Investeren in vinyl is goud

Hebben

Investeren in vinyl is goud

Door -

Deel dit artikel

Vlak voor de jaarwisseling bracht de Telegraaf online een video waarin financieel redacteur Ruben Eg een gouden tip had voor mensen die hun spaargeld nu eens niet in Bitcoins wilden beleggen. De next big thing, zei hij, zou weleens vinyl kunnen zijn. Platen.

En niet zomaar elpees of singles, maar de kostbare exemplaren. Zoals door artiesten gesigneerde albums of zeldzame misprints. Het was een leerzaam filmpje.
Om een idee te geven wat een verzameling uiteindelijk zou kunnen opbrengen, heeft Mannenzaken de duurste platen aller tijden voor je verzameld. Helaas niet in het echie, maar daarom nog niet minder interessant.

God Save The Queen, 10.000 tot 20.000 euro

Er bestaan op de hele wereld slechts negen exemplaren van de A&M versie van de controversiële eerste single van The Sex Pistols. Nog geen zes dagen hield het platenlabel van Herb Alpert het uit met de band. Nadat Sid Vicious op het kantoor van de maatschappij zichzelf in zijn voet sneedt en al bloedend langs de bureaus zwalkte, was voor het Amerikaanse label de maat vol en werd het contract verbroken. Maar ja, toen was de single al geperst. Daarop werden alle exemplaren vernietigd, behalve dan die negen stuks. De plaat werd later uitgebracht door Richard Branson's Virgin en deed het betrekkelijk goed, zeker als je in ogenschouw neemt dat de BBC de plaat vanwege de schokkende teksten niet draaide.

The Velvet Underground & Nico, 25.000 euro

Een lakpersing uit 1966 bevat vroege versies van nummers die zouden eindigen op de veelgeprezen klassieker The Velvet Underground & Nico, en is het enige bekende exemplaar. Oorspronkelijk gekocht bij een New Yorkse platenwinkel voor 75 cent in 2002, is dit een zeldzaam geval van het tussen het puin vinden van die vinylpot met goud: het album werd later op eBay verkocht voor 25.200 dollar. De klassieke songs werden opgenomen door technicus Norman Dolph, die daar een origineel Andy Warhol-schilderij van de man himself voor had gekregen (Warhol was toen de manager van de band).

The Freewheelin’ Bob Dylan, 35.000 euro

Elke rechtgeaarde Bob Dylan-fan kent het veelgeprezen album The Freewheelin' Bob Dylan van de muzikant, maar niet veel mensen weten dat er oorspronkelijk alleen in de VS een versie was met vier extra nummers erop. Die originele release is niet lang daarna ingetrokken en bevat zeldzame uitvoeringen van Rocks and Gravel, Let Me Die In My Footsteps, Gamblin' Willie's Dead Man's Head en Talkin' John Birch Blues. Die songs alleen al maken deze plaat tot meer dan een zeldzaamheid om aan de muur te hangen.

That’ll Be The Day/In Spite of Anger, 250,000 euro

Deze 78-toeren acetaat (lakplaat) van John Lennon en Paul McCartney's pre-Beatles band The Quarrymen, die That'll Be the Day en In Spite of Anger speelt, is de enige in zijn soort. Door het tijdschrift Record Collector werd de plaat in 2012 op een kwart miljoen euro geschat. Op dit moment maakt de originele schijf uit de begintijd van een van de grootste songwriting-teams uit de geschiedenis deel uit van de privécollectie van McCartney zelf. Beginjaren tachtig liet hij 50 exemplaren persen van de plaat, die elk nog steeds een flinke (maar minder verbazingwekkende) som van rond de 10.000 tot 13.000 euro waard zijn. Volgens Discogs gaf McCartney ze weg aan vrienden bij wijze van kerstcadeau.

My Happiness, 300.000 euro

Het eerste plaatje van Elvis Presley, My Happiness, werd opgenomen in Sun Studios in Memphis en direct tot lakplaat gesneden, ruim voordat Elvis een wereldwijde sensatie werd. Elvis had het nummer opgenomen als verrassing voor zijn moeder. De befaamde, hedendaagse rocker Jack White kocht stilletjes de eenmalige persing voor ruim 300.000 dollar in januari 2015, maar in tegenstelling tot sommige verzamelaars die alles voor zichzelf houden, gebruikte hij zijn aankoop voor het welzijn van iedereen. White liet door zijn label Third Man Records de plaat professioneel reproduceren voor Record Store Day. Verzamelaars van over de hele wereld konden zo een stukje geschiedenis bezitten. Zie ook het filmpje onderaan.

The Beatles (White Album) No. 0000001. 790.000 euro

We eindigen de lijst met een knaller in de vorm van de duurste plaat ooit gemaakt. Bandleden en managers van Apple ontvingen speciale, genummerde versies van het veelgeprezen titelloze 'White' album van de band, toen die voor het eerst werd uitgebracht. Hoewel ze elk uiterst waardevol zijn, is dit specifieke exemplaar - nummer 0000001 - de zeldzaamste van het stel. Oorspronkelijk eigendom van Ringo Starr werd het album in 2015 door de Beatle op een veiling verkocht voor ruim 790.000 dollar. En dat is volgens Guinness nog steeds het hoogste bedrag dat ooit is betaald voor een commercieel album.

 

Deel dit artikel