Getrouwd met je moeder

Liefde

Getrouwd met je moeder

Door -

Deel dit artikel

Eeuwenlang hebben Freudiaanse fröbelaars gefilosofeerd dat vrouwen vaak met een evenbeeld van hun vader trouwen en mannen met hun moeder.

Door: Tino Stuij

Lijkt vrij incestueus maar is psychologisch geen vreemde gedachte gezien het feit dat je ouders lange tijd je enige rolmodel zijn.

Mijn moeder was een aparte. Een aanpakker, humoristisch, met een harde kop en vol creativiteit. Toen we in de Zandvoortse Swaluestraat woonden werd de woning iets te klein voor een gezin van vier. We wilden als echte Zandvoorters natuurlijk kamers verhuren aan Duitse toeristen terwijl wij strak gestapeld in de schuur sliepen.

Mijn moeder had gehoord dat op nog geen vijftig meter van ons huis in de iets ruimere Spoorbuurtstraat de woning te koop stond van de familie Bluijs. Er zullen vast makelaars zijn geweest in die tijd maar Dien Stuij stapte bij de Bluijsjes naar binnen en deed spontaan een bod op het huis. Voor mijn vader was dit echter een complete verrassing. Hij kwam tussen de middag thuis en vond een in de haast handgeschreven briefje op de eettafel: Jan, ik ben even een huis kopen, liefs Dien.

Aldus geschiedde en even later verhuisden we. Een gewone dinsdag in huize Stuij, blijkbaar.

Ik heb naar alle waarschijnlijkheid iets meegekregen van dit manco want ook ik kocht ooit een huis op de Hogeweg zonder het gezien te hebben en heb tot jarenlange frustratie van autoverkoper meneer de Vries nog nooit een proefrit in een nieuw aangeschafte auto gemaakt. Deze afwijking slaat helaas geen generatie over.

Toen we gisteren met vrienden aan tafel zaten en we huisverhalen deelden bemerkte ik toch enige voorzichtige overeenkomsten met mijn echtgenote.

Jaren geleden stond ik ergens in een weiland op locatie te filmen met mijn Vlaamse collega Kurt Rogiers. We hadden lunchpauze en stonden samen een broodje te eten terwijl mijn telefoon ging. Het was Heleen. Kurt hoorde haar kant van het verhaal natuurlijk niet maar hoorde mij enigszins verwonderd zeggen: ‘Okay. Ik wist niet dat we gingen verhuizen..’

Met verbijstering hoorde Kurt het aan om vervolgens in lachen uit te barsten.

‘Dat was Heleen’ legde ik uit. ‘Ze stond op het schoolplein met iemand te praten wiens vriendin haar huis te koop zou komen. Dus is ze meteen meegelopen en heeft een bod gedaan’ Kurt kon het nauwelijks geloven en vertelde die dag aan iedereen die het wilde horen dat ik met een totale gek of geniale vrouw was getrouwd.

Toen Heleen vijf minuten later nog eens belde voor iets anders keek Kurt me vol verwachting aan. En kon het natuurlijk niet laten: ‘Niets zeggen. Heeft uw vrouw nu ook een boot gekocht..?’ 

Uiteindelijk is het bewuste huis het niet geworden omdat ik niet rechtop kon staan in de slaapkamer. Dat was een dingetje.

Maar Heleen heeft er wel een hartsvriendin aan overgehouden.

Zonder kosten koper.

Een aanpakker, humoristisch, met een harde kop en vol creativiteit.

Freud zat ernaast. Ik ben zeker niet met mijn moeder getrouwd.

Maar, het scheelt niet veel.

Deel dit artikel