Hoe zit het met smetteloze brillen?

Hebben

Hoe zit het met smetteloze brillen?

Door -

Deel dit artikel

Waar het brillen betreft, heb ik een milde neiging tot 100% hygiëne. Dat geldt om te beginnen voor WC-brillen. Het zit namelijk zo: ik plas alleen staand als het niet anders kan. Ik behoor tot het legioen der zittende plassers. Dat doe ik uit fatsoen. Want een WC-pot die niet spettert tijdens het klateren, die komt van Mars. En dan nóg haal ik er achteraf even een wc-papiertje of papieren handdoekje overheen.

Bijkomend voordeel van zittend plassen is dat je altijd papier bij de hand hebt om de nadruppel(s) te deppen. Want de nadrupvrije Schwanz komt van Uranus. En om nou hand in hand met je jongeheer van het urinoir naar de papieren handdoekjes te flaneren?...

Ja, zul je zeggen, pak dan éérst een handdoekje en ga er dan goed voor staan! Touché... Maar die vlieger gaat niet altijd op, omdat steeds meer mannentoiletten met van die luchtdrogers worden uitgerust. En wat dat qua nadrogen voor taferelen geeft, gaat het mannelijk verstand - en mijn 50méér lenigheid - te boven.

Zonder enige gêne bood ik aan haar brillenglazen even op te poetsen

Ook als het om gewone brillen (leesbril, zonnebril, computerbril, voor ver weg bril) gaat, ben ik behept met een zekere mate van aberratie. Dat is eigenlijk een deftige manier om te zeggen dat ik niet tegen vette brillenglazen kan. Niet bij mezelf, en niet bij anderen.

Nu was ik ooit in het rijke bezit van een magisch brillendoekje. Dat had ik meer dan 20 jaar geleden gekregen van de importeur van Ray-Ban. Dat doekje was bij wijze van spreken in staat om matglas in kraakhelder glas om te toveren. Iets wat ik te pas en te onpas deed. Zat er bijvoorbeeld een lezende dame met beduimelde ramen tegenover me in de trein, dan bood ik zonder enige gêne aan om haar brillenglazen even op te poetsen (mannen reageerden altijd zeer terughoudend, dus daar was ik snel mee klaar.) Nadat het aanvankelijke vleugje wantrouwen was opgelost, kwam steevast de glimlach. En na de glimlach kwam de verbazing: 'Het lijkt wel of er nieuwe glazen in zitten!'

Van matglas naar kraakhelder

Dat doekje ben ik vele malen kwijtgeraakt, maar het dook uiteindelijk altijd weer op. Tot het vorig jaar definitief onderdook. Waarna de zoektocht naar het Nieuwe Doekje begon. Ik zal je niet lastigvallen met de talloze teleurstellingen. Met doekjes die van alles beloofden, maar tot niets meer in staat bleken dan de aanslag van de ene kant naar de andere kant van het glas te vegen. Nooit meer nieuwe glazen...

Tot ik vorige week bij een ultieme google-poging op de site Het Doekje stuitte. Daar werd me een ramendoekje van ongeëvenaarde kwaliteit beloofd. Dat had ik weliswaar eerder gehoord, maar nog nooit had het doekje zo'n leuke naam: Ferry Shiny World. Dus fluks 11,95 plus verzendkosten gestort. Voor dat geld kreeg ik een lap van 60 x 45 cm in handen. Als je dat slim knipt, heb je meteen 4 doekjes op het ideale brilpoetsformaat.

Jongens, nadat ik voor het eerst mijn brillen onder handen genomen... ik ging weer ouderwets van matglas naar een kraakheldere blik. Of mijn doekjes de claim van 500 tot 600 keer te kunnen worden uitgewassen weten waar te maken, dat laat ik te zijner tijd nog even weten.

Deel dit artikel