Hardop dromen over 30 jaar lang € 10.000,- netto per maand

Hebben

Hardop dromen over 30 jaar lang € 10.000,- netto per maand

Door -

Deel dit artikel

Bij Mannenzaken zijn we zo gek op schrijven, dat we onderling soms lange WhatsApp-'gesprekken' hebben. Sommige zijn niet voor publicatie geschikt. Maar deze wilden we je niet onthouden.

Het gaat over de Staatsloterij. Of beter gezegd, het gaat over de speciale 1 oktober-Droomsalaristrekking, waarbij de hoofdprijs 30 jaar lang € 10.000,- netto per maand is. Nemen we wel of niet een lot? De mannen van Mannenzaken wikken en wegen, en dromen weg bij de gedachte aan... het winnen van een Droomsalaris.

'Ergens in Nederland valt die hoofdprijs. Waarom zou dat niet op mijn lot kunnen zijn?'

Willem: Doe jij weleens mee met de Staatsloterij?

Mick: Zeker, jij niet dan?

W: Nee. Je lijkt verbaasd!... Toegegeven, het klinkt aantrekkelijk, die Droomsalaristrekking van de Staatsloterij. Want dat is méér dan ik ooit in mijn leven per maand heb verdiend. Maar weet je, ik ben niet zo van de loterijen. Wat vind jij er zo leuk aan dan?

M: Dat ga ik je vertellen. Want ik doe al jaren mee. Misschien niet elke maand, maar zolang ik me kan herinneren koop ik regelmatig een Staatslot. Deze trekking heet niet voor niets de Droomsalaristrekking. En ik vind het heerlijk om te dromen. Natuurlijk weet ik dat de kans niet heel groot is dat ik er met dat maandsalaris van € 10.000,- netto vandoor ga, maar toch: ergens in Nederland valt die hoofdprijs. Waarom zou dat niet op mijn lot kunnen zijn?

W: Ja, als je het zo stelt... Als ik je goed begrijp moet ik mezelf niet de vraag stellen waarom wel, maar waarom NIET een Staatslot kopen? Dat is wel even een andere mind set. Maar vooruit, ik speel het spel mee. Waarom zou ik het NIET doen? Nou, ja... daar moet ik dan toch even passen. Ik zou het niet weten. Wat kost een lot eigenlijk? Want volgens mij hoef je het voor de prijs niet te laten.

M: Precies. En ik zal het je nog sterker vertellen. Ik doe niet alleen maar mee om te winnen...

W: Ha! Nu maak je me toch echt nieuwsgierig. Welke andere reden dan winnen kan een mens hebben om mee te spelen in de Staatsloterij?

'Mijn lief doet ook mee en dan kunnen we samen heerlijk wegdromen over wat we solo en gezamenlijk met het geld zouden doen.'

M: Daar zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats om geïnspireerd te raken. Door te denken aan wat je allemaal met dat geld zou kunnen doen als het lot je goed gezind is, kom je soms op zaken die je ook zonder een enorm geldbedrag kunt verwezenlijken. En in de tweede plaats... Kom ik even terug op dat dromen. Dromen vind ik zalig. Ik ga er nóóit vanuit dat ik ga winnen, want dan is de teleurstelling onnodig groot. Mijn lief doet ook mee en dan kunnen we samen heerlijk wegdromen over wat we solo en gezamenlijk met het geld zouden doen.

W: Kun je daar wat meer over uit de school klappen? Over wat jij en jullie gaan doen met het geld? Want ik heb weleens gelezen dat mensen die een enorme Staatsloterijgeldprijs winnen, er soms een tikje van in de war raken. En terwijl jij me dat schrijft, ga ik zitten nadenken over wat Grote Liefde en ik met zo’n prijs zouden gaan doen.

'Het mooie is dat er bij de Staatsloterij fantastische adviseurs werken die, als je dat wilt als hoofdprijswinnaar, samen met jou een plan maken over wat te doen met die plotselinge rijkdom.'

M: Uit een recent onderzoek blijkt dat bij het winnen van een geldprijs van €10.000,- netto per maand voor 30 jaar lang, de meeste Nederlanders (47,1%) eerst geld gaan uitgeven aan het maken van mooie reizen, gevolgd door het opzijzetten van geld (45%). En dat doen wij ook. We gaan eerst samen heerlijk op reis. Ik ken mijn allerliefste lief nu bijna drie jaar en we zijn nog nooit samen op vakantie geweest. Ik kan niet wachten om samen met haar hand in hand over een palmenstrand te lopen. Zij in een kleine bikini met dat heerlijke lichaam van haar. Nu raak ik een tikje in de war! Maar even serieus. Het mooie is dat er bij de Staatsloterij fantastische adviseurs werken die, als je dat wilt als hoofdprijswinnaar, samen met jou een plan maken over wat te doen met die plotselinge rijkdom. Kijk, ik word dit jaar 62. Als ik die € 10.000,- netto per maand neem, dan krijg ik mijn laatste ‘salaris’ op mijn 92e. En ik weet niet of het verstandiger is om dan te kiezen voor een hoofdprijs in één keer. Want dat kan ook. Mijn lief, die een stuk jonger is dan ik, wil die € 10.000,- netto per maand wél. Net als de meeste Nederlanders, volgens hetzelfde onderzoek. Maar nogmaals: als het zover is, ga ik praten met de Staatsloterij.

'Ik zou stoppen met werken voor geld. Ik weet zeker dat Grote Liefde dat ook gaat doen. En dan gaan we ons lekker zorgeloos bezighouden met het zorgen voor mensen die het nodig hebben.'

W: Verstandig. Maar ik denk dat we ons wel zonder de adviseurs van de Staatsloterij gaan redden. Want dit is wat ik heel graag zou willen. Ik zou stoppen met werken voor geld. Ik weet zeker dat Grote Liefde dat ook gaat doen. En dan gaan we ons lekker zorgeloos bezighouden met het zorgen voor mensen die het nodig hebben. Vrijwilligerswerk, dus. Daarnaast gaan we alle studieschulden van onze vier kinderen voor ze aflossen. Dat lijkt me fantastisch om te kunnen doen! En weet je, nu ik daar zo over nadenk, of beter gezegd over nadróóm... Ik vind dat wel de moeite waard om het gokje voor te wagen. Ik ga het gewoon doen. Ik ga zo’n lot kopen, zonder het tegen Grote Liefde te zeggen, en dan geef ik haar op 1 oktober dat lot in handen. Dat vind ik wel een mooi symbolisch gebaar. Of we winnen of niet... het gaat om de intentie.

M: Topidee! Ik doe dat ook vaak stiekem, maar dan geef ik het niet. Ik koop dan namelijk een lot voor mijn kleine meid van 10. Dat houd ik apart. Trouwens, als ik met mijn eigen lot zou winnen, dan zou er sowieso een substantieel deel naar mijn kleine gaan. Zij moet nog gaan studeren en dan heeft zij geen studieschulden straks.

En dat vrijwilligerswerk van jullie is een heel goed plan. Want er is ooit onderzoek gedaan naar wat echt gelukkig maakt. Dat is niet het winnen van de Staatsloterij, maar geestelijke groei. En één van de manieren om geestelijk te groeien, is door er onbaatzuchtig te kunnen zijn voor anderen. Dus als je door het winnen van het Staatsloterij droomsalaris niet meer afhankelijk bent van een inkomen, en je er voor anderen onbaatzuchtig kunt zijn, word je een gelukkig mens!

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Staatsloterij.

Deel dit artikel