Nooit te oud om rijk te worden

Hebben

Nooit te oud om rijk te worden

Door -

Deel dit artikel

Rijk zijn we natuurlijk al. We leven nog en we lezen Mannenzaken. Wat wil je nog meer? Misschien in financieel opzicht rijk worden. Daar weet onze net 50 geworden Robert Fernhout wel wat op.

Door: Robert Fernhout 

Geloof me als ik zeg dat er geen beursgoeroe is die weet waar hij of zij het over heeft.

Allereerst kun je je afvragen wat rijk zijn is, in financiële zin dan. Dat is uiterst subjectief uiteraard. Maar als we naar de 5% van de bevolking met het meeste vermogen kijken, dan komt dat volgens CBS-cijfers uit 2014 neer op elk huishouden dat een vermogen heeft van 500.000 Euro of meer. In principe zit daar ook nog de meerwaarde van een huis mee in, maar dat wil ik hier even buiten beschouwing laten. Ik kijk ook naar een individu inplaats van naar een huishouden. We leggen de lat dus wat hoger dan het CBS. Laten we eens kijken hoe je individueel een half miljoen in cash kunt vergaren waar je dan op je zestigste van kunt gaan genieten.

Geen angst

Je moet er echter wel de beurs voor op. Geen angst, daarvoor hoef je echt weinig tot niets van investeren te weten. Geloof me als ik zeg dat er geen beursgoeroe is die weet waar hij of zij het over heeft. Niemand kan voorspellen wat de markt gaat doen en alle handelsadviezen kun je met een gerust hart naast je neerleggen – handelen is nu net wat we niet gaan doen. De meeste financieel adviseurs zie ik dan ook als waarzeggers in een pak. Weliswaar leuk voor de entertainment factor, fijn om soms bij weg te dromen, geruststellend om wat houvast te hebben – maar garanties voor het realiseren van je dromen geven ze uiteraard niet.

Net als bij waarzeggers worden sommige beursgoeroes wel beroemd door het voorspellen van één enkele grote gebeurtenis, een beurscrash bijvoorbeeld, terwijl dat volgens de wetten van de logica en die van de kansberekening puur toeval is. Iedere dag roept immers wel iemand dat de crash er aan zit te komen, dus er komt een dag dat iemand het goed heeft uiteraard. De nieuwbakken financiële goeroe zal dat dan onmiddelijk proberen te verzilveren. Het publiek onthoudt de treffers en vergeet de missers, zo weten ook waarzeggers. Hou afstand van dit soort figuren zeg ik. De magische begrippen die je echter wel mag, nee MOET onthouden zijn ‘tijd’, ‘gespreid beleggen’ en ‘samengesteld rendement’.

Mijn advies

Laten we beginnen met tijd. Ideaal gesproken begin je zo jong mogelijk met beleggen, pakweg rond je twintigste. Nu realiseer ik me dat de doelgroep van deze website 50+ is. Mijn advies komt dus wellicht wat laat maar je kunt dus in ieder geval lezen wat je dan fout hebt gedaan of het doorgeven aan je kinderen. Daarnaast is het ook zo dat als de beste tijd om te beginnen met investeren rond je 20e levensjaar was, de op één na beste tijd dan vandaag is.

Gespreid beleggen, ofwel ‘dollar cost averaging’, betekent niet meer en niet minder dan dat je over een langere tijd op vaste periodes een bedrag inlegt. Markten gaan omhoog en omlaag en daar trekken we ons helemaal niks van aan. Omdat wij en met ons de beursgoeroes nooit kunnen voorspellen wat de hoogte- en de dieptepunten worden gaan we niet proberen de markt te ‘timen’. We leggen gewoon iedere maand in over langere tijd; als de markt laag staat is dat alleen maar meegenomen want dan kopen we in tegen een relatief lage prijs.

Samengesteld rendement is als rente over rente wat exponentiële groei veroorzaakt. We kennen allemaal nog wel het voorbeeld van het schaakbord waarbij op ieder vakje het dubbele aantal graankorrels van het vorige vakje gelegd moesten worden, waarbij je dan op het laatste 64ste vakje een eindtotaal had wat in de triljoenen liep. Het kan dus hard gaan met exponentiële groei, dat moge duidelijk zijn.

Pas wel op!

Je investeert dan in één, of liever nog meerdere, beleggingsfondsen. Een fonds is zeg maar een pakket van verschillende aandelen waardoor je het risico beter spreidt. Hier kan een adviseur wellicht wel wat waarde toevoegen door verschillende producten te belichten. Pas wel op, want bij de bank verkopen ze vaak het liefst waar ze zelf het meeste aan verdienen. Ik zou me ook verre houden van producten die een combinatie van verzekeren en beleggen zijn; de aanbieder verdient daar meestal zelf het meeste aan. Zorg voor fondsen met goede risico spreiding, zowel geografisch als per sector, lage aankoop- en beheerkosten en een acceptabel historisch rendement. Je kiest in principe voor minder risico naarmate je horizon korter is. Kijk niet alleen naar gemiddelde percentages per jaar maar kijk ook eens hoe het fonds het gedaan heeft in moeilijke periodes, zoals in 2008/2009 of in die recente dramatische December maand 2018. Het benchmark is de markt. Als het fonds dat je op het oog hebt min 2% heeft gedaan in de periode dat de markt min 7% deed dan mag je daar weinig van zeggen, ook al zou je er wat op verloren hebben.

Het kan hard gaan

Het enige wat je verder hoeft te doen is zorgen dat je iedere maand die storting doet en er verder niet naar omkijken. Hoeveel dat dan moet zijn? Dat mag je zelf weten. Maar als je op 20 jarige leeftijd begint met het maandelijks storten van 250 Euro (of 8,33 Euro per dag) zit je met een netto rendement van 6% per jaar op dat half miljoen als je 60 bent. Je hebt er dan ‘slechts’ 120.000 Euro ingestopt – die andere 380.000 Euro is je rendement. Met een wat soberder inleg van 50 Euro per maand (of 1,67 Euro per dag) heb je dan toch nog een ton tegen die tijd en zelfs met een schamele Euro per dag kom je nog op zo’n 60.000 Euro aan het eind van de streep, op een totale investering van nog geen 15.000 Euro. Het kan hard gaan, toch? 

Mocht je inspiratie op willen doen hoe je iedere dag wat geld opzij kunt leggen, lees dan het boek ‘The Latte Factor’ van David Bach eens. En uiteraard ziet je financiële plaatje in je 20er jaren er anders uit dan in je 50er jaren. Het is dus logisch dat je wellicht wat kleiner begint en groter eindigt. Maar hou wel voor ogen dat hoe meer je opbouwt in het begin, hoe groter het effect van de exponentiële groei zal zijn.

Wees voorbereid

Nog twee simpele basisregels waar je je aan dient te houden: 1. Beleg alleen geld dat je kan missen. Nooit gaan lenen om te beleggen. 2. Wees bereid en voorbereid om mogelijk – tijdelijk – tot 40% van je inleg te verliezen. Dat mag eigenlijk geen gevolgen hebben voor je huidige levensstijl de komende 5-10 jaar. Als je bovenstaande regels volgt staat niets je in de weg om weliswaar langzaam maar toch vrij zeker rijk te worden. Ik wens je heel veel succes in ieder geval!

Disclaimer: Aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden. Bovenstaand artikel is niet bedoeld als persoonlijk financiëel advies. De auteur en ‘Mannenzaken’ nemen geen enkele verantwoordelijkheid mbt gevolgen van acties gebaseerd op bovenstaand artikel. De auteur is niet werkzaam in de financiële sector en is niet bevoegd tot het geven van professsioneel financiëel advies. Het artikel beschrijft de persoonlijke visie van de auteur op beleggen in het algemeen en aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden.

Deel dit artikel