The Guardian of the Golden Gate Bridge

Liefde

The Guardian of the Golden Gate Bridge

Door -

Deel dit artikel

Op 25 maart hielden we op Mannenzaken een warm pleidooi voor méér Goed Nieuws. Waarbij we ons aan het slot van het pleidooi rechtstreeks richtten tot de hoofdredacteur van het NOS-journaal: ‘Beste Marcel Gelauff, doorbreek die treurige spiraal van vrijwel uitsluitend negatief nieuws in het Journaal door dagelijks minimaal één positief onderwerp te belichten.’

Nu zijn we natuurlijk niet helemaal van lotje getikt. We snappen dat het even duurt eer de Nieuws-Titanic die het NOS-journaal is haar noodlottige koers kan verleggen. Dus nemen we ze een beetje op sleeptouw. Waarbij we je vandaag – geïnspireerd door zijn verhaal op goodnewsnetwork.org - voorstellen aan de man die meer dan 200 mensen ervan weerhield om zelfmoord te plegen door van de Golden Gate brug te springen. Het bezorgde hem de geuzennaam ‘the Guardian of the Golden Gate Bridge’.

“In het begin was mijn aanpak dan ook niet de juiste. Ik liep naar ze toe en begon met ze te praten.”

De 56-jarige Kevin Briggs is politieman. Of precies te zijn, hij is een California Highway Patrol officer. In 1994 werd hij voor het eerst gestationeerd op de Golden Gate brug. De brug die sinds jaar en dag een grote aantrekkingskracht heeft op zogenaamde ‘jumpers’. Opvallend is dat Kevin Briggs bij zijn stationering nog nooit was getraind in het omgaan met suïcidale mensen. Briggs: “In het begin was mijn aanpak dan ook niet de juiste. Ik liep naar ze toe en begon met ze te praten.”

“Als het me lukte om iemand van springen te weerhouden, vroeg ik achteraf welk deel van mijn aanpak goed was. En welk deel niet werkte.”

Naarmate hij vaker was geconfronteerd met mensen die volkomen in de war aan de rand van de brug stonden, ontwikkelde Briggs een strategie waarmee hij ze effectief van de brug af wist te praten. “Als het me lukte om iemand van springen te weerhouden, vroeg ik achteraf welk deel van mijn aanpak goed was. En welk deel niet werkte. Zo leerde ik om wat meer afstand te houden en mezelf eerst alleen maar voor te stellen: ‘Hi, ik ben Kevin van de Highway Patrol. Is het goed als ik wat dichterbij kom? Om een beetje met je te praten?’ Ik wil dat ze hun goedkeuring geven. Ik wil dat ze me als het ware machtigen.”

"Het vraagt veel moed om op die rand te gaan staan. Maar het vraagt meer moed om terug te stappen en de realiteit in de ogen te kijken."

Eén van zijn meest memorabele ontmoetingen op de brug had Kevin Briggs met een naamgenoot: Kevin Berthia in 2005. “Kevin was een 22-jarige jongeman die letterlijk verzoop in de medische nota’s vanwege de zorg voor zijn te vroeggeboren dochtertje. Hij klom op de rand van de brug en was bereid zijn leven te beëindigen toen ik hem benaderde. ” Achteraf had Briggs het gevoel Berthia boos op hém was. Maar Berthia zei later tegen Briggs dat hij kwaad op zichzelf was. “Ik schaamde me. Op de een of andere manier zorgde de compassie in jouw stem ervoor dat ik mijn schild wat liet zakken. Genoeg om een gesprek aan te gaan. We hebben ruim anderhalf uur gepraat over alles wat me dwars zat. Mijn dochter... haar eerste verjaardag was de volgende maand. Jij liet me inzien dat ik in ieder geval voor háár verder moest leven.”

Wie hem hoort praten – zoals in de TED Talk hieronder – snapt een klein beetje waarom het belangrijkste wapen van deze politieman zijn mond was.

Kevin Briggs ging in 2013 met pensioen als Guardian of the Golden Gate Bridge. Hij werkt nu in een programma voor zelfmoordpreventie en geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker. En wie hem hoort praten – zoals in de TED Talk hieronder – snapt een klein beetje waarom het belangrijkste wapen van deze politieman zijn mond was. Zijn compassie met mensen die ‘het even niet zien zitten’ is nog steeds groot: “Het vraagt veel moed om op die rand te gaan staan. Maar het vraagt meer moed om terug te stappen en de realiteit in de ogen te kijken. Maar uiteindelijk – het kan lang duren en je moet er keihard voor werken – zal je inzien dat het leven absoluut de moeite waard is.”

Deel dit artikel