Onverwachte ontmoetingen

Reizen

Onverwachte ontmoetingen

Door -

Deel dit artikel

Wanneer je uit Nederland vertrekt en in Italië gaat wonen, zoals mijn geliefde en ik hebben gedaan, moet je een nieuw sociaal leven opbouwen.

Omdat ik niet werk, geen kinderen heb hier, en niet katholiek ben, is het een kunst op zich om mensen te ontmoeten. Nog los van de vraag of je bij nieuwe ontmoetingen in vriendschap gaat investeren. Dus wanneer we ergens naar toe gaan, op restaurant met onze Belgische vrienden of naar de zee, naar het theater of een festival, naar een feestje of een dineetje... je weet van tevoren niet wie je tegenkomt. En laatst hadden we een heel bijzondere ontmoeting.

‘My husband is an international banker, you know.’

Vlakbij ons woont een gepensioneerd stel (daar zijn er veel van hier in de buurt). Hij Duits, oud-bankier, getrouwd met een Australische, door de expat gemeenschap lacherig aangeduid als Mrs. Bucket (uit Keeping Up Appearances). Wij komen ze geregeld tegen bij ons favoriete dorpsrestaurant, waarbij zij aangeschoten aan onze tafel aanschuiven op momenten dat wij dat net niet zijn. ‘My husband is an international banker you know’. Zij organiseert iedere zomer zijn verjaardag, ‘we like to entertain, you know’. Dit jaar was een kroonjaar: hij werd 75. En wij werden weer uitgenodigd.

Ik vond dat we nu maar eens op de uitnodiging in moesten gaan. Eerlijk gezegd was ik ook wel benieuwd wat voor feest het zou zijn en wie er zouden komen. Maar mijn geliefde had bezwaar en wilde niet naar een feest van mensen waar ze niks mee had. Maar mijn argument, misschien kom je wel iemand tegen waarmee het goed toeven is, trok haar over de streep.

Ik had associaties met Amy Winehouse en was eigenlijk niet verbaasd dat zij later op de avond een mooie vertolking van Back to black zong.

Het feest was op een schitterende locatie en de gastheer & vrouw introduceerden ons bij talloze lokale en internationale leeftijdgenoten. En tot onze verrassing ook bij een jonge Italiaanse kunstenares. Een flamboyante vrouw met de prachtige naam Stamira D’Amico. Zij bleek uitgenodigd om haar werk te tonen. Ik had associaties met Amy Winehouse en was eigenlijk niet verbaasd dat zij later op de avond een mooie vertolking van Back to black zong. De links en rechts tegen de muur neergezette schilderijen, sculpturen en objecten waren ronduit intrigerend. De gasten raakten in gesprek en er ontstond een run op de hoofdjes die ze op kaartformaat voor een ieder geschilderd had. Mijn geliefde zette twee dagen later het gesprek voort op haar atelier en kwam thuis met een schitterend kunstwerk (dat inmiddels boven ons bed hangt), een nieuwe vriendin die ze gaat helpen met het maken van een brochure voor haar bijzondere kunstwerken, én verbazing over het feit dat er al jaren iemand vlakbij woont die zich ook een vreemde eend in de bijt voelt.

Dat hadden gastheer & vrouw toch maar mooi georganiseerd! Die bekijken wij met andere ogen na dit feest. We like to entertain, you know! Nou, dát kunnen ze!

 

Vic Veldheer (70) is socioloog en was jarenlang verbonden aan het Sociaal en Cultureel Planbureau. Sinds 2013 woont hij in Italië; bij zijn huis heeft hij o.m. een olijfgaard aangelegd, onderhoudt hij de door zijn geliefde ontworpen grassentuin en de biologische zwemvijver. Daarnaast schrijft hij boekrecensies voor Mannenzaken en www.literairnederland.nl.

Gallery

Deel dit artikel