Willem Schouten

Op 1 mei 1984 werd Willem Schouten (1955) officieel halftime stafredacteur bij de Nederlandse Playboy. Met in zijn koffertje de ervaring van 1 maand redacteurschap bij het meisjesblad de TINA, en het schrijven van voetbalverslagen voor plaatselijke kranten. Niet bepaald een indrukwekkend CV. Maar het bleek - achteraf - een uitstekende vooropleiding om diepgaande interviews te maken met Playmates en bekende sportmannen.

Van hijskraanpikeur tot stafredacteur

Zijn eerste beroepsvoorkeur maakte Schouten bekend op zijn vierde: hijskraanpikeur. Een beroep dat overigens nog steeds niet bestaat. Hij droomt er wel van om ooit een keer een boek te schrijven met de titel 'Happers en Heistellingen'.

Toen Schouten naar de MULO ging, wilde hij met 100% zekerheid dierenarts worden. Tot pijnlijk duidelijk werd dat aanleg voor scheikunde en wiskunde een soort zwarte gaten in zijn hersenpan waren. Dat werd echter ruimschoots gecompenseerd door zijn passie voor de Nederlandse taal. Waarbij hij, zoals zovelen, schatplichtig is aan de briljantste leraar Nederlands die Nederland ooit heeft gehad, meneer Hooghout. Een andere passie was voetbal. A la Cor van der Laak kende hij gedurende zijn tienerjaren alle opstellingen en wedstrijdverslagen van Ajax en Feijenoord uit zijn hoofd.

Barry Hay belt de Gadgetman

Als jongetje en adolescent speelde Schouten dus vooral met de voetbal en met taal. Het eerste bracht hem tot het jonge beloften-team van de toenmalige betaald voetbalclub Haarlem. Het was geen doorslaand succes. Het tweede bracht hem uiteindelijk daar waar hij zijn wilde... op de redactie van een - toen - geweldig tijdschrift. Waar hij net zo gemakkelijk de moppenpagina schreef, als het vermaarde Grote Interview. En waar hij voor de populairste pagina's van het blad - de Mannenzaken - Mick Boskamp mocht opvolgen. Hoe populair die pagina's waren, wordt misschien wel het best geïllustreerd door het feit dat Golden Earring voorman Barry Hay regelmatig opbelde met de woorden: 'Hey Gadgetman, heb je nog wat moois voor me?'

Mannenzaken: oude liefde roest nooit

In 2002 was de Playboy-koek op. Het magazine had het uitgangspunt 'Zo goed mogelijk' inmiddels ingeruild voor 'Net goed genoeg'. En dat past niet bij iemand die tot ver achter de komma van het leven wil genieten. Tussen 2002 en nu passeerde een scala aan mediatitels de revue (met uitzondering van de Revu): het Parool, Penthouse, Men's Health, Best Life, ZSM, Seasons, Midi, Seasons Frankrijk, GTO, AM magazine... Daarnaast maakte hij copy voor het PR-bureau van zijn Grote Liefde (Weaver PR) en andere opdrachtgevers. Waarbij de met Mannenzaken opgedane ervaring met persberichten geweldig van pas kwam.

En nu is er dan opnieuw Mannenzaken in het leven van Willem Schouten. Zie het als het bewijs van dat oude liefde nooit roest. En dat het leven van een 50méér man nooit minder wordt, maar... precies, MEER!

Deel dit artikel

123123

Laatste van "Willem Schouten"