Reizen

Het sauna-ei van Columbus

Door -

Deel dit artikel

Een waarlijk schitterend kunstwerk annex sauna voor het voeren van verhitte discussies.

 

De noordelijkst gelegen stad van Zweden is Kiruna. Een stad die vanaf eind 19e eeuw groeide rondom de winning van ijzererts. Geen mijn, geen stad die zo noordelijk zou liggen. Maar het mijnen liet zijn sporen na in het landschap. En nu ook in de stad zelf, omdat de stad letterlijk een stap opzij moet zetten om de ader die onder de stad doorloopt te kunnen exploiteren.

Een icoon dat mensen bij elkaar brengt

Die gargantueske ingreep in de stad leidde - eufemistisch gezegd - tot nogal wat discussies. En inspireerde het kunstenaarsduo Biggert & Bergström tot een werkelijk briljant kunstwerk. Een soort ei van Columbus, maar dan van B&G. De heren hebben namelijk het volgende bedacht. Discussies voer je in het hoge Laplandse noorden het best in een sauna. Dus creëerden ze het Solar Egg. Een icoon dat - na een aantal exposities in Europa - een prominente plek bij Kiruna krijgt. Niet alleen om daar erg mooi staan te wezen, maar ook om mensen daadwerkelijk dichter tot elkaar te brengen. Want Solar Egg is een eivormige sauna, gemaakt van stainless steel met een goudkleurige coating, waarin ook zonnepanelen zijn verwerkt. In die schitterende buitenkant van Solar Egg - dat 588 x 567 x 455 cm meet - worden alle facetten van het leven weerspiegeld: industrie, stad, de elementen, natuur, dier en mens.

En binnen brandt de kachel. Een hartvormige saunakachel van steen en ijzer

En binnen brandt de kachel. Een hartvormige saunakachel van steen en ijzer, die voor binnentemperaturen van 75 tot 85 graden Celsius zorgt. En je zult het met ons eens zijn, een mooiere plek voor het voeren van verhitte discussies bestaat er niet.

Gallery

Deel dit artikel