Liefde

Mijn weekend met vrienden deel 2

Door -

Deel dit artikel

Gisteren kon je deel 1 van Mick's vriendenweekend lezen. Vandaag het slot. Over een bijzondere ontmoeting en misschien wel nog bijzonderder foto met de Amsterdamse kunstenaar Dadara.

De cappuccino in het Backstage Hotel is een wolf in schaapskleren; een heerlijk straffe bak verstopt onder een verneukeratieve schuimlaag. Dat komt goed uit, want ik moet schrijven over gisteren. En na twee uur geslapen te hebben van vrijdag op zaterdag (ik kon niet uitslapen na Digweed & Sasha, teveel last van adrenaline) en na van zaterdag op zondag de schade nauwelijks te hebben ingehaald, heb ik wel een klein duwtje in de rug nodig.

Alles lijkt met elkaar verbonden

Gezeten aan de tafel waar ik zojuist aan heb ontbeten, lees ik op mijn MacBook via Blendle een Parool-stuk van 13 maart j.l. over de man waar ik gisteren een genoegelijk uurtje mee heb doorgebracht. Onder de kop 'Goed toeven in Dada's Wonderland' schrijft Jan Pieter Ekker: 'De veelzijdige Amsterdamse kunstenaar Dadara heeft al zijn projecten samengebracht in een sprankelend boek, Open your mind so we can use your data. Alles lijkt met elkaar verbonden.'

Ekker vervolgt: 'Veel veelzijdiger dan Dadara zie je ze niet vaak. In een vorig leven was hij 'housekunstenaar', en drukte hij met zijn flyers, posters en platenhoezen zijn stempel op de opkomende dancescene. Sindsdien was hij schilder, ontwerper, illustrator en cartoonist, filmmaker en beeldhouwer, performance artist en theatermaker. Dadara blies een roze tank op in Ruigoord (Love, Peace and Terror), plaatste een 9 meter hoog standbeeld bij het Rijksmuseum (Greyman, Statue of No Liberty, ofwel grijze man, on-vrijheidsbeeld) en richtte een alternatieve grenspost op, die je moest passeren om je eigen dromen te bereiken (Dreamyourtopia). Dadara bedacht een zwembad vol met kunstzinnige bankbiljetten waarin je, zoals Dagobert Duck, letterlijk een duik kon nemen, en hij begon zijn eigen bank (Exchanghibition Bank), een rondreizend wisselkantoor waar geldbiljetten kon worden omgewisseld voor biljetten van Nul, Miljoen, Oneindig, Liefde en meer.'

Een kort griezelverhaal

Als ik dat zo lees, dan realiseer ik me dat niet alleen John Digweed het begin van mijn dance-periode als schrijver heeft ingeluid, maar toch ook zeker Dadara, die toen ik hem begin jaren negentig ontmoette vooral bekend stond om de geweldige platenhoezen die hij voor Outland Records ontwierp en van illustraties voorzag en van de flyers van house-feesten. We hebben de deur nooit plat gelopen bij elkaar, maar we hebben altijd sympathie en vriendschappelijke gevoelens voor elkaar gehad. In 1995 bracht hij een boekwerk uit, getiteld Eigenwijs Gekrijs, waaraan een keur aan bekende Nederlanders een tekstuele of illustratieve bijdrage hadden geleverd, die elk door Dadara van een geschilderde baby waren voorzien. Trots als een pauw was ik dat ik in het boek stond met een kort griezelverhaal, dat dientengevolge werd vergezeld door een griezelbaby van de kunstenaar. Misschien wel nog trotser was ik dat ik de expositie rond het desbetreffende boekwerk mocht openen in galerie Reflex van Alex Daniels, een gebeuren waar ik nog een grappige foto van had.

Toen Dadara me vorige week vroeg of ik deze zaterdag zin en tijd had om naar galerie KochxBos in Amsterdam te komen, waar hij na een hectische eerste signeersessie de week ervoor, nu aanzienlijk relaxter zijn nieuwe boekwerk zou signeren, een boek dat was uitgegeven door datzelfde KochxBos, antwoordde ik dat het niet beterhad kunnen uitkomen. Want ik zou dat weekend in Amsterdam zijn. Voor de grap stuurde ik de foto die in 1995 van ons was gemaakt in galerie Reflex met de vraag of we dezelfde foto anno nu konden maken, waarop Daniel (Dadara is het pseudoniem van Daniel Rozenberg) me terugstuurde: 'Ik besef net dat ik dat jasje nog heb!'

Een aantal mede-strijders

En zo geschiedde. Toen ik bij eerder genoemde galerie in de Eerste Ajeliersdwarsstraat 36 arriveerde, waar Daniel het ene na het andere boek van een tekening voorzag, zei hij: 'Je gelooft het niet, maar ik had het net over je!' De foto anno nu werd gemaakt door kunstenaar en dichter Kamiel Proost, die schitterende droomwerelden schildert, en Daniel en ik hadden er duidelijk schik in. Dat foto 1 maar liefst 23 jaar geleden was gemaakt. Ik kon het gewoon niet geloven. Wat was er in die tussenliggende jaren gebeurd? Gelukkig heel veel. Wat een fijne middag werd het bij KochxBoch. En dat was mede dankzij de goede (koffie-) zorgen van de lieve galeriehouder en uitgever Esther Koch. Wat kan een mens zich welkom voelen, een gevoel waar je bakken vol energie van krijgt.

Ik schrijf dit allemaal op in het Backstage Hotel als ik me opeens realiseer dat ik nog een vraag heb voor Daniel. Via Messenger stuur ik hem: 'Lieve man, je vertelde gisteren dat sommige mede-strijders, die hebben mee gedaan aan het boek Eigenwijs Gekrijs, er niet meer meer zijn. Joost Zwagerman, Pieter Hoovers natuurlijk, maar wie zijn er nog meer niet?' Niet lang daarna kreeg ik antwoord: 'Zwagerman en Brood zelfmoord. Pieter Hoovers de uitgever vermoord. Peter Pontiac overleden terwijl hij de (letterlijke) deadline niet haalde van het boek over zijn eigen dood. Mick Boskamp nuchter. Zo heb je een beetje een samenvatting.' Ik schreef terug: 'Sorry, dat ik moet lachen, is niet gepast, maar die laatste toevoeging over mij is erg geestig...' Zijn reactie sprak boekdelen over waarom ik Dadara altijd zo lief en leuk heb gevonden: 'Kwam spontaan in me op. Moest ook lachen. Mocht ook wel even na het rijtje ervoor...'

Het schitterende, fabelachtige, leuke, ernstige, fraai, mooie, briljante boek Open Your Mind So We Can Use Your Data is te bestellen bij Dadarabooks.

Onder de foto-gallery een filmpje van het 30 jaar Dadara gedicht van en voorgedragen door mede-kunstenaar Kamiel Proost.

 

Gallery

  • Dadara en Mick 1995
  • Dadara en Mick 2018
  • De tekening van Dadara in mijn exemplaar. Dezelfde tekening die bij mijn verhaal in het boek Eigenwijs Gekrijs uit 1995 stond.
  • De roze tank met vier lopen (vier keer de slagkracht, maar hij kan geen kant op), uit protest tegen de oorlog. Uit Open Your Mind.
  • Nog een spread uit het boek
  • Een spread uit het boek

Deel dit artikel