En op vrijdag nemen we een bad!

Hebben

En op vrijdag nemen we een bad!

Door -

Deel dit artikel

Ooit gold het hebben van een eigen badkamer met warme douche in Nederland als je reinste luxe. In de huizen voor 'gewone mensen' (bestaan die überhaupt?) tekende de architect dan ook geen badkamer in. Gewone mensen moesten maar naar het badhuis. En dat deden ze veelal op vrijdag. Konden ze schoon en fris het weekend in.

Wassen, ook wel poedelen of een kattenwasje genoemd, gebeurde doorgaans in de keuken. Met koud water. Als klein kind werd ik op zon- en feestdagen in een tinnen teiltje met warm water door mijn moeder gebadderd. Waarbij het teiltje voor de kachel werd gezet. Ik bewaar er dierbare herinneringen aan. Op mijn vierde ging ik voor het eerst onder de douche. Dat was op een zaterdag namiddag, bij de buren van mijn opa en oma. Het douchefeest duurde natuurlijk altijd veel te kort.

Precies een lp lang in bad

Totdat we van een bovenetage verhuisden naar een huis met een badkamer. Compleet met badkuip. Oh boy, wat een feest! Vooral mijn vader, die slager was, maakte er een heel ritueel van. Hij liet het bad vollopen. Dat duurde even, want het warme water moest door een piepklein geisertje beneden in de keuken worden opgehoest. Intussen prepareerde hij zijn badsessie. Hij plaatste een krukje naast het bad, zette daar de draagbare pick-up platenspeler van mijn zus op en zette dan de enige LP die hij had op scherp: Toon Hermans' befaamde one man show in Carré. En dan stapte hij in de iets te kleine, witte badkuip. Waar hij precies een plaat lang bleef zitten. En jawel, dat deed 'ie altijd op vrijdag.

De ontwerpers hadden eigenlijk maar één doel voor ogen... het moest in alle opzichten - en voor alle zintuigen - een relaxte ervaring opleveren

Neem ik je nu mee naar een bad anno nu. Ik vind het misschien wel de mooiste badkuip die ik ooit heb gezien. Zij luistert naar de naam Hammock Bath. De Badhangmat, zouden wij zeggen. Verantwoordelijk voor dit onverantwoordelijk mooie design is de Britse firma SplinterWorks. (Het zal trouwens niet de laatste keer zijn dat Mannenzaken je laat kennismaken met een product van hun.) De Hammock Bath is gemaakt van oersterk carbonvezel, dat niet vervormt. De ontwerpers hadden eigenlijk maar één doel voor ogen... het moest in alle opzichten - en voor alle zintuigen - een relaxte ervaring opleveren. Het zou een understatement zijn als ik zeg dat ze dat aardig is gelukt. Zonder meer briljant is de zwevende constructie, waardoor een behoorlijk grote bak water - de Bath Hammock is leverbaar van 2,6 tot 3 meter lengte - uiterst luchtig en elegant oogt. En door de bijna wulps-comfortabele afwerking, houd je het in deze 'tobbe' moeiteloos een hele Mannenzaken Playlist uit.

En omdat het nemen van een bad vooral erg leuk moet zijn is, hierbij ter inspiratie uit de prachtfilm Blazing Saddles de meest hilarische badscène ooit verfilmd...

 

Deel dit artikel