Kom je aan Lexus, dan kom je aan mij

Hebben

Kom je aan Lexus, dan kom je aan mij

Door -

Deel dit artikel

Het is een feest om een rondje te lopen op het parkeerterrein voor het Nederlandse hoofdkwartier van LEXUS in Raamsdonksveer. Die ochtend dat ik de ES 300h President Line mag ophalen voor een weekje samenzijn, doe ik dan ook precies dat.

Fotografie: Alexander Forrest

Ik zit en ik rijd. En ik zal je zeggen: dat is geen straf. Het gevoel van welzijn dat je hier achter het stuur krijgt, is typisch Japans. Ze hebben daar zelfs een woord voor: Omotanashi.

Voordat ik me meld bij Michel van de Laak, de vriendelijke en immer goedlachse PR man van het Japanse topmerk, bekijk ik de modellen die hier naast en tegenover elkaar staan. Als auto's konden reageren als mensen, dan zouden de enkele Tesla en Audi die je hier ziet, trillen als een rietje voor zoveel Lexus geweld. Mijn oog valt meteen op de LC, in mijn beleving de allermooiste sportcoupé die ooit gebouwd is. Kijk 'm ongeduldig staan te wezen op z'n vier brute banden! Maar ook de RX 450hL, een luxe, 7 persoons limousine vermomd als fraaie SUV, staat hier breeduit te shinen. En tussen al dat geweld ontwaar ik mijn gezelschap voor de komende zeven dagen en mijn hart maakt een sprongetje.

Kenmerkende grille

Het gaat goed met de ES 300h. En dat is een understatement. In november 2018 versloeg deze hybride uit de hogere middenklasse meer dan tachtig concurrenten door China Car Of The Year 2019 te worden. Een een maand later volgde het bericht dat dit model één van de veiligste auto's was, die Euro NCAP ooit had getest. De LEXUS ES haalde de maximale score van vijf sterren bij de botsproeven. Daarbij werd de wagen getest onder de nieuwe, strengere vanaf 2018 geldende regels waaronder de bescherming van fietsers door autonome noodstoppen. Geen sinecure als je op een zomerse dag besluit om in Amsterdam te gaan cruisen met deze beauty. Want mooi is de wagen.

Het is een sedan, maar duidelijk met de uitstraling van een coupé, concludeer ik als ik om de wagen heen loop. Ik blijf stilstaan bij de voorkant van de wagen en bewonder de grille. Er zijn mensen die de grille van een hedendaagse Lexus te opvallend en agressief vinden, maar ik behoor beslist niet tot die categorie. Hoe duurder het model, hoe geprononceerder de kenmerkende grille is. Laatst, toen ik weer eens tegen iemand de loftrompet stak over het vooraanzicht van de Lexus, sprak deze onverlaat dat de grille op een eiersnijder van aluminium leek. 'Je bent niet helemaal lekker,' zei ik. 'Ik zeg toch ook niet dat jouw Fiat 500 op een hoestbui op wielen lijkt?'
Kom je aan Lexus, dan kom je aan mij.

Beste geluid ooit

Ik zit en ik rijd. En ik zal je zeggen: dat is geen straf. Het gevoel van welzijn dat je hier achter het stuur krijgt, is typisch Japans. Ze hebben daar zelfs een woord voor: Omotanashi. Dat gevoel willen de makers van Lexus ook oproepen in de auto's. Om ervoor te zorgen dat de eigenaar en passagier zich helemaal thuis voelen. De rit van Raamsdonksveer naar Zandvoort is onvergetelijk. Als straks de maximum snelheid in Nederland overal 100 km per uur is, en je hebt een fijne, goedbetaalde baan als topmanager en een lieve werkgever, dan is deze 69.995 euro kostende President-uitvoering een zegen. Waarom? Omdat het niet uitmaakt hoe hard je met deze auto gaat. Zelfs als je binnen de bebouwde kom 30 moet rijden, is het nog een feest.

Dat heeft niet niet alleen te maken met het vorstelijke gevoel dat je achter het stuur krijgt, maar ook met de geluidsinstallatie. In de President-uitvoering krijg je een Mark Levinson Premium Surround System met 17 luidsprekers. Als je weet dat de goedkoopste thuisversterker van dit ultieme high end merk zo'n 11.000 euro kost, dan kun je ongeveer bedenken wat voor geluid je kunt verwachten in deze auto. Zonder meer kan ik stellen dat ik nog nooit zoiets goeds heb gehoord! Bizar!

