Baas boven baas

Liefde

Baas boven baas

Door -

Deel dit artikel

Mannenzaken ging in tweegesprek over mannen. Maar aan het eind van het liedje ging het natuurlijk toch weer over vrouwen. Weet je meteen waar de titel van dit artikel op slaat...

Willem: Waar zullen we het eens over hebben?

Mick: Over mannen. Maar niet per se over jou en mij.

W: Je verrast me. Ik dacht dat je liever over vrouwen sprak. Had je een bepaalde man in gedachten?

M: Wat dacht je van een jankerd? Ik kreeg net op Facebook te horen dat ik een jankerd ben. En toen ik ging kijken wie zo aardig was om me zo te noemen, kwam ik er op zijn tijdlijn achter dat ik geen Facebook-vrienden met hem was en dat hij binnenkort afreist naar Guam in Polynesië omdat daar zoveel leuke jonge meisjes rondliepen. Dat soort mannen mogen me jankerd noemen. Ben ik zelfs trots op.

Weet je wie ik een held vind? De Nederlandse historicus Rutger Bregman.

W: Dat snap ik. Moge hij een enorme sjankerd oplopen daar in Polynesië. En for the record, your honour, Mick Boskamp is zeker geen jankerd. Ik zit mezelf net af te vragen, welke man is op dit moment eigenlijk een held voor me? En het gekke is, er schiet me geen naam te binnen. Dat kan natuurlijk beginnende Alzheimer zijn, maar toch... Heb jij momenteel een held?

M: Daar zeg je wat. Ik heb veel oude helden. Of anders gezegd: helden die al een tijdje helden van me zijn. Weet je wie ik een held vind? De Nederlandse historicus Rutger Bregman. Ik zag hem gisteren bij The Daily Show en toen zei Trevor Noah tegen Rutger dat hij een superster was. Die gast is net 30 jaar en zette het World Economic Forum in Davos, een meerdaagse conferentie voor de rijkste mensen ter wereld, op stelten. De historicus was daarvoor uitgenodigd vanwege zijn boek Gratis geld voor iedereen. Daarin pleit hij voor een universeel basisinkomen. Door tijdens het forum meerdere malen te beklemtonen dat de rijken der aarde eindelijk eens fatsoenlijk belasting zouden moeten betalen, vonden ze hem daar niet zo aardig. Als er iemand voor niks en niemand bang is, dan is het deze Bregman wel. En toch scheldt hij niet en voel je dat hij een echte man is.

Mijn held van dit moment is zonder meer Humberto Tan. Wat ik vooral heel mooi vind is dat hij totaal geen leedvermaak etaleerde na de roemloze aftocht van Twan H.

W: Helemaal mee eens! En je helpt me enorm, want in het genre van galant fatsoenlijk blijven en niet met modder gooien, is mijn held van dit moment zonder meer Humberto Tan. Ik heb hem ooit een keer kort geïnterviewd voor Men's Health, maar verder ken ik hem niet persoonlijk. Dus ik moet het doen met hoe hij zich in de media profileert. En dat is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet altijd een betrouwbare graadmeter. Maar in zijn geval VOEL ik gewoon dat hij een buitengewoon lieve man is. Wat ik vooral heel mooi vind is dat hij totaal geen leedvermaak etaleerde na de roemloze aftocht van Twan H. Ik had daar zelf wel een beetje last van. Van leedvermaak, bedoel ik. Ik weet het, dat is niet bepaald zen van me. Maar het komt door die vreselijke uitzending van College Tour met Willem H. Hoe kun je onder de noemer van 'een journalistieke kans die je niet kunt laten liggen', zo iemand een podium bieden? Ik heb dat nooit begrepen. Weet je waar ik als man trots op ben? Dat ik een beetje een jankerd ben. Wist je dat? Ik krijg traantjes bij een zielige scène in een tekenfilm. En bij de slotscène van Moulin Rouge. En bij de zoveelste herhaling van het moment dat Joop Zoetemelk wereldkampioen werd. Terwijl kijken naar wielrennen niet bovenaan mijn verlanglijstje staat. Ik heb sowieso, denk ik, een zwak voor sportmannen, besef ik nu. Vandaar die verjaarsdagbrief aan Willem van Hanegem. Die kwam recht uit mijn hart.

M: Die brief was dan ook een regelrechte klassieker. En dat is precies wat ik bedoelde met een echte man. Dat is een man die zich niet schaamt voor zijn emoties, die zich zonder machtsvertoon profileert. Ik denk dat veel van onze leeftijdgenoten echte mannen zijn. De Harvey Weinsteins van deze wereld natuurlijk uitgesloten. Maar dat is dus een man die zijn macht misbruikt en inzet om te domineren. En niet als in een spel waarin zowel de man als de vrouw plezier aan beleven... Maar om letterlijk en figuurlijk te laten zien wie de baas is.

W: En laten we eerlijk zijn, wij weten natuurlijk allang wie er écht de baas zijn... die geweldige liefdes van ons. En ik vind het héérlijk!

Als je een beetje het verongelijkte mannetje speelt, dan kun je 'm krijgen ook.

M: Dat brengt me op een incident van gisterenavond. Ik wilde iets moois delen met mijn lief. Maar ik kreeg haar maar niet te pakken via de mobiele. En dan begin ik me na verloop van tijd zorgen te maken. Toen ze uiteindelijk belde, deed ik uit zelfmedelijden nogal stuurs. Toen kreeg ik mooi de wind van voren. De volgende dag zei ik tegen haar dat ze de liefste vrouw ter wereld is en toen zei ze: 'Dat ben ik niet, want als je een beetje het verongelijkte mannetje speelt, dan kun je 'm krijgen ook.' Dat geeft mooi de huidige relatie tussen man en vrouw weer. Als het goed is tenminste.

Fotografie: Joan van Nispen tot Sevenaer

Hieronder brengt 'the Boss' een prachtige ode aan onze baasjes...

Deel dit artikel