Perfect Ibiza Day

Reizen

Perfect Ibiza Day

Door -

Deel dit artikel

Waarom houden Grote Liefde en ik van Ibiza? Goede vraag... En je zou denken dat we, nu we ons bijna een maand te pletter genieten, het antwoord zó uit de korte mouwen kunnen schudden.

Niets is minder waar. Ibiza laat zich eigenlijk met niets vergelijken. Het is een smeltkroes van alles wat er in Europa rondscharrelt: van foute bling-bling Russen tot devote veganisten; van unplugged strandconcertjes tot de top van de Dj-wereld... Van mondaine 5-sterren hotels tot landelijke B&B’s.

Als het aan ons ligt, go North!

En voor iedereen is er wel een plekje. Het zuiden is meer gericht op de mensen die van luxe houden. Het midden is de party belt die van Eivissa tot aan Sant Antoni loopt. Het noorden geldt als het rustige en wat meer alternatieve deel van het eiland. Als het aan ons ligt, go North! Omdat je daar het fijne Ibiza vindt dat ons in het hart gebakken is. Met als kloppend hart ons favoriete stadje Santa Eulàlia. Een in alle jaargetijden warm aanvoelend mediterraan stadje, dat rijkelijk is voorzien van goede restaurantjes en winkels. En er is een heel fijn strand, zomaar in het centrum van het stadje. Het is, nog meer fijn, één van de weinige stranden op Ibiza waar een rookverbod geldt.

Santa Eulàlia is zo’n plek waar lokale bewoners en gasten op een prettige manier met elkaar omgaan. Je bent er welkom als mens en je wordt niet per definitie gezien als een wandelende geldbuidel.

Misschien kan ik onze passie voor ‘ons Ibiza’ het best schetsen aan de hand van wat Grote Liefde en ik een perfect Ibiza-dagje vinden. We hebben er ook een videootje van gemaakt. Dat na een korte gesproken inleiding voor zich spreekt. Aanbevolen soundtrack: Perfect Day van Lou Reed. Maar die zul je er zelf bij moeten hummen, want mijn monteerkunsten zijn nog beperkt.

Een ontbijt met passie

Je kunt er natuurlijk ook uitstekend lunchen, maar vandaag doen we het Passion Cafe in Santa Eulàlia aan voor een gepassioneerd ontbijtje. Waarbij alle zintuigen juichend aan bod komen, want alles is vers, biologisch en rijk van smaak; en vanaf het terras kijk je zó op de Middellandse Zee die prachtig blauw verleidelijk ligt te zijn.

Je vindt Passion Café in gebouw Punta de Mayol, op de hoek van Carrer Joan Tur Tur, Santa Eulàlia.

Lekkernijen met een Argentijns/Italiaanse twist

De ‘lekkere boodschappen’ doen we in het winkeltje Polen. Het is een internationale smeltkroes van pak ‘m beet 35 hemelse vierkante meters. Alice is een delicaat gebeeldhouwde Italiaanse. Haar verfijnde manieren komen rechtstreeks uit de betere regionen van Toscane en zijn geperfectioneerd tijdens haar verblijf in India. Pablo stamt uit Argentinië, waar hij in een onvoorstelbaar vorig leven jurist was. Compleet met strak gesneden kostuums. Alice en Pablo hebben uit de landen rond de Méditerannée een aantrekkelijk assortiment van verleidingen samengebracht. Ze noemen het overigens heel bescheiden Alimentos de Calidad. Van een Toscaans (uiteraard) worstje met een delicaat vleugje anijs in de nasmaak, tot een Andalusische sinaasappeljam waar ze in de Betuwe alleen maar van kunnen dromen. Er is gezonde, maar levensgevaarlijk lekkere Hummus Chips met tomaten/basilicum smaak. Er zijn prachtige pasta’s gemaakt van, bijvoorbeeld, oerspelt. Laten we het zó samenvatten: wat je ook pakt, het is een feestje. En er is altijd wel iets dat ‘even’ moet worden geproefd.

