Wie is die vent naast Bertus?

Liefde

Wie is die vent naast Bertus?

Door -

Deel dit artikel

Hij is de man waarop dit mopje van toepassing is: ‘De Paus en Bertus staan op het balkon van het Vaticaan. Zegt Trump tegen Poetin: ‘Wie is die vent naast Bertus Holkema?”’

Bertus, de onbekendste BN’er ter wereld, is vandaag jarig. Gastredacteur Martin Anders haalt mooie herinneringen op in een welgemeende verjaardagsbrief.

Lieve ouwe reus,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Jou kennend zul je er vandaag geen al te grote heisa van maken. Ergens een hapje met je vrouw en familie, en dat het dan wel weer gek genoeg is. Want als je de woorden nuchter en Fries in Google invoert, zou jouw foto tevoorschijn moeten komen. Maar dat gebeurt niet, omdat jij het liefste op de achtergrond je gang gaat. Je hele leven al. Niemand van het grote publiek kent jou. Maar vrijwel iedereen die in het oog van het grote publiek staat, of heeft gestaan, kent jou wel.

Bill Clinton en Barack Obama. Nelson Mandela en Messi. Prince en Maradona. Sylvester Stallone en leden van het Koninklijk Huis. Er is ook vrijwel geen enkele Nederlandse artiest of profvoetballer die jou niet kent. Je hebt ze allemaal beveiligd. Zonder dat iemand het in de gaten had.

De eerste keer dat wij met elkaar te maken kregen, werd je door mijn toenmalige baas John de Mol ingehuurd om de bruiloft van zus Linda te beveiligen. En dat deed je zoals ‘t hoorde. Jij en je mannen strak in het pak, iedereen die naar de inzegening in Naarden-Vesting kwam kijken keurig achter de hekken houdend. Zonder ook maar ooit spierballen hoeven te laten zien. Je liep daar met je draaiboekje rond alsof het een tv-programma betrof.

Het Koninklijk Huis beveiligen op Koninginne- en Koningsdag. Dat doe je ook pas een jaar of dertig, is het niet?

Je hebt met die filosofie in je achterhoofd een prachtig beveiligingsbedrijf opgebouwd. In een interview dat je vorig jaar aan de voetbalsite ELFVOETBAL gaf, las ik dat je CUE4You voor een mooie som geld hebt verkocht. Zodat je niet meer hoeft te werken. Maar dat doe je nog wel, een paar dagen in de week. Als productieleider bij allerlei programma’s waar je een band mee hebt. Programma’s als Formule1 van Ziggo of Voetbal Inside. En dan nog wat ‘kleine’ klusjes, zoals de concerten van de Toppers. Of het Koninklijk Huis beveiligen op Koninginne- en Koningsdag. Dat doe je ook pas een jaar of dertig, is het niet?

Zou zo’n Van der Gijp wel beseffen dat Van Gaal, Beckenbauer en Beckham tot jouw kennissen behoren. Weet Johan Derksen dat Mick Jagger je persoonlijk uitnodigde op zijn 70ste verjaardag?

Als ik dan op Facebook lees dat je VI gaat doen, dan denk ik toch even: Zou zo’n Van der Gijp wel beseffen dat jij met zo’n beetje elke voetbalgrootheid hebt gewerkt. Dat Pelé in 2006 jou vroeg voor zijn beveiliging op het WK. Dat je een jaar bij AC Milan hebt gewerkt. En anderhalf jaar bij Barcelona om Messi persoonlijk te beveiligen. Dat Van Gaal, Beckenbauer en Beckham tot jouw kennissen behoren. Dat je een paar jaar terug nog teammanager van de nationale ploeg van Curaçao was. Zou Gijp weten dat je een persoonlijke vriend van Patrick en zijn lieve vrouw Rossana Kluivert bent? Dat je onze Oranjejongens beveiligde op de EK’s van 1996 en 2000 en het WK van 1998? Zou hij weten dat de Kleine Generaal in 2004 niet alleen verkeerd wisselde door een briljant spelende Robben te vervangen, maar vóór het toernooi begon al een foute wissel maakte door jou te vervangen?

En dan muziekliefhebber Johan Derksen. Weet hij, ik noem er maar een paar, dat Fats Domino, Chuck Berry, Dire Straits, Robbie Williams, Santana, Prince, Stones en Madonna hun veiligheid aan jouw toevertrouwden? Dat Mick Jagger je persoonlijk uitnodigde op zijn 70ste verjaardag? Ik denk het niet. En als ze het wel weten, dan hebben ze dat niet van jou. Omdat je een bescheiden topkerel bent. Nooit te beroerd om iemand ‘even te helpen’.

Als een lopend vuurtje zal door Volendam gaan dat Bertus Holkema binnen is komen fietsen. En reken maar dat ze komen kijken ‘wie Bertus nu weer aan het beveiligen is’.

Toen Paradiso onlangs 50 jaar bestond, kwam OOR met de lijst van 50 meest memorabele concerten. Op de eerste plaats prijkt het concert waar ik - dankzij jou - bij mocht zijn. In maart 1995 deed Prince daar in één weekend twee keer een aftershow. Jij wist hoe fanatiek ik van zijn muziek hield en je regelde het op afstand. Het werd een onvergetelijke ervaring. Jouw chauffeur kwam met Prince in de limo aanrijden en stapte uit. Hij liep direct naar een beveiliger van Paradiso, wees op mij achter de hekken. Ik werd meteen doorgelaten en met zijn tweeën liepen we naar de limo. Pas toen opende hij het portier voor Prince en aan de zijde van de kleine grootheid liep ik – trots als een pauw – de poptempel binnen.

Bertus, je bent een bijzonder mens en ik ben blij dat we kortgeleden eindelijk de afspraak hebben gemaakt die al veel te lang in de lucht hing… We gaan binnenkort op de fiets naar Volendam om daar een palinkie te happen. Ik zie het al voor me. Natuurlijk gaat een BV (Bekende Volendammer) zien dat je met mij de dijk oprijdt. En als een lopend vuurtje zal door het dorp gaan dat Bertus Holkema binnen is komen fietsen. En reken maar dat ze komen kijken ‘wie Bertus nu weer aan het beveiligen is’. Ik voel me nu al supersafe.

 

Muziek heeft altijd een hoofdrol gespeeld in het werkend leven van gastredacteur Martin Anders: drive-in show-DJ bij Vara, Veronica en Tros, journalist bij de Hitkrant, boeker van Dolly Dots, Centerfold, René Froger, Roberto Jacketti and the scooters en ga zo maar door.

 

Deel dit artikel