische kust, net buiten Porto, ligt Foz do Douro. Daar kom je het leukst door tramlijn 1 te nemen vanuit het centrum van Porto. Dan waggel, tril en bibber je in 25 minuten in een beeldschoon, klassiek houten trammetje langs de Douro rivier naar de kust. The Bird is een schoolvoorbeeld van klein maar heel fijn. Na de lunch mag je dan uitwaaien op de boulevard met spectaculair uitzicht de bruisende branding en de zeeschepen die in de verte voorbijtrekken.

Deel dit artikel