Lulverhaal

Reizen

Lulverhaal

Door -

Deel dit artikel

Met zijn mooie Thaise lief Ta woont onze Azië-correspondent al geruime tijd in het land waar niets te gek is. Zelfs dit verhaal niet. 

Dat mensen in Thailand vaak erg bijgelovig zijn, daar had ik al eens wat over geschreven. Dit ontaardt regelmatig in bizarre rituelen; de toerisme slogan is dan ook niet voor niets ‘Amazing Thailand’. Een waar hoogtepunt vond eerder deze maand plaats in de provincie Chachoengsao.

Het plaatsje Yothaka ligt een kleine 100 km ten oosten van Bangkok en is een voornamelijk boerengemeenschap. De bevolking is dan ook erg afhankelijk van regen, die overigens in het regenseizoen tussen zeg eind mei en begin oktober veelvuldig valt. Om desondanks maar niets aan het toeval over te laten vindt er jaarlijks rond deze tijd een ritueel plaats dat de weergoden moet verleiden maar zoveel mogelijk regen over de akkers te laten vloeien. Het klinkt wellicht wat lullig, maar de beste manier om dit te bewerkstelligen is blijkbaar door midden op straat een pakweg 2 meter hoge piemel te laten verrijzen.

Deze bijna 100 jaar oude gewoonte vindt zijn oorsprong in vruchtbaarheidsrituelen. Ook in en rondom Thaise tempels is het niet ongebruikelijk creatief houtsnijwerk aan te treffen wat nog het beste omschreven kan worden als ‘houten dildo’s’, in alle soorten en maten. Je verwacht het niet hè? Nietsvermoedende toeristen moeten dan ook nog wel eens wat wegslikken als ze er onverwacht mee geconfronteerd worden.

Afijn, zoals verwacht deed de piemel zijn werk en was alles binnen de kortste keren kletsnat. ‘Zie je wel, het werkt!’ riep mijn Thaise vriendin triomfantelijk, mijn tegenwerpingen dat we volop in het regenseizoen zitten volledig negerend. Hoe dan ook, het verhaal heeft in ieder geval dus een happy ending voor de boeren in Yothaka.

Dat je voorzichtig moet zijn met wat je wenst en dat overdaad schaadt blijkt wel uit de volgende anticlimax; hevige regenval heeft er voor gezorgd dat er nu diepe scheuren in de piemel zitten.

Deel dit artikel