Vlieg er ‘s uit

Hebben

Vlieg er ‘s uit

Door -

Deel dit artikel

En dat kun je doen vanuit de veilige plek van je eigen gezellige, knusse woning. Maar als je denkt dat het vliegen daardoor minder realistisch wordt, forget it. Lees dit stuk van Robert Fernhout maar en wie weet raak je net zo hooked als hij. 

Tegen iedereen met een bovengemiddelde interesse in luchtvaart en vliegtuigen zeg ik: neem alvast afscheid van je familie

Het waren eigenlijk twee zaken die me er toe zetten dit stukje te schrijven; allereerst was het vorige maand 20 jaar geleden dat 9/11 plaatsvond. Die avond bevond ik me in Shanghai waar ik met collega’s in een hotelkamer aan de buis gekluisterd zat. Bizar. Naast uiteraard alle menselijke tragedies en de geopolitieke schokgolven had ik met name interesse in het luchtvaart aspect. Hoe kon het dat een stel geitenneukers zulke geavanceerde machines zo precies naar hun doelen wisten te vliegen? Boze tongen beweerden destijds dat Microsoft Flight Simulator, vluchtsimulatie software anno 1982 die iedereen thuis op de computer kan installeren, een rol gespeeld had. Later bleek echter dat sommige kapers vliegopleidingen in Florida en Arizona gevolgd hadden. Het één sluit het ander natuurlijk niet uit en Microsoft bracht onmiddellijk veranderingen in de software aan die de Twin Towers van het toneel verwijderden, in de nieuwe versie. Wat dan – helaas – wel weer realistisch was.

Ten tweede heeft het hier enorm veel geregend de afgelopen weken. Het was een prachtige gelegenheid om me als luchtvaart-ge(e)k nou eens echt goed te verdiepen in de allerlaatste versie van Microsoft Flight Simulator die in Augustus 2020 op de markt kwam, maar intussen alweer zes grote updates gehad heeft. Omdat mannen en vliegtuigen toch goed samengaan, met overigens alle respect voor de vrouwelijke piloten waar er ook steeds meer van zijn, volgt hier een korte impressie van Microsoft Flight Simulator 2020 (MSFS2020) voor Mannenzaken.

Het grote realiteitsgehalte

Wat onmiddellijk opvalt is het ongelooflijk grote realiteitsgehalte. De software bevat de hele wereld met zo’n beetje alle denkbare vliegvelden, waarbij alle levensechte ‘scenery’ gebaseerd is op satelliet beelden. De simulator is ‘real time’; als een vlucht van Amsterdam naar Bangkok 12 uur duurt in ‘real life’ dan duurt het ook 12 uur op de simulator. Gelukkig heeft de simulator de mogelijkheid de simulatie te versnellen, wat helaas ‘in real life’ dan weer niet mogelijk is. Het weer is ‘live’ wat betekent dat als het echt regent in Amsterdam, dan regent het in de simulator ook in Amsterdam. Zolderkamer avonturiers bevolken de lucht zodra er ergens een orkaan gesignaleerd is, want niks leuker om daar eens vol gas doorheen te vliegen natuurlijk. De andere vliegtuigen in de lucht zijn gebaseerd op echte vliegbewegingen en ATC (air traffic control) loodst je verder veilig door het luchtruim.

Stel je voor; je kunt de meest prachtige bestemmingen waar dan ook ter wereld bezoeken in MSFS2020. Dus waar ga je het eerste heen? Juist, je vliegt een rondje over je eigen huis! De details van het landschap zijn ongekend en de meeste plekken waar ik gewoond heb zijn duidelijk herkenbaar als zodanig. Grappig.

Geen schietspelletje

MSFS2020 is geen schietspelletje. Het is een vrij realistische vliegsimulator. Alhoewel je het ook wel als een simpel ‘vliegspelletje’ kunt spelen kun je MSFS2020 net zo moeilijk maken als je zelf wilt. Iedereen wil natuurlijk meteen achter de stuurknuppel van de immense Boeing 747 kruipen maar toch verdient het aanbeveling eerst wat algemene kennis in een kleine Cessna op te doen. Voor een leek weet ik nog wel iets van vliegen en vliegtuigen maar wat er in MSFS2020 allemaal mogelijk is ging mij ver boven de pet. De uiterst gedetailleerde vrij realistische cockpits zorgden er voor dat ik op een gegeven moment urenlang gedownloade handboeken van Boeing en Airbus zat door te bladeren. Ook op YouTube zijn er legio videos te vinden die uitleggen hoe je bijvoorbeeld de MCDU/FMGS (Multipurpose Control and Display Unit/Flight Management Guidance System) programmeert. Afkortingen leer je wel, zodat je je GPWS (Ground Proximity Warning System) van je TCAS (Traffic Collision Avoidance System) kunt onderscheiden! Daarnaast heb ik een direct lijntje naar een bevriende echte KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) piloot die mij ook nog wel eens uit de brand helpt. Ik leer enorm veel in ieder geval. Hoe meer je over vliegen en systemen leert, hoe meer je uit MSFS2020 haalt.

Ruige gebieden

Je kunt een hoop zogenaamde ‘add-ons’ toevoegen die het allemaal nog leuker en soms ingewikkelder maken. Zo heb ik zelf een oude Douglas DC6 uit de jaren 40/50 gedownload waarbij er weer een hele nieuwe oude wereld voor mij open ging. De YouTube video waarin uitgelegd wordt hoe je de 4 motoren moest starten neemt 20 minuten in beslag, ik noem maar wat. En dan heb je nog geen meter gereden, laat staan gevlogen. De Douglas DC6 vliegt ‘in real life’ overigens nog steeds rond als vrachttoestel in Alaska en andere afgelegen ruige gebieden.

Bij software die op een dergelijke manier gebruik maakt van ‘big data’ en onvoorstelbaar complex is sluipen er wel eens foutjes in natuurlijk. Ook bij MSFS2020 is dit het geval. Gelukkig zijn er regelmatig updates en zijn er zeer actieve Facebook groepen die meestal wel een oplossing hebben indien mogelijk. Het zou te ver voeren en te technisch worden voor deze website om alle mogelijkheden, plussen en minnen en software/hardware benodigdheden af te werken. Maar tegen iedereen met een bovengemiddelde interesse in luchtvaart en vliegtuigen zeg ik: neem alvast afscheid van je familie, want als het over vliegen gaat ik kan geen leuker, leerzamer en verslavender software product bedenken dan MSFS2020.

Microsoft Flight Simulator 2020 is verkrijgbaar voor Xbox en PC, en heeft een aantal verschillende versies die voor de PC in prijs uiteenlopen van 70 tot 120 Euro. De duurdere versies hebben meer vliegtuigen en een hoger aantal gedetailleerde vliegvelden.

Het eenvoudigst en snelst is het programma downloaden via de Microsoft store of via het Steam gaming platform.

ps. De foto's in dit artikel zijn screenshots van de game in kwestie. Over realistisch gesproken...

Deel dit artikel