Wereldmannen over wereldvrouwen

Liefde

Wereldmannen over wereldvrouwen

Door -

Deel dit artikel

Vandaag, 8 maart 2018, is het wereldwijd Wereldvrouwendag. Zonder vrouwen geen Mannenzaken, dus doen we vandaag iets bijzonders...

Het thema van Wereldvrouwendag dit jaar is gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen. Kunnen we ons natuurlijk helemaal in vinden. Maar bij Mannenzaken zetten we vrouwen óók graag op een voetstuk. En daar staan we gelukkig niet alleen in. Daarom is het vandaag op Mannenzaken Wéreldvrouwendag. We legden een aantal bekende Nederlandse wereldmannen deze vraag voor: Wat en wie is voor jou een wéreldvrouw? En dat leidde tot een aantal uiteenlopende en soms ontroerende ontboezemingen.

Ruud de Wild

Eén van de succesvolste presentatoren op Radio 2 twijfelde geen seconde. "Astrid Joosten! Dat is één van de sterkste vrouwen die ik ken. Ze staat al onwijs lang aan de top en is toch altijd zichzelf gebleven. Ze is een keiharde werker en levert altijd kwaliteit. Maar ook als mens is ze een aangename vrouw. Ik vind haar ook heel mooi 'van binnen'. Na het wegvallen van haar Willem is zij niet zuur geworden, maar blijven vechten. Kortom, een wereldvrouw!”

Bert van der Veer

Als journalist, schrijver en tv-maker pur sang ontmoette Bert van der Veer veel bijzondere vrouwen. Maar hier heeft 'ie nog een beetje spijt van. "Nastassja Kinski speelde Tess in een film van Roman Polanski. De kans haar te interviewen in het Amstel Hotel liet ik me niet ontgaan. We waren de laatste op een lange dag. ‘Ik heb Amsterdam nog niet eens gezien. Nog geen café,’ zei ze. ‘Laten we gaan,’ zei ik. Het werd vertrouwelijk. En toen nodigde ze me uit. Morgen was de première van Tess in Den Haag, of ik haar gezelschap wilde houden. Ik koos voor uitstel, ik bel je, zei ik. Ik heb haar gebeld en zei dat ik helaas niet kon. Chicken married man... Wereldvrouw misgelopen."

Hans Vandenburg

Als voorman van het legendarische Gruppo Sportivo was Vandeburg een man van de korte, eigenzinnige statements. En dat is 'ie nog steeds: "Wereldvrouwen zijn voor mij die miljoenen naamloze wereldvrouwen die gewoon kinderen baren, werken, afvallen, een pukkeltje of een burn out hebben... en zich allemaal waarschijnlijk verbijsterd afvragen waarom dat wereldnieuws zou moeten zijn."

Peter Klashorst

In zijn prachtige schilderijen onderscheidde Klashorst zich al door zijn geheel eigen kijk op vrouwen. Doet hij nu weer. "Mijn wereldvrouw? Moeilijke vraag, maar ook gemakkelijk. Mijn moeder was een lieve vrouw. De allerliefste, maar ze is onlangs gestorven, tot mijn verdriet... Op de tweede plaats komt, denk ik, Ellen ten Damme. Ze er altijd voor me, alhoewel we elkaar weinig zien, omdat ik altijd weg ben. Maar zij belichaamt wel waar elke man naar verlangt... De ideale combinatie van moeder, lekker wijf en vriend waar je een biertje mee kan drinken. Ellen is zo een vrouw. En buiten dat is ze ook nog eens enorm begaafd op artistiek en intellectueel gebied...

Gijs Staverman

Vorig jaar meldde Gijs op Instagram dat hij tot over zijn oren verliefd was. En dat is hij nog steeds... "In mijn ogen is een wereldvrouw ook daadwerkelijk een vrouw van de wereld. Een vrouw die sterk is, geduld heeft, en overal ter wereld dezelfde rust uitstraalt. Maar die actie onderneemt waar het nodig is, en zich niet uit het veld laat slaan door een kleine of grote tegenslag. Waar je mee levelt zonder dat je ook maar één woord hoeft te zeggen. Een vrouw die steeds aantrekkelijker wordt omdat je haar mysterie nog lang niet weet te beschrijven. Een vrouw die positief in het leven staat, maar ook realistisch is. Een wereldvrouw is een vrouw die lief is voor zichzelf en daardoor ook lief is voor anderen. Een vrouw die prachtig lacht en durft te huilen. Mijn vriendin Cher is die wereldvrouw!"

