Seks een must na je 50ste

Liefde

Seks een must na je 50ste

Door -

Deel dit artikel

Dit is een mooi verhaal, mannen! We hebben als 50méérenaars nu een wereldexcuus om vaker te vrijen...

God heeft de man hersenen en een penis gegeven, maar niet genoeg bloed om ze tegelijk te gebruiken. Deze geweldige uitspraak is van de veel te vroeg overleden Robin Williams. Jarenlang hebben we gedacht dat dit een gegeven was, waar niet aan te tornen viel.

Totdat ons oog per toeval op een artikel viel dat afgelopen zomer op Worldhealth was verschenen en als kop ‘Frequent Sex Improves Brain Function in Older Adults’ droeg. Dat was nog eens goed nieuws voor jongens als wij!

Bovengemiddeld seksueel actief

Het was een bericht dat ook haaks op de woorden van de betreurde komiek stond. Je werd niet simpeler van seks, het was juist het tegenovergestelde. Tenminste: als je 50méér was. Want dat bleek de groep te zijn, die in dit onderzoek van de Universiteit van Oxford centraal stond. En uit die studie kwam de conclusie naar voren dat mannen en vrouwen die voor hun leeftijd bovengemiddeld seksueel actief waren, beter scoorden in een reeks cognitieve testen.

Een van die testen bestond uit verbale vloeiendheid, oftewel de snelheid waarmee iemand woorden kan produceren. Zo werd aan de deelnemers gevraagd om zoveel mogelijk dieren te noemen in zestig seconden en om woorden op te sommen die met de letter F begonnen (nee, we gaan die voor de hand liggende grap niet maken!).

Nooit, maandelijks of wekelijks

Een andere test richtte zich op de visuospatiële functie, anders gezegd: het zien en verwerken van een waarneming in de ruimte. Er werd o.a. gevraagd om tekeningen te maken van hetgeen ze daarvoor hadden gezien. De allesomvattende conclusie was dat de zeg maar seksueel actievere 50méérenaars veel beter uit de testen kwamen dan de mannen en vrouwen die droog stonden. En met seksueel actief werd bedoeld: nooit, maandelijks of wekelijks.

Met andere woorden: wekelijks was veel. Pardon? Het liefst zouden we het elke dag willen doen. Dat we soms in slaap vallen en daardoor geen bewegingen als zijnde getrouwd kunnen maken, ligt puur aan het feit dat we de vorige avond teveel seks heb gehad en oppederdepop zijn.

Het bereiken van de 50méérjarige leeftijd heeft er voor ons toe geleid dat we bedlegerig zijn geworden, maar dan in de geilste betekenis van het woord. Maar laten we het even niet over ons hebben, dat doen we al genoeg op deze site, maar over de conclusie van het onderzoek.

Je blijft scherper

De co-auteur van het onderzoek, Dr. Nele Demeyere, bracht naar voren dat er een mogelijk verband was tussen de cognitieve functies en het bij seks vrijkomen van dopamine, het stofje dat gelukkig maakt. Wie zijn wij om dat tegen te spreken? Daar hebben we a) de kennis niet voor. En b) geloven we stellig dat seks gelukkig maakt. Al denken we dat wat eraan voorafgaat, namelijk de liefde, nog veel essentiëler is. Wat we er wel aan willen toevoegen, is dat een gezonde seksdrive je meer in het leven doet staan.

Bij mensen die ouder worden, gaat vaak heel geleidelijk het licht uit. Geen werk, minder actieve bezigheden, minder seks. Journalist Willem Oltmans, die al een geruime tijd niet meer onder ons is, zei ooit: ‘Keep the plumming running, dat is mijn motto. Anders verkroepoekt de zaak.’

En als je leeft en van het leven geniet, blijf je ook scherper. Zo denken we erover. Al met al zijn we blij met het onderzoek. Want vanaf nu, als we weer eens wat boodschappen zijn vergeten, hebben we een geweldige reden om tegen onze Grote Liefdes te zeggen: ‘Zullen we even?’

 

Deel dit artikel