Pientere beveiligingscamera

Hebben

Pientere beveiligingscamera

Door -

Deel dit artikel

De Nest Cam IQ heeft iets liefs. Hij doet onwillekeurig wel een beetje denken aan de kleine bureaulamp, die vóór elke Pixar-animatie de I uit het studiologo de grond in stampt.

Maar vergis je niet: onder dat lieve uiterlijk gaat een hele hoop paardenkracht schuil. We kunnen het weten, want we brachten een week door met de nieuwe versie van Nest’s online beveiligingscamera. Maakt Nest met Nest Cam IQ definitief de sprong van nice-to-have naar must-have?

De Nest Cam is dit jaar vier jaar oud. Dat niet iedereen die camera al in huis haalde, heeft ongetwijfeld te maken met de prijs van 199 euro. Met de Nest Cam IQ houdt Nest de drempel behoorlijk hoog: met 349 euro is Nest Cam IQ zelfs alleen nog maar duurder geworden. Wat krijg je daarvoor terug?

Weg zwarte uiterlijk

Nest gaf zijn beveiligingscamera een complete make-over. Weg is het zwarte uiterlijk: de nieuwe Nest Cam is wit, heeft een afgeplatte voorkant, een ronde achterkant en dat maakt hem, we zeiden het al, lief. De camera is (nog altijd met de hand) verstelbaar, en kan dankzij het meegeleverde snoer van drie meter gemakkelijk op slecht bereikbare plekken worden geïnstalleerd.

Gemakkelijke installatie

Over installatie gesproken: die is heel gemakkelijk. In de verzwaarde voet zit geen magneet meer, maar wel ruimte voor een statiefschroef. Wij hebben ‘m aan het plafond bevestigd; de camera blijkt slim genoeg om te snappen dat hij ondersteboven hangt, en draait daarom de video om. Eenmaal aangesloten op de stroom openden we de gratis Nest-app voor iPhone. Toen was het een kwestie van QR-code scannen, de camera een naam geven en hem met het wifinetwerk verbinden. Binnen vijf minuten waren we klaar voor gebruik.

Herkent gezichten

De Nest Cam IQ biedt, net als zijn voorganger, 24/7 live video, die via de app te bekijken is. Omdat we natuurlijk wel wat beters te doen hebben, stuurt de camera, wederom net als zijn voorganger, een push-melding wanneer er geluid of beweging wordt gedetecteerd. Door de aanwezigheid van een 4K HDR-sensor is de camera nu ook in staat om bekende gezichten te onderscheiden van onbekende gezichten. Dubbele gezichten worden na een recente update bovendien samengevoegd. Dat werkte prima: de camera wist ons na een dag of drie probleemloos te herkennen - met, maar ook zonder verlichting. Bovendien kun je activiteitszones instellen, waarbij de camera alleen binnen de aangegeven lijntjes kijkt.

Abonnement na proefperiode

Het is zonder meer geweldig ontworpen, maar - en daar komt de aap uit de mouw - je moet er wel extra voor betalen. Iedere koper krijgt een proefabonnement op Nest Aware om de functie te proberen - waarbij de hoop van Nest natuurlijk is dat je na die proefperiode niet meer zonder kan. Het hangt helemaal af van het type gebruiker dat je bent of dat ook echt zo is. Voor vijf euro per maand krijg je die gezichtsherkenning, activiteitszones en kun je tot vijf dagen terugkijken op de camera.

Conclusie

De camera is op alle fronten beter dan zijn voorganger, en laten we eerlijk zijn: wie in de markt is voor een Nest Cam, kan die 150 euro extra ook nog wel missen. En voor die mensen is dit zowel een nice-to-have als een must-have.  

Deel dit artikel