René van Collem

De drummende stille kracht achter Doe Maar neemt even geen blad voor de mond. "Mijn vrouw, Margaretha, is absoluut mijn wereldvrouw! Omdat zij er voor mij was toen ik - zwaar verslaafd - totaal 'down and out' was. Juist toen was ze er met haar onvoorwaardelijke liefde en haar geweldige visie op het leven. Ze heeft van mij gewoon een betere man gemaakt. Zonder haar was ik nooit degene geworden die ik nu ben! Zij is mijn maatje, mijn vrouw en partner in het leven... de enige waar ik álles mee doe en die ik liefheb met mijn hele hebben en houden."

Hans van Hemert

Eén van de meest succesvolle muziekproducenten uit de Nederlandse popgeschiedenis ontdekte zijn wereldvrouw al als vroege twintiger. Op 12 december 1968 schreef hij in een briefje: 'Paulette Ilona Uhlenbeck, je bent niet alleen beeldschoon, maar ook erudiet, empatisch, zorgend, verstandig en zoveel wijzer dan deze vertraagde puber. Zou ik over 10 jaar en 331 dagen, als ik net zo oud ben als jij nu, dan net zo wijs zijn? Wil je met me trouwen? Met jou wil ik de ultieme bekroning van onze liefde meemaken… kinderen.' "Dat briefje was gericht aan mijn grote liefde Pauck, waarmee ik van mijn 19e tot mijn 40ste mijn langste relatie heb gehad. En die me inderdaad kinderen heeft geschonken. Pauck is die wereldvrouw."

Willem Schouten

Mannenzakenman Willem Schouten is een bewonderaar van Neelie Kroes. "Een vrouw die haar eigen plan durft te trekken, tot op het hoogste niveau. Waarbij ze - bepaald niet kinderachtig - in retrospectief ook haar eigen rol kritisch onder de loep durft te nemen. Waardoor ze zich van kort-door-de-bocht minister van Verkeer kon ontwikkelen tot een Grand Old Lady met eigen visie. Maar het is ook de combinatie van het vleugje bekakte deftigheid en het tegelijkertijd heel verfijnd ondeugend zijn die mevrouw Neelie Kroes tot zo'n heerlijke wereldvrouw maakt. Dit zei ze op 23 december 2017 in de Volkskrant: 'Ik vind flirten leuk. Het verhoogt de sfeer, je geeft er comfort mee. Zolang je eigen intenties en grenzen maar duidelijk zijn.'"

Mick Boskamp

Wordt nu duidelijk waarom die prachtvrouw op foto bij dit artikel staat. Want Mannenzakenman Mick Boskamp is helemaal fan van de onlangs 64-jaar geworden Christie Brinkley, die wereldfaam verkreeg als fotomodel en nog steeds voor de camera staat, zoals vorig jaar met haar twee dochters in de befaamde bikini-special van Sports illustrated.  “Natuurlijk, en ik zeg het gewoon heel eerlijk, omdat ze er waanzinnig goed, aantrekkelijk en sexy uitziet voor een vrouw van in de zestig. Maar belangrijker omdat haar levensfilosofie zo mooi aansluit bij wat we met Mannenzaken willen vertellen. In een interview vertelde ze laatst: 'Weet je wat zo fijn is van mijn leeftijd? Dat het me niets meer kan schelen wat andere mensen van me vinden en dat ik in feite alleen nog maar kan genieten. Ik ben niet iemand die veel aan nostalgie doet, maar als ik terugkijk, dan doe ik dat met trots. En realiseer ik me dat ik blij ben dat de weg hiernaartoe niet altijd geplaveid was met rozen. Daardoor kan ik nu met volle teugen van het leven genieten.'

I rest my case."

Deel dit artikel