Elektrisch fietsen in een handomdraai

Hebben

Elektrisch fietsen in een handomdraai

Door -

Deel dit artikel

Het klinkt als een sprookje, maar het is 'gewoon' de realiteit. In 30 seconden maak je van je gewone fiets een e-bike.

Een paar maanden geleden ontstond er in New York een discussie over het verbieden van elektrische fietsen. Burgemeester Bill de Blasio, die niet bepaald bekend staat om zijn genuanceerde aanpak, kondigde aan dat stoute e-bikers keihard zouden worden bestreden en dat hij bedrijven die gebruik maakten van e-bikes - zoals stadskoeriers - zou gaan straffen.

Kamikazekoeriers

De Blasio deed zijn uitspraken nadat de dorpsdienders van New York- de NYPD - in de jaarcijfers hadden gemeld dat ze in 2017 maar liefst 687 e-bikes in beslag hadden genomen. Dat het hier vrijwel uitsluitend de door iedere automobilist en voetganger gevreesde kamikazekoeriers betreft, zal De Blasio en zijn administratie worst wezen. Misschien dat de burgemeester een keertje een rondje door, bijvoorbeeld, Amsterdam moeten komen fietsen, zodat hij zijn 'fietsprobleem' in het juiste perspectief kan zien. Of misschien ook maar beter van niet, want grote kans dat 'ie dan ALLE fietsers uit the Big Apple gaat bannen.

Wonderwiel maakt in 30 seconden van je gewone fiets een e-bike

De grap is dat aan de andere kust van Amerika, de westkust in Californië, het bedrijf Electron naam heeft gemaakt met hun uitvinding the Electron Wheel. Op de CES 2018 in Las Vegas introduceerden ze de tweede generatie van hun wonderwiel. (Zie video hieronder.) Electron claimt dat je in 30 seconden van je gewone fiets een e-bike kunt maken. Zonder gereedschap. En dat klopt, mits het huidige voorwiel van je fiets met een zogenaamde uitvalnaaf is gemonteerd. Maar dan nog, een beetje 50méér man draait zijn hand niet om voor het vervangen van een fietsvoorwiel. Het pláátsen van het wonderwiel is inderdaad maar een paar seconden werk.

Een slimme combinatie van motor, accu en elektronica

En wat heb je dan eigenlijk in je voorvork gehangen? Een uitermate slimme combinatie van 400 watt motor, 36V lithium Ion accu en elektronica in één. Je stelt alles in via een app op je smartphone. En die app fungeert en passant ook als dashboard, logboek, routeplanner en landkaart.

Dit zijn de specs: topsnelheid 25 km/uur; actieradius tot 80 km; oplaadtijd 5 uur; gewicht 8,4 kg. De prijs ligt rond de 800 us dollars.

Het gave is dat je door het Electron Wheel altijd kunt kiezen. Waait het je iets te gortig, of wil je zonder dampende oksels op een afspraak verschijnen? Dan rijd je elektrisch. En heb je zin om stevig op de pedalen te staan, dan maak je van je e-bike in een handomdraai weer een gewone fiets.

Deel dit artikel