Open brief aan Famke Janssen

Liefde

Open brief aan Famke Janssen

Door -

Deel dit artikel

Hi Famke Janssen, opeens wist ik vanmorgen dat ik over je wilde schrijven. Ik zag je foto op onze Instagram ode aan vrouwen van boven de 50 en ik was verkocht...

Ik ben toen gaan zoeken op internet om te kijken of dat wat ik van je vond als mens, ook te staven was. Op YouTube vond ik toen de aflevering van College Tour uit 2014, waarin je twee zussen op een goed moment om en om vertelden over jou:

Zusje Marjolein Beumer zei o.a.: 'Bloedmooi. Volgens mijn moeder was ze in de wieg al wonderschoon.'

En zusje Antoinette Beumer vertelde o.a. : 'Ik kan me nog wel herinneren dat Famke mij nagejaagd heeft door een heel winkelcentrum heen omdat ik een sweatshirt van haar aangetrokken had en ze me midden in dat winkelcentrum in elkaar sloeg en mijn shirt uittrok.'

Je bent misschien wel de meest succesvolle actrice die Nederland ooit heeft gehad. In mijn optiek ook omdat je zo'n stralend voorbeeld bent voor vrouwen rond of over de 50.

Die twee uitspraken bevestigden precies wat ik van je denk. Namelijk dat ik je bloedmooi én stoer vind. En dat ik los daarvan veel respect voor je heb.

De bewondering was er meteen al toen ik je in 1995 in je eerste grote Hollywood-rol zag als Xenia Sergeyevna Onatopp, een van de tegenstanders van James Bond in GoldenEye, die met haar dodelijke dijbenen een man kon vermorzelen en daarbij een orgasme kreeg. Wat een binnenkomer was dat!

Van stilzitten heb je nooit gehoord

Inmiddels zijn we 23 jaar en vele mooie memorabele rollen verder. Zoals die van Jean Grey in de X-Men-reeks. Van Ava Moore in de tv-serie Nip/Tuck. Van de moeder van een autistisch kind in Jack Of The Red Hearts. En van Susan Hargrave in de tv-serie The Blacklist: Redemption.

Van stilzitten heb je nog nooit gehoord, volgens mij. En zolang de rollen zich aandienen, verhuis je van de ene filmset naar de andere. Ik kijk erg naar je uit in Asher van de veelgeprezen regisseur Michael-Caton Jones en waarin je naast Ron Perlman, Jacqueline Bisset en Richard Dreyfuss speelt. Of naar je vrouwelijke hoofdrol in de door Cuba Gooding Jr. geregisseerde film Louisiana Carver (met Gooding Jr. zelf en weer Richard Dreyfuss).

Je bent ook een mooi mens. In de breedste zin van het woord. Je verscheen met je hond Licorice in een Peta campagne om meer bewustzijn te creëren voor Animal Rights. En in 2008 werd je Goodwill Ambassador voor integriteit van de United Nations Offcie for Drugs and Crime.

Zou je me een handje willen helpen?

En wat ik tot slot ook geweldig aan je vind, is dat je geen blad voor de mond neemt. Toen je in In 2016 niet werd gecast in de nieuwe X-Men film X-Men: Apocalypse gaf je uiting aan je (terechte) frustratie door te zeggen: "Women, it’s interesting because they’re replaced, and the older versions are never to be seen again... whereas the men are allowed to be both ages.”

Gelukkig heb je werk zat. Naast bovengenoemde nieuwe titels staan er ook film met John Travolta en een veelbelovende mini-serie, genaamd Central Park Five, op stapel.

Je bent misschien wel de meest succesvolle actrice die Nederland ooit heeft gehad. In mijn optiek ook omdat je zo'n stralend voorbeeld bent voor vrouwen rond of over de 50.

En als ik ooit om wat voor reden dan ook het tijdelijke voor het eeuwige moet verwisselen, misschien omdat ik er geen been meer in zie, zou je me dan in de rol van Xenia Onatopp een handje willen helpen?

p.s. Bekijk ook de ode aan vrouwen van boven de 50 op Instagram.

p.p.s. Hieronder de aflevering van College Tour 2014 met Famke in de hoofdrol.

Deel dit artikel