Op slag verliefd worden: het bestaat!

Liefde

Op slag verliefd worden: het bestaat!

Door -

Deel dit artikel

Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat liefde op het eerste gezicht geen fabeltje is. Lees als extra ook de praktijkervaringen van Boskamp en Schouten...

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Liefde op het eerste gezicht overkomt vooral mannen. ‘In de romantische cultuur lijkt het een vrouwelijk voorrecht, maar in werkelijkheid is het andersom’, stelt Roberta Rossi, voorzitter van de Italiaanse federatie voor wetenschappelijke seksuologie. ‘Alsof mannen op de een of andere manier hun roofdiergedrag hebben behouden, waardoor ze zich concentreren op het visueel aantrekkelijkste doel.’

Als een blikseminslag

Psychiater Donatella Marazziti (universiteit van Pisa, Italië) meent echter dat élke verliefdheid op de een of andere manier ‘als een blikseminslag’ van start gaat. ‘Ook in de liefde die ontstaat tussen twee mensen die elkaar al kennen, is er altijd een moment van openbaring waardoor je de ander in een nieuw licht ziet. Alleen in uitzonderlijke gevallen gaat het anders en groeien de gevoelens geleidelijk.’

‘De chemische reacties die gepaard gaan met een plotselinge verliefdheid verschillen niet zoveel van de reacties bij een liefde die geleidelijk aan ontstaat’, vult Roberta Rossi aan. Het gaat om een cocktail van onder meer dopamine en oxytocine. Het eerste ingrediënt zorgt voor euforie en opwinding, waardoor we amper nog kunnen slapen of eten. Het tweede wekt het verlangen om de band te versterken.

Twaalf hersengebieden

Dat zijn emoties die je leven in een oogwenk kunnen veranderen. Letterlijk. Volgens Stephanie Cacioppo, neurobioloog aan de universiteit van Chicago, kun je 0,2 seconden na het eerste oogcontact al verliefde gevoelens ervaren. Onderzoek met hersenscans toont dat twaalf hersengebieden samenwerken om stoffen te produceren die de aangename verliefde gevoelens genereren.

Van dat alles waren Boskamp en Schouten zich niet bewust toen ze op slag verliefd werden op hun Grote Liefdes. Gelukkig maar, want dan waren ze erover gaan nadenken en dat schijnt funest te zijn als je het hart laat spreken.

Schouten herinnert zich:

Het was onweerlegbaar liefde op het eerste gezicht tussen Grote Liefde en mij. We vonden elkaar meteen leuk. Maar het was een nogal lang eerste gezicht. We schrijven 1977. Ze was bijna 19 en ging voor de eerste keer trouwen. Ik ben met de moeder van mijn kinderen op de receptie geweest. We waren druk met onze eigen levens bezig en ze raakte uit het zicht. De tweede keer dat ze in mijn leven kwam, als PR-dame bij Unieboek, was ze bijna zwanger van haar tweede kind. En ik was bijna vader van mijn tweede zoon. Opnieuw vonden we elkaar erg leuk, maar we waren 'verstandig'. Tenminste, dat dachten we. Want in dit geval ging het verstand met de jaren en kwam het gevoel. Het gevoel waarmee De Grote Liefde definitief toesloeg, om nooit meer weg te gaan. Sterker, in de afgelopen 23 jaar is het alleen maar 'erger' geworden.

Boskamp herinnert zich:

Het is zaterdagmiddag als ik op perron 2 van het Centraal Station in Den Haag vlak naast het stootblok aan het einde van de rails sta en met kloppend hart op mijn date wacht. In de verte zie ik de trein aankomen. Als de wagons tot stilstand zijn gekomen, aarzel ik of ik moet blijven staan of moet gaan lopen. Ik blijf wachten en neem mijn meest mannelijke houding aan. Benen ietsje uit elkaar, borst naar voren, billen samengeknepen. Opeens zie ik een glimlach en heel veel haar. Door de manier waarop ze loopt, zie ik dat ze hoge hakken aan heeft, maar deze vrouw loopt er alleen maar eleganter door. Als ze dichterbij komt, begin ik ook te glimlachen. Van geluk. Jezus, ik vond haar al zo mooi van de foto's op Facebook, maar in het echt is ze nog zoveel mooier! We begroeten elkaar en ik heb meteen een bijnaam voor haar. Sparkle. Ze pakt me bij mijn arm en we nemen tram 3 naar mijn huis. Die 6e september van het jaar 2016 zal ik nooit vergeten. Simpelweg omdat ik tot op de dag vandaag datzelfde verliefde gevoel heb als ik haar zie.

Foto door Will O via Unsplash

 

Deel dit artikel