Toyota Land Cruiser. The beast from the east

Hebben

Toyota Land Cruiser. The beast from the east

Door -

Deel dit artikel

Heb je dat weleens? Dat je de nacht voordat je in een voor jou nieuwe, onbekende auto stapt, nerveus bent? Ik ben daar nieuwsgierig naar, want het overkwam mij laatst.

Vet vastzitten met je wielen en dan via de unieke kruipmodus weer vrij komen. Wie wil dat niet?

En die nervositeit had niets te maken met het feit dat ik zelden in nieuwe, onbekende wagens stap. Me dunkt: sinds ik voor deze prachtsite auto's mag bespreken, heb ik in legio modellen mogen rijden voor een week, de één nog fijner en flitsender dan de ander. Dat ik de nacht ervoor nerveus was, had waarschijnlijk alles te maken met de reputatie van deze rijdende legende.

Inderdaad, ik heb het over de Toyota Land Cruiser oftewel the beast from the east. Een robuuster dan robuuste 4 x 4 die vanaf 1954 wordt geproduceerd en dus twee jaar langer dan ik (ik ben van 1956) in opeenvolgende gedaantes rondjes maakt op deze aardkloot. Van meet af aan heeft Toyota getracht om een onverwoestbare terreinwagen te bouwen en daar zijn ze volledig in geslaagd. Sterker nog: de Land Cruiser was meteen zo sterk en krachtig dat de resultaten zelfs de bouwers versteld deden staan. 

Neem het verhaal van Emil en Liliana Schmid, die hun plaats in het Guiness Book of Records hebben verdiend, na bijna 30 jaar non-stop de wereld rond te hebben gereisd. Op 16 juli 2014 had het koppel 430.130 mijl afgelegd sinds 18 oktober 1984. In dezelfde 60 Series Land Cruiser. By the way: het echtpaar heeft 180 landen en territoria bezocht en heeft geen vast adres . Hun leven is met recht een leven on the road.

Wonen in een Land Cruiser

Als je besluit om de rest van je leven te gaan wonen in een Land Cruiser, dan is dat misschien wel het mooiste compliment dat een automobiel kan krijgen. Maar om dan meteen weer terug naar het begin van dit verhaal te gaan: het maakt je dan wel nerveus en nederig om in zo'n mastodont te stappen. En zal ik je wat vertellen? Het moment dat ik bij Toyota Nederland in Raamsdonksveer plaats nam achter het stuur en de eerste kilometers reed, dacht ik: 'Heb ik me daar nou zo druk over gemaakt?' De wagen, die toch wel indrukwekkend op zijn gespierde banden staat, gleed over de weg.

Een rare vergelijking misschien, maar ik moest aan Oliver Hardy denken van Laurel & Hardy

Na een paar dagen rond te hebben getoerd, begreep ik die Emile en Liliane Schmid wel. Ik voelde me helemaal thuis in deze auto die zich laat besturen alsof je in een veel kleiner formaat auto zit. Een rare vergelijking misschien, maar ik moest aan Oliver Hardy denken van Laurel & Hardy, het komische duo uit lang vervolgen tijden. Hardy was aan de zware kant, om een understatement te gebruiken, maar toch bewoog hij zich heel elegant voort. Zelfs als hij samen met Stan Laurel danste, deed hij dat met hele behoedzame en soepele pasjes. Zo ervoer ik rijden in de Land Cruiser. Auto's gingen bij wijze van spreken opzij voor me op de snelweg en dan was ik in staat om het raam naar beneden te doen om te zeggen: 'Is niet nodig, goed volk!'

1 miljoen km op de teller

Oogt de auto van buiten als een indrukwekkende verschijning, van binnen is het iets minder spectaculair. Maar dat ervoer ik juist als fijn. Geen schakelaar teveel, lekker zittende leren stoelen, vanwaaruit je alles overziet, maar dus geen opsmuk en extreme moderniteiten. Want die worden ingehaald door de tijd en de Land Cruiser is built to last. Vraag maar aan Collin Muddle uit Brisbane, Australië. In 2000 kocht hij een Land Cruiser 80 series met 132.000 kilometers op de teller. Tien jaar later waren daar 868.000 kilometers bijgekomen. Een simpele optelsom leert dat dat de auto 1 miljoen kilometers had gereden en let wel: met dezelfde motor! 

Het is jammer dat Nederland zo weinig plekken kent waar je off road kunt gaan om lekker te rollebollen met deze ultieme 4 x 4. Vet vastzitten met je wielen en dan via de unieke kruipmodus weer vrij komen. Wie wil dat niet? Want we hebben hier natuurlijk met een auto te maken voor wie geen hindernis te hoog gegrepen is.

Nieuwe ge-update versie

En er is extra goed nieuws voor kopers die oud willen worden met een auto: deze maand staat ook nog eens de ge-update versie in de showroom met wel meer ingenieuze features, zoals een snellere software voor het multimedia systeem plus Apple CarPlay® en Android Auto™. Plus niet te vergeten een sterkere 2,8-liter dieselmotor, lager brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot. Wat het helemaal af maakt, is dat 'ie dan ook nog leverbaar is in een zogenaamde Land Cruiser ‘Black Line’, met fraaie zwarte designelementen voor het in- en exterieur (zie foto hierboven).

Dan rijd je met recht in een stijlvolle mannetjesputter, die gebouwd is om misschien wel langer mee te gaan dan jij en ik bij elkaar. Overdrijven is een vak. En dat klopt. Want ik ben journalist. 

Voor meer info en prijzen ga je naar DEZE PAGINA van Toyota.nl. 

Deel dit artikel