Hét recept tegen een (herfst) depressie

Hebben

Hét recept tegen een (herfst) depressie

Door -

Deel dit artikel

Na een lange zomer werd het dan toch in enen herfst. Tijd om mijn beproefde recept tegen een (herfst) depressie te delen: fijne pantoffels en goede stripboeken. Die twee zaken gaan hand in hand dankzij mijn grote stripheld op pantoffels: Guust Flater.

Met Mick praat ik nogal eens in quotes die meestal uit de film Blazing Saddles geleend zijn. Dat is een beetje een mannendingetje. Waardoor we ons zomaar weer even een blij jongetje durven te voelen. Hoewel ik ooit tijdens een persbijeenkomst in Disneyland Parijs een Deense journaliste ontmoette die ook feilloos uit het meesterwerk van Mel Brooks, Blazing Saddles dus, wist te citeren. (Zie vooral het geniale fragment onder het artikel.)

Heerlijke therapie tegen pre-winterse depressie

Met mijn kinderen, die inmiddels ruim volwassen zijn, praat ik regelmatig in striptaal. Dat is een soort pantomime met geluid, waarbij we een specifiek plaatje met bijbehorende soundtrack naspelen. Eén van onze favorieten is het plaatje van mijn grote stripheld op pantoffels Guust Flater, waarop de kantoorkat van Guust zielstevreden kijkend door een illegaal in de kantoordeur gezaagd kattenluikje ‘skwiekt skwiekt’. Voor wie het nog niet wist, Guust Flater is de creatie van de briljante tekenaar André Franquin (1924-1997) en zijn hilarische avonturen op de burelen van stripblad Robbedoes zijn zonder enige twijfel een heerlijke therapie tegen de pre-winterse depressie. De albums zijn bijvoorbeeld te bestellen via de site van de fijne stripwinkel Lambiek.

Tijd voor nieuwe pantoffels

Zoals gezegd, de herfst is ook het seizoen waarop we onze pantoffels weer uit het vet mogen halen. Dat is een feestje, want ik heb wat met pantoffels. Zo ben ik, vanwege een geheime weddenschap met een klasgenoot, in de derde klas van de middelbare school een jaar lang op pantoffels naar school gegaan. Het waren van die Olie B. Bommel-achtige, geruite sloffen. Het tijdens schooluren dragen ervan werd door een aantal argwanende leraren als een ‘daad van recalcitrantie’ gezien. Maar de schoolregels voorzagen niet in een verbod tegen het dragen van pantoffels in de klas, bovendien ging ik na het pantoffeljaar met de op één na beste cijfers ooit over naar de vierde klas. En ik won de geheime weddenschap. Die leverde me de lp Smash Hits van Jimi Hendrix op. Mijn moeder vond het pantoffelen vooral onbegrijpelijk, maar staakte al na een paar dagen haar verzet. ‘Ik moest het zelf maar weten’, zei ze schouderophalend. Het beste wat je als moeder in zo’n geval kunt doen, denk ik.

Een mekka voor pantoffelhelden

Maar nu is het een nieuwe herfst en daarom tijd voor nieuwe pantoffels. Punt is, de meeste schoenenwinkels doen de pantoffels er een beetje bij. Dat maakt de keuze doorgaans niet bepaald riant. Daarom heb ik dit jaar heb voor het eerst pantoffels via een internetwinkel gekocht. Grote Liefde had er even op gegoogeld en vond vrijwel meteen – op haar sloffen, zou ik bijna zeggen – de site Pantoffelshoppen.nl. Een mekka voor pantoffelhelden, kan ik je wel verklappen. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op model Toni, van het Zweedse merk Shepherd. Handgemaakt van leer in de kleur Oiled Antigue, en overvloedig gevoerd met schapenwol. Voor alle zekerheid een maatje te groot, want dat vind ik met pantoffels wel fijn. En nog meer fijn, je mag met pantoffels gewoon op de bank liggen. Wat een feest! Ik zeg, let the autumn games of 2018 begin...

 

 

Deel dit artikel