Ze hebben mijn vader vermoord

Liefde

Ze hebben mijn vader vermoord

Door -

Deel dit artikel

Gisteren, het was 2 oktober 2018, verscheen er een magistraal en aangrijpend boekje dat iedere zoon van een vader zou moeten kopen en lezen. En misschien ook wel iedere vader van een zoon.

‘Dit is het verhaal van mijn vaders leven en de gebeurtenissen die dat leven hebben verwoest, van zijn geboorte tot zijn naderende dood. Het is een poging om hem, en de wereld waarin hij leeft, te begrijpen. Dit is het verhaal van een man uit de arbeidersklasse, wiens verwachtingen, geluk, passies en dromen langzaam maar zeker verpletterd worden door de samenleving en de politiek. Dit is het verhaal van een man, of een persoon, waar het in de literatuur bijna nooit om draait.’ – Édouard Louis

We hebben het er nooit meer over gehad

Ik heb mijn vader één keer een boek cadeau gedaan. Hij was geen lezer. Maar ik wilde – in mijn nu ongepast voorkomende jeugdige arrogantie - dat hij dat zou worden. Mijn vader had in zijn jonge jaren een aardig potje kunnen fietsen en dus gaf ik hem De Renner van Tim Krabbé. Ik zei er nog net niet bij dat ik ‘m over een maand zou overhoren. Ik weet niet of hij het boekje ooit heeft gelezen - ik denk het niet - want we hebben het er nooit meer over gehad. Zoals we het over een heleboel zaken nooit hebben gehad. Mijn laatste woorden aan hem waren: ‘Ik kom morgenmiddag langs, want ik moet wat dingen met je bespreken.’ Hij knikte vanuit zijn bed dat in een ziekenzaaltje van het Antonie van Leeuwenhoek stond. De volgende ochtend vroeg, het was 4 mei 1988, belde mijn moeder. ‘Papa is overleden.’ Cor Schouten werd 58 jaar. Je denkt altijd dat er nog tijd genoeg is om dingen te vragen, te zeggen, te regelen... Dat is een misverstand.

Ze hebben mijn vader vermoord is zeker ook geschreven voor al die zonen en vaders die de witte vlek in hun relatie nog kunnen wegpoetsen.

De jonge Franse schrijver en filosoof Édouard Louis, voorheen bekend als Eddy Belleguele, heeft met Ze hebben mijn vader vermoord een magistraal en aangrijpend verhaal geschreven. Dat heeft hij gedaan namens alle zonen die er niet aan toekwamen om dingen met hun vader te bespreken. Maar het is zeker ook geschreven voor al die zonen en vaders die de witte vlek in hun relatie nog kunnen wegpoetsen. Koop je dit boekje niet voor jezelf, doe het dan voor je vrienden. Je geeft er een cadeau voor het leven mee.

Gebonden | 96 pag. | € 16,99 | Ook verkrijgbaar als e-book.

Deel dit artikel