Calle San Lorenzo 14, Santa Eulàlia

De fijnste groentewinkel van Ibiza

Het leuke van Ibiza is dat je elke dag verrast kunt worden. Bijvoorbeeld, je staat discreet alvast even van een lekkere peen te knabbelen in het groentewinkeltje Viva Flor Rosaura (frutas-verduras–flores-plantas) dat links langs de weg van Sant Carles naar Es Canar ligt. Je wordt plotseling heel zacht op je schouder getikt door een prachtig door het leven getekende plattelandsdame. Die met veel trots en een tikje tandeloze glimlach zegt: ‘Die wortel stond vanochtend nog in mijn tuin.’ Een tuin die gerust 2 of 3 kilometer verderop ligt. Een afstand die uiteraard met de benenwagen is overbrugd. (Als je zo niet gezond oud wordt, dan sterf je in ieder geval zielstevreden, vindt Grote Liefde.) Ook de eitjes worden zo aangeleverd. En de potjes met prachtige honing. En niet te vergeten de verrukkelijke handgemaakte kamut of spelt broodjes.

In de Viva Flor Rosaura zwaaien 2 bijzondere dames de scepter: Rosaura en Esmaralda. Ze zijn lief, maar als het moet ook meedogenloos. Want als je een keertje niet goed hebt opgelet en per ongeluk een ietsjepietsje beschadigd stukje fruit hebt gepakt… dan wordt het sneller dan Hans Klok het kan vervangen door iets wat in hun ogen wél door de beugel kan. En altijd krijg je iets extra’s mee… wat verse munt, koriander, rozemarijn of basilicum.

Lunch: tijd voor de beste paella van Ibiza

Als we met vrienden gaan lunchen, dan is de kans levensgroot dat we dat in het geweldige visrestaurant Pou des Lleó doen. Om te beginnen, ze serveren er de beste paella van Ibiza. Die moet je wel vooraf serveren, want ze maken ‘m elke dag vers. (Het is sowieso verstandig om te reserveren, want dit restaurant is razend populair bij alle locals in het noorden van Ibiza.) Zodra de temperatuur het toelaat, wordt er op het (overdekte) terras geserveerd. Ons advies: neem de tijd voor deze lunch. Schuif om een uurtje of één aan tafel en zorg ervoor dat je rond 4 uur klaar bent met het toetje. Want dan wandel je 100 meter richting de zee, waar een klein strandje - compleet met wat bedjes en een chirinquito (strandbar) - op je ligt te wachten. Het uitzicht is er fenomenaal en het water in het baaitje van Pou des Lleó is kristalhelder.

IJskoud afzakkertje

Zo tegen een uurtje of zeven is het tijd voor ons favoriete afzakkertje: een Italiaans ijsje. Wat zeg ik, het allerlekkerste Italiaanse ijsje van Europa en omstreken. Daarvoor moeten we terugrijden naar de boulevard van Santa Eulàlia, waar Heladeria Antarctica resideert. En dat doen we graag, want ijsmeesteres Ursula Potters – we schreven al eerder over haar kunsten - verzamelde van over de hele wereld de allerbeste ingrediënten om ijzingwekkend lekker Italiaans ijs te maken. Tip van Grote Liefde: neem een hoorntje met één smaak. En daarna desgewenst nog een hoorntje met een andere smaak. Dat is, zeker als het erg warm is, minder lekgevoelig dan meerdere smaken op een hoorntje. Dan moet je namelijk over een héél snelle tong beschikken om het droog te houden. Want de ijsjes van Antarctica zijn niet alleen koninklijk van smaak, maar ze worden ook zeer royaal opgeschept.

En dat is het, ook op Ibiza, wat ons betreft Netflix-tijd. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor één van de talloze Dj-acts om de nacht mee in te luiden. Kijk hier voor de volledige party-agenda.

Deel dit artikel