Liefde

De meest bijzondere reünie van Nederland

Door -

Deel dit artikel

Afgelopen maandag was het weer zover. Tijd voor de jaarlijkse Oor/Hitkrant-reünie. Als Hitkrant- redacteur van het eerste uur laat Boskamp sinds 2015 geen jaargang aan zich voorbij gaan. En deze was weer heel bijzonder.

Als ik om vier uur 's middags met de tram aankom op het Leidseplein zie ik de 'jongelui' al staan op het terras voor het Americain en ik merk dat mijn hart sneller begint te kloppen. Elk jaar is het toch weer een spannende trip down memory lane. Wat zeg ik: een verkeersopstopping down memory lane. Bij elk hoofd, tenminste als ik het hoofd herken, want we worden natuurlijk een jaartje ouder, zowel het desbetreffende hoofd als ik, heb ik wel een herinnering.

Lief, leed en gossip

In 1976 kwam ik als 20-jarig broekie op de redactie van de Hitkrant terecht, waarvan het eerste nummer toen nog moest verschijnen. Ik heb vijf jaar bij het weekblad gewerkt, dat als 'jonger broertje van' op de markt werd gebracht door de uitgeverij van Muziekkrant Oor. Natuurlijk zijn de 21 jaren dat ik redacteur bij Playboy was fantastisch geweest, maar bij de Hitkrant heb ik een tijd meegemaakt die zich laat omschrijven als de laatste woorden van de door Rutger Hauer gespeelde replica in Blade Runner voordat deze 'sterft': 'I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate.'

Wie heb ik allemaal geïnterviewd in die vijf jaar? Je kunt beter vragen wie ik niet heb gesproken. Van John Travolta tot Michael Jackson, van Bryan Ferry tot Iggy Pop, van Prince tot Herman Brood, de lijst is eindeloos. Maar belangrijker dan al die sterren waren mijn collega's bij de Hitkrant, maar ook bij Oor, want we deelden al die jaren hetzelfde pand, aten met elkaar tussen de middag, deelden lief, leed en gossip.

Het echte socializen

Deze bijzondere reünie, die jaarlijks met veel aandacht en liefde wordt georganiseerd door de roemruchte Oor-hoofdredacteur van weleer, Jan-Maarten de Winter, en de al even roemruchte hardrockverslaggever en Countdown-producer en presentator Kees Baars, is uit noodzaak geboren. Vanwege het feit dat op 4 april 2011 het gezellig praten met elkaar op het bomvolle en drukke 40 jarig-jubileum feest van Oor in Paradiso niet te doen was, week men uit naar de bar van het Americain voor het echte socializen. En daaruit is een jaarlijkse traditie ontstaan waar reikhalzend naar uit wordt gekeken en waar iedereen trouw komt die een verleden heeft met de twee bladen. En dus zie je fotografen als Anton Corbijn en schrijvers als Bart Chabot mingelen met platenbonzen en -promoters.

En de herinneringen die opgeroepen worden in het Americain zijn simpelweg niet te stoppen. Als ik mijn Hitkrant hoofdredacteur Ruud van Dulkenraad omarm, moet ik meteen denken aan die keer dat ik met mijn toenmalige vriendin en haar ouders op vakantie in Zuid-Frankrijk was, waar besloten werd om er nog een aantal dagen aan vast te knopen. Ik stuurde toen een telegram (!) naar de Hitkrant-redactie met de mededeling dat ik later thuis zou komen omdat er bosbranden woedden in de Provence. Natuurlijk kwamen ze er op de redactie achter dat het een kutsmoes was en je raadt misschien al wat mijn bijnaam werd. Mick Bosbrand.

Een ingehuurde dame

Als ik fotograaf Govert de Roos zie praten met fotograaf Anton Corbijn, moet ik denken aan die keer dat Govert en ik op IJsland waren en hij me om 5 uur 's ochtends buiten adem wakker schudde omdat hij het Noorderlicht had gezien en daar samen met mij van wilde genieten en foto's van wilde maken. Bleek dat we de buitenverlichting aan hadden gelaten. Uit mijn ooghoeken zie ik Jan-Maarten de Winter aan de bar staan. En opeens herinner ik me een telefonisch interview met Debbie Harry. Nadat het geplaatst werd in de Hitkrant, kwam Jan-Maarten met de mededeling dat Oor een dame had ingehuurd die het gesprek met me had gevoerd. Gebbetje.

Maar ook eerdere reünies roepen herinneringen op. Zoals vorig jaar toen de legendarische zanger van de legendarische Motions, Rudy Bennett, zich aansloot bij een gesprek tussen mij en mijn oud Hitkrant-baas en Oor-legende Constant Meijers. We hadden het over die keer dat ik bij Constant op de bank sliep nadat hij me Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder had laten horen. Opeens vroeg Rudy: 'Weten jullie waar hij is?' Waarop Constant zei: 'Stevie Wonder? Die loopt ons ergens te zoeken.' Rudy bedoelde waar Kees Baars was, maar dat hadden we even niet verstaan.

En zo vliegen de uren voorbij en lijken wel minuten. Ik verheug me nu al op volgend jaar.

Hieronder een serie foto's van vier jaar Oor/Hitkrant-reünie: 

Gallery

  • Anton Corbijn, ondergetekende en Jan-Maarten de Winter. 2015.
  • RAF en Boudisque-legende Sam Tjioe en mijn lief Dymphna Rutte in 2016. 
  • Met Oor's Swie Tio. 2017.
  • De Hitkrant-redactie van weleer in 2016. Met vlnr: Ruud van Dulkenraad, Annemarie den Daas, Carla Klunder, ondergetekende en Constant Meijers. 
  • Over fotografen onder elkaar gesproken. Vlnr. Claude Vanheye, William Rutten, Anton Corbijn, Rico d'Rozario, Roy Tee en Loe Beerens. 2015.
  • Fotografen (Anton Corbijn en Govert de Roos) onder elkaar in 2018.


  • Ondergetekende met Bart Chabot in 2018.
  • Mooi verhaal. Oor's ravissante directiesecretaresse Marijcke Haccou wilde een foto met mij en stopte mijn mobieltje in de handen van Anton Corbijn met daarbij het bevel: 'Maak even een foto van ons.' Dit is dus een echte Corbijn. 2015.
  • Vlnr. Platenbobo en Countdown-producer Edu van Hasselt, WEA art-director Rens Benerink, ondergetekende, Govert de Roos en platenman Jean Pierre Burdorf. 2018.
  • Organisatoren Jan-Maarten de Winter en Kees Baars. 2015.


Deel dit artikel