Lieve Johan Cruijff

Liefde

Lieve Johan Cruijff

Door -

Deel dit artikel

Lieve Johan Cruijff,

Mijn opa – Gerrit Schouten, slager te Zwanenburg – huldigde het levensmotto dat het veel leuker was om iets ‘met een warme hand’ te geven. Dat deed hij dan ook regelmatig. Een kwartje hier, een ‘piekie’ daar… Ik moest aan hem denken toen ik hoorde dat vandaag, op wat jouw 71-ste verjaardag zou zijn geweest, het officiële logo van de Johan Cruijff Arena zal worden onthuld.

Dit huldeblijk had natuurlijk ook met een warme hand moeten worden gegeven. Nou ja, er was onbedoeld een héél subtiele verwijzing naar jou, toen de Arena op 14 augustus 1996 officieel werd geopend. Maar de voetbalgoden weten waarom het stadion toen niet meteen Johan Cruijff Arena werd gedoopt. Kinnesinne is misschien wel het juiste woord. Of ‘men’ vond dat je toentertijd toch al niet met beide benen op de grond stond.

Je zweeft zoals alleen jij kon zweven

Daarom heb ik uit de miljarden foto’s die er van je zijn gemaakt deze foto gekozen. Je zweeft, zoals alleen jij kon zweven, boven de grasmat van het Olympisch Stadion. Ik schat dat het in 1971 zal zijn geweest. Tegen Dynamo Dresden? Wat deze foto zo ontroerend mooi maakt is het aureool van licht dat van linksboven op je neerdaalt, in combinatie met de aan de grond genagelde tegenstander en het vleugje bal in de rechterbovenhoek.

Ik heb je één keer heel even ontmoet. Nou ja, ‘ontmoet’ is een groot woord. Het was tijdens een training en ik gaf je een verdwaalde bal aan. Je nam die bal echter niet als vanzelfsprekend over, maar zei heel beleefd ‘Dank je wel.’ Waarbij je me even recht in de ogen keek. Wat een bijzondere man, dacht ik toen.

Lieve Johan Cruijff, gefeliciteerd met je verjaardag en met het cadeau dat vandaag zal worden overhandigd. Lang zal je zweven…

foto: Guus de Jong

Hieronder kun je de prachtige hommage aan Johan Cruijff, En Un Momento Dado, in zijn geheel zien:

Deel dit artikel