Zoendag

Liefde

Zoendag

Door -

Deel dit artikel

We hebben allemaal onze eigen gedachten bij de beladen datum van 4 mei.

Tot 4 mei 1988 was het voor mij ‘gewoon’ de dag van Dodenherdenking. Ik zeg dat uiteraard met alle respect. Waarbij ik van jongs af aan met de paplepel kreeg ingegoten dat 2 minuten stilte ook daadwerkelijk 2 minuten muisstil zijn betekende. Want anders moest ik ‘met blote benen naar bed’.

2 minuten stilte op de vluchtstrook

We waren een keer op 4 mei vanuit Zwanenburg – mijn geboorteplaats - op weg naar een concert in Vredenburg (Utrecht). Om even voor achten zijn we net voorbij afslag Vinkeveen op de pechstrook – die toen nog vluchtstrook heette – van de A2 stil gaan staan. En we waren niet de enigen. Na ‘de 2 minuten stilte’ reden we verder. Als je dat vandaag doet, is de kans groot dat je van de pechstrook wordt getoeterd. Schorriemorrie staat nooit stil, is nooit stil…

Die avond heb ik in de diepst denkbare stilte mijn vader herdacht

Om net na zevenen op woensdagochtend 4 mei 1988 kreeg 4 mei er een lading bij. Mijn moeder belde om te zeggen dat mijn vader die nacht was overleden in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Ze huilde. Ik ook. Die avond heb ik in de diepst denkbare stilte mijn vader herdacht, en een héél klein beetje de anderen.

Een uurtje later durfde ik waar ik tijdens de stilte aan had gedacht

Op 4 mei 1995 had ik een dinerafspraak met een héél mooie PR-dame. Het was qua weer een prachtige dag geweest. Zoals vandaag. We tafelden op de open binnenplaats van restaurant ’t Deurtje in Ouderkerk aan de Amstel. Natuurlijk waren we 2 minuten stil die avond. Waarbij ik – het is voor het eerst dat ik dit durf te zeggen - stiekem aan iets anders dacht dan mijn vader. En ik weet zeker dat ‘ie erom zou hebben geglimlacht. Een uurtje later durfde ik waar ik tijdens de stilte aan had gedacht. Ik boog me over het tafeltje en kuste, nee, ZOENDE die prachtige PR-dame voor het eerst.

Later die avond flaneerden we naast de maan, die vol in de Amstel weerspiegeld werd. Het is nooit meer over gegaan…

Deel dit artikel