Een verhaal met bankgarantie

Hebben

Een verhaal met bankgarantie

Door -

Deel dit artikel

Is het mogelijk om in een huis zonder bank te wonen? Ja. Maar na twee jaar begon Grote Liefde het avondritueel op de bank ernstig te missen. Dus begon de queeste naar een nieuwe bank. Die begon in Eindhoven en eindigde in Dwingeloo, Drenthe. Kortom, een verhaal met bankgarantie.

Een ABC’tje: Auto, Bank, Computer…

De bank speelt een belangrijke rol in ons leven. En dan hebben we het niet over hypotheken en bonussen. We are talking zitbank. Een meubelstuk waar we overigens ook graag massaal op (onderuit) liggen. Niet voor niets wijst mijn onvolprezen chiropractor me met enige regelmaat op de 3 C’s die onze ruggengraat bedreigen: Car, Computer, Couch… (Hij komt uit Australië, vandaar.) Wij zouden het in goed Nederlands dus over een ABC’tje kunnen hebben: Auto, Bank, Computer…

Omdat de computer mijn schrijfmachine is, heb ik daarvoor (nog) geen alternatief. Software die van het gesproken woord een kant-en-klaar artikel weet te maken is er wel. Maar ik ben in tegenstelling tot Mick een rommelige prater (vind ik zelf), dus dan kan ik mijn verhaaltjes net zo goed meteen zelf goed opschrijven. Ik probeer dan wel op mijn zithouding te letten. En iedere 3 kwartier opstaan om de lendenen te strekken.

‘Wandelen is een verslavend 50méér dingetje. Na een wandeling zit je ’s avonds toch een stuk lekkerder op de bank.’

De auto laat ik graag staan, als het even kan. Zeker in de stad neem ik bij voorkeur mijn fiets. En anders ga ik lekker lopen. Dat moet je een beetje leren, lopen. Denk nou niet aan 4-daagse taferelen, want dat gaat me letterlijk en figuurlijk te ver. Maar zelfs in buurten die je goed denkt te kennen, zie je bij iedere wandeling weer nieuwe dingen: een nieuw boompje, een mooi schilderij in een etalage, een prachtig gemetselde muur… Het is, denk ik, een 50méér dingetje, dat wandelen. En verdomd als het niet waar, het is verslavend als je eenmaal de smaak te pakken hebt. Je zit ’s avonds toch een stuk lekkerder op de bank als je overdag een fijne wandeling – denk aan een klein uurtje, of een kilometer of 4 à 5 - hebt gemaakt.

Waarmee we dus bij de reden van dit stuk zijn beland, de bank. Ik was niet van plan om flauwe grappen te maken over bankstellen, ofwel echtparen die met hun bank zijn vergroeid. En ook geen verwijzingen naar allerlei typische mannendingen – roes uitslapen, verveeld hangen, bier drinken, pizza eten, voetbal kijken, huisgenoten afzeiken, etc - die ze in sitcoms op en rond de bank plegen te doen. Zoals ooit in optima forma is verbeeld door de onvolprezen lullo