Fijn, die meedenkende knoppen!

Hebben

Fijn, die meedenkende knoppen!

Door -

Deel dit artikel

Zo plotseling als het koude winterweer kwam opzetten, zo plotseling is het ook weer weg. De overgang van winter naar lente is zoals ieder jaar grillig, maar met de slimme radiatorkranen van Tado zorg je voor een prima temperatuur in huis. 

We rekenen ons nu rijk, maar het is een beetje als de overstap van winter- naar zomerjas: net als je die dikke mantel hebt weggehangen, komt er weer een koufront voorbij. De verwarming een slinger geven is dan verleidelijk, maar die temperatuurverschillen kosten ook een hoop energie. In Europese huishoudens zorgen verwarming en warm water namelijk voor 79 procent van het totale energieverbruik. Tado biedt uitkomst: thermostatische radiatorkranen besparen gemiddeld 18 procent aan verwarmingsverbruik per huishouden. Als je erover nadenkt is dat ook wel logisch, want handmatige knoppen zijn eigenlijk als een kraan waar voortdurend het hete water uitloopt – dat wil je ook niet.

Snel geïnstalleerd

De hoogste tijd dus om ze te vervangen. Bij Tado kost een starterskit 199 euro. Daarvoor krijg je flink wat waar voor je geld: twee knoppen, een internetbridge, kabels en aansluitringen. Tado verzekert dat ze op elke radiator passen. Dat bleek in ons geval zo te zijn, en nadat we de internetbridge aan de router hadden gekoppeld en de app hadden geïnstalleerd, konden we aan de slag.

Dat bleek een kwestie van invullen hoe warm of koud het op bepaalde momenten in elke ruimte moest zijn. Dat werkte intuïtief en snel. Alle planning ten spijt kwam het echter wel een paar keer voor dat we plots de deur uit moesten – en het schema dus niet meer aansloot op onze dagbesteding. Gelukkig was dat geen probleem: hoe slim de knoppen ook zijn, een ouderwetse slinger aan de knop behoort ook tot de mogelijkheden.

Handig inspelen

Maar daar hield het – tot onze verbazing en daarna vreugde – niet op: wanneer er een raam open wordt gezet, merkt de radiatorknop dat de temperatuur in de kamer verandert en gaat de verwarming automatisch uit. Dat geeft wel een veilig gevoel: mochten we onverhoopt een raam open laten staan – we zouden liegen als we zouden zeggen dat we dat nooit vergeten – dan staat de verwarming niet onnodig te loeien. Dankzij een geofencing-functie in de app weet de knop ook of je thuis bent of niet. De app checkt online ook de weersvoorspelling en past de temperatuur in huis daar indien nodig op aan.

Tado speelt met zijn slimme kranen handig in op de smart home-trend. Wie geen eigen verwarmingsketel heeft, kan daardoor toch zijn of haar woning slim verwarmen. Voor die gebruikers is de starterskit ideaal, aangezien het dan vaak om een appartement gaat en twee kranen genoeg zijn. Mocht er nog een kraan nodig zijn, dan is die voor 79 euro bij te bestellen. Is dat allemaal te gortig? Dan kun je ook kiezen voor een maandelijkse afbetaling. Laat de temperatuur buiten maar grillig zijn: dankzij Tado is het in huis precies goed.  

Deel dit artikel