Je moet de tijd hebben om elkaar lief te hebben

Liefde

Je moet de tijd hebben om elkaar lief te hebben

Door -

Deel dit artikel

De ene recensent vond het Zomergasten-gesprek ‘schurend’, de andere betichtte Janine Abbring van ‘Louis interruptus’-gedrag... Willem Schouten zag echter drie adembenemend mooie tv-uren waarin een lieve, romantische Louis van Gaal als rechtgeaarde 50méér man zijn best deed om te laten zien wie hij werkelijk is.

 

Lieve Louis van Gaal,

Grote Liefde riep gisterenavond na ruim 2 uur Zomergasten kijken: “Wat een lieve, romantische man.” Ze applaudisseerde er net niet bij. En ze is niet eens een brunette! Dat compliment wil ik je alvast cadeau doen op de dag dat je jarig bent én tien jaar getrouwd bent met jouw Truus.

Het voordeel van ‘uitgesteld’ tv-kijken - we waren zondagavond verhinderd - is dat je de kritieken al hebt kunnen lezen. De ene recensent vond het Zomergasten-gesprek ‘schurend’, de andere betichtte Janine Abbring van ‘Louis interruptus’-gedrag... Een nogal laatdunkende manier om te zeggen dat Janine je te vaak onderbrak. Maar ze moest wel, bij een tv-programma is er nu eenmaal geen ‘extra tijd’. Ze interrumpeerde je meestal functioneel, door toe te lichten en aan te vullen. En het gesprek was wat mij betreft nergens ‘ongemakkelijk’. Je was vooral heel duidelijk. Wat sommige mensen misschien wel ongemakkelijk vinden.

Je vroeg aan mijn toen 7-jarige zoon of ‘die jongens’ (jouw jongens, dus) wel aardig tegen ‘m deden.

We kennen elkaar niet (via de media kun je een mens, hoe vaak ook in het nieuws, nooit écht leren kennen) en we hebben elkaar één keertje ontmoet. Dat was in stadion De Meer, na een wedstrijd van Ajax tegen Sparta op zondag 10 september 1995. Je vroeg aan mijn toen 7-jarige zoon of ‘die jongens’ (jouw jongens, dus) wel aardig tegen ‘m deden. De diepgemeende manier waarop je dat toen zei, is me altijd bij gebleven. Het kleurde mijn kijk op jou. Als de wereld een zwaar geïrriteerde Louis van Gaal zag die het voetbaljournaille de oren waste, zag ik de man die vooroverboog, een hand op de schouder van mijn jongen legde en oprecht lief was.

Een schot in de kruising

Ik zag ook dit. Tijdens de persbijeenkomst in december 2016, in de aanloop naar de wedstrijd tegen Stoke City, meldde je als coach van Manchester United dat je er niet zat omdat je zin had om met de media te praten, maar omdat het een voorschrift van de Football Association was om acte de présence te geven. Kijk, dat was nou een schot in de kruising! Die regel is waarschijnlijk bedacht om de naambordjes van de sponsors zo vaak mogelijk in beeld te kunnen brengen. En het levert doorgaans alleen maar obligate prietpraat op, vind je ook niet? Het lijkt me vrij simpel: als er niets nieuws te melden valt, beleg dan geen persbijeenkomsten. Is zonde van de tijd. Hoewel, héél soms kan het ook onvergetelijke tv opleveren.

De eerst beteuterde en daarna geschrokken, bijna angstige gezichtsuitdrukking van een jonge Tom Egbers zou verplicht lesmateriaal moeten zijn op de School voor Journalistiek.

Misschien dat je dit nog weet... Een jonge Tom Egbers, groen als voetbalgras, moest jou na een wedstrijd ‘iets vragen’, zodat de kijkers thuis zouden begrijpen wat ze net hadden gezien. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk was het de eerste keer dat hij jou moest interviewen. Het werd voor Tom geen feestje. Je keek hem vernietigend aan nadat hij een vraagje had weten op te piepen. En de eerst beteuterde en daarna geschrokken, bijna angstige gezichtsuitdrukking van Egbers zou verplicht lesmateriaal moeten zijn op de School voor Journalistiek. Als afschrikwekkend voorbeeld van wat er kan gebeuren als je als journalist niet goed bent voorbereid. Gelukkig is het met Tom nog goed gekomen. Iets wat je deugd zal hebben gedaan, want je hebt oprecht bewondering voor mensen die ‘zich ontwikkelen’.

De lengte van de levenslineaal

Je zei in het deel van het gesprek dat over de vroegtijdige dood van je vader ging, dat je de tijd moet hebben om elkaar lief te hebben. Je vertelde dat je al veel dierbare mensen – echtgenote, ouders, broers en zussen - bent kwijtgeraakt. OP zeker moment bakende je met je handen een soort van levenslineaal af, waarbij je aangaf waar jij dacht je nu te bevinden. Ik denk dat Janine Abbring namens heel veel kijkers sprak toen ze het resterende stukje aanzienlijk groter maakte dan jij jezelf had toebedacht. Wat mij als 50méér man blij maakte, was jouw keuze voor het leven met Truus en met je kinderen in plaats van toch nog een keer het voetbalavontuur aan te gaan. Je hebt een aanbieding die ‘Louis van Gaal op het lijf was geschreven’ naast je neergelegd. En dat is op een dag als vandaag misschien wel het mooiste cadeau dat je jezelf hebt kunnen geven. Ik wens je een prachtige ‘rest van je leven’ toe, met méér dan voldoende tijd om de liefde te vieren.

 

Deel dit artikel