'Dit is pas autorijden'

De dagen hierna doe ik – als ik de Lexus neem – dan ook niets anders dan cruisen en muziek luisteren. Het geluid gaat hand in hand met hoe hard ik rijd. Op de snelweg mag het volume omhoog, maar in het dorp of in de stad houd ik het beschaafd. Deze vorstelijke wagen mag zich niet gedragen als een rijdende boombox. Dat maakt geen pas. Die week dat ik als lucky bastard in de ES 300h mag rijden, word ik een graag geziene gast in mijn woonplaats Zandvoort, waar men met de Grand Prix in het verschiet helemaal autominded is geworden. Als mijn vriend en Doe Maar drummer René van Collem even mag sturen op een middag, is het eerste dat hij zegt: 'Dit is pas autorijden.' Om eraan toe te voegen: 'Ik wil niets slechts over de elektrische auto zeggen die je laatst had meegekregen. Maar dat is het toch niet voor mij. Dit is één bonk klasse. De wagen stuurt als een malle en hij zoeft echt letterlijk over de weg. Ja, je voelt je helemaal veilig en senang in deze auto.'

Ik vertel hem over Omotanashi. Dat nog voordat je instapt, de ES bezig is je te verwelkomen. Zodra je op de auto afloopt, lichten de portiergrepen op om je te begroeten en wordt de grond onder de portieren verlicht om te voorkomen dat je in een plas stapt. Om het instappen te vergemakkelijken, heeft de ES brede achterportieren. Regent het bij het instappen, dan stoppen de ruitenwissers automatisch om de gast niet nat te spatten. En aan boord beschikken jij en je passagiers over het comfort van een airconditioning die minuscule nanoe-deeltjes in het interieur brengt, om het haar en de huid van alle inzittenden te bevochtigen. 

Goed voor 4 sterren

'Je kunt het mooi vertellen,' zegt René glimlachend. Ongetwijfeld, maar wat ik net vertelde aan hem staat wel allemaal in de brochure van de auto. Net als het verhaal dat al het handwerk in de auto, zoals het stiksel van de leren bekleding, uitgevoerd wordt door een zogenaamde Takumi, één van de ambachtslieden die elke Lexus ES zo subliem afwerken. De Takumi staan bekend om hun uitzonderlijke oog voor detail, maar moeten regelmatig hun handigheid demonstreren door in minder dan 90 seconden met hun niet-dominante hand een origami kat te vouwen van papier. Alleen dan mogen ze aan het project blijven werken. Ja, er komt wat kijken bij de bouw van deze auto. Maar dan heb je ook wat.

De dag voordat ik de ES terugrijd naar Raamsdonksveer parkeer ik de auto in het dorp. Als ik uitstap komt er net een oude schoolkameraad van me aangelopen, die ik liever niet wil zien omdat ik hem vroeger altijd al een pestjong vond. Te laat. Hij houdt me staande met de opmerking: 'Dat is een boel auto voor zo'n klein mannetje als jij.' Wat hij zegt klopt. De ES is bijna 5 meter lang en ik tik nog net de 1 meter 70 aan. Zelf heb ik daar geen last van. Ik heb ook mooie vriendinnen gehad die groter waren dan ik. 'Ook voor iemand die twee meter is, is het nog een boel auto,' zeg ik tegen hem. Hij gaat onverstoorbaar verder: 'Zal aardig wat benzine kosten, zo'n wagen.' Ik vertel hem dat deze hybride LEXUS een gemiddeld benzineverbruik van slechts 5,5 liter per 100 km heeft. En bij de ADAC Ecotest 2019 als enige in zijn segment 4 sterren scoorde en daarmee goed was voor de koppositie in de 'hogere middenklasse'. 'Zegt me helemaal niets,' moppert mijn klasgenootje van weleer en loopt weer door. 'Welkom in de 21e eeuw!' roep ik hem na. Eikel.

Check: LEXUS ES 300h 

Maar check ook de pagina waar je je kunt opgeven om de auto 48 uur gratis te ervaren!

Gallery


Deel dit artikel