Het mooie geluid van de zondagochtend

Hebben

Het mooie geluid van de zondagochtend

Door -

Deel dit artikel

Zoals vanochtend weer eens bleek... Waarom luisteren we op zondagochtend zo graag naar muziek? En dan bedoelen we niet dat je een playlist opzet en vervolgens van alles gaat doen. Waar overigens niets mis mee is. Onze 'Brazil' Mannenzaken-playlist op Spotify raakt gegarandeerd de juiste snaar om vrolijk en energiek de zondag te kunnen tackelen.

Maar zondagochtend, liefst lekker vroeg, is ook bij uitstek het moment dat je er even écht voor gaat zitten. Het lijkt wel alsof je oren op scherper te staan. Ze horen en luisteren beter dan gemiddeld. Of beter gezegd, ze staan in de mooi-geluid-stand. Waardoor het fijner is om in alle rust naar muziek te luisteren. En wat is er dan mooier om je - voor een uurtje - terug te trekken in je eigen geluidscocon. Een wereldje waarin maar één zintuig centraal staat: horen.

De beste hoofdtelefoon ter wereld

Het luistergereedschap bij uitstek is de hoofdtelefoon. En net zoals bij luidsprekers geldt ook voor hoofdtelefoons dat de beleving strikt persoonlijk is. Een paar oortjes van twee tientjes kunnen je dus in principe méér luistergenot schenken dan een deftige hoofdtelefoon van 500 euro. Maar zoals altijd, ook hier is er een uitzondering op de regel.

In 1991 mochten we als mannen van Mannenzaken - dat toen nog een toonaangevende rubriek in Playboy was - luisteren naar de Sennheiser Orpheus. Een hoofdtelefoon to end all hoofdtelefoons. Het nec plus ultra, waarmee Sennheiser iets meer deed dan de toon zetten. De Orpheus zette een nieuwe standaard en werd terecht de beste hoofdtelefoon ter wereld genoemd.

En ruim 25 jaar later flikt Sennheiser het kunstje opnieuw. Ditmaal luisterend naar de naam Sennheiser Orpheus HE 1. Wederom is het gelukt om een hoofdtelefoonsysteem te creëren dat er niet alleen tamelijk opvallend uitziet, maar dat ook geluidstechnisch gezien de grenzen verlegt. Zoals een audiobereik van 8 Hz tot meer dan 100 kHz, met de laagste vervorming ooit gemeten: 0,01% bij 1 kHz, 100dB SPL. Gegevens die de oren van audiopuristen laten likkebaarden.

Handgemaakte oorkussens, van het fijnste leder en met zachte een zachte, allergeenvrije velours/microvezel constructie

Sennheiser verklaart de ongehoorde prestaties van de Orpheus HE 1 als volgt: 'Het is de eerste elektrostatische hoofdhoofdtelefoon met een Cool Class MOS-FET hoogspanning versterker geïntegreerd in de oorschelpen. Waardoor de capacitieve reactantie van de kabel wordt weggelaten, en een ultra-high impuls fidelity levert, 200% efficiënter dan andere oplossingen die momenteel beschikbaar zijn. 2,4-micrometer-platina verdampte membranen worden gebruikt omdat hun grootte, zoals blijkt uit onderzoek, een ‚Äč‚Äčoptimale geluidsweergave leveren. Opmerkelijke elektrische en akoestische prestatie wordt gewaarborgd door goud verdampte keramische transducers, terwijl 99,9% verzilverde OFC kabels worden gebruikt voor een optimale geleiding. Om u in staat te stellen om zich onder te dompelen in het resultaat van dit alles, zijn Sennheiser HE 1's oorschelpen, precisie vervaardigd uit massief aluminium, met handgemaakte oorkussens van het fijnste leder en een zachte, allergeenvrije velours/microvezel constructie.'

Opvallend: Sennheiser zegt nog u tegen haar klanten. En dus kunnen wij met een gerust hart 'U' zeggen tegen de nieuwe Orpheus.

Deel dit artikel