Nieuwe Kia Optima Sportswagon: veel slimme features die voor 50plus chauffeurs reuzefijn zijn

Hebben

Nieuwe Kia Optima Sportswagon: veel slimme features die voor 50plus chauffeurs reuzefijn zijn

Door -

Deel dit artikel

Stel, je zou als 50plus man op dit moment een auto mogen uitzoeken. En laten we het budget, om in stijl te blijven, op maximaal 50.000 euro stellen. What’s it gonna be, boy? Want we zijn by far de populairste doelgroep van de autofabrikanten. We zijn met veel, en we hebben wat te besteden.

Maar we zijn de tijd van de onbezonnen keuzes wel voorbij. We denken na, jazeker. Zonder in eeuwige twijfel te vervallen. Want we weten eigenlijk wel wat we willen.

Mam, pap, kan ik volgende week de auto even lenen?

Een auto kiezen we niet meer alleen maar voor het mannetje in ons. Dat hebben we niet meer nodig. We doen het samen met onze partners. En we houden rekening met onze kinderen, bijvoorbeeld. Jonge mensen met een rijbewijs en een bijna eigen leven. Ze moeten met die lange benen van ze op de achterbank passen. En dan is er nog dit: Mam, pap, kan ik volgende week de auto even lenen?

Een gedreven gastcollege over de Kia Optima Sportswagon

Het toeval wil dat we vorige week een buurjongen in de parkeergarage onder ons loftje tegenkwamen. En hij oogde een tikje opgewonden, die buurjongen. Hij had die blik die we als jonge jongens allemaal hebben gehad, toen we voor het eerst op onze nieuwe brommer een boodschap voor onze moeders gingen doen. Een gevoel van milde extase dat je nooit meer vergeet. (Haal het gevoel maar even terug, dan zal je merken dat het er nog is.)

Hij is student, de buurjongen, en hij ging een studiegenoot helpen verhuizen. Met de fonkelnieuwe auto van zijn ouders. Vandaar de opwinding. En nu we toch met elkaar in gesprek waren... hij trakteerde ons meteen op een gedreven gastcollege over de auto in kwestie.

Intussen ging de achterdeur automatisch open, zich uitrekkend als een kat... soepel, krachtig en stil.

Het was een Kia Optima Sportswagon. “Leverbaar vanaf € 39.395. Maar deze in Runway Red gespoten GT-Line (o.a. te herkennen aan de dubbele uitlaatpijp rechtsachter) heeft écht alles in huis. Het is ook de eerste Optima met turbo benzinemotor. 180 pk! In deze variant komt ‘ie op 43.895 euro,” zei hij zonder ook maar een spoortje snoeverij. Sterker, hij gaf ons het gevoel dat het voor zo’n mooie, ruime auto met alles erop en eraan een uitermate scherpe prijs was. Intussen ging de achterdeur automatisch open, zich uitrekkend als een kat... soepel, krachtig en stil.

Veel slimme features die zeker voor 50plus chauffeurs reuzefijn zijn

Een stilte die even later werd verbroken door een, hoe zullen we het zeggen, ‘indringende demonstratie’ van de power van het entertainmentsysteem van Harman Kardon. Niet onze muzieksmaak, maar de geluidskwaliteit was om door een ringetje te halen. De show werd gecompleteerd door gestoken scherp bewegend beeld op het riante 8 inch scherm in het dashboard. En dat alles terwijl de Ambient lightning voor een aangenaam sfeertje in de auto zorgde. Het college werd besloten door een snelle opsomming van nog een aantal slimme features die zeker voor 50plus chauffeurs reuzefijn zijn: actieve rijbaanassistentie, snelheidsbordenherkenning, vermoeidheidsassistentie, achteruitrijcamera, dodehoekdetectie, kruisend verkeerdetectie achter, 360 graden camera, slimme parkeerhulp en DCT7 automaat. En wat ons erg aansprak als verstokte cabrio-liefhebbers, de Optima Sportswagon heeft een werkelijk schitterend panorama schuif-/kantel dak.

‘Onze’ Optima was standaard (!) uitgerust met verwarmde leren fauteuils waar menig interieurmerk een puntje aan kan zuigen, plus een verwarmd stuur...

“Nu ben ik toch wel benieuwd hoe deze auto rijdt”, zei Grote Liefde nadat we de buurjongen hadden uitgezwaaid. Volgens de site van Kia is er altijd wel een dealer in de buurt. Dat klopte. In Amsterdam-Noord zit op een steenworp afstand één van de zes vestigingen van Durmi Auto. Eén telefoontje van nog geen twee minuten was genoeg voor het maken van een afspraak voor een proefrit. Over die rit kunnen we kort zijn. Heel, héél fijn! ‘Onze’ Optima Sportswagon was standaard (!) namelijk uitgerust met verwarmde leren fauteuils waar menig interieurmerk een puntje aan kan zuigen, plus een verwarmd stuur... Nou ja, we hoeven eigenlijk alleen nog maar even goedkeuring te vragen aan onze kinderen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Kia Nederland.

Deel dit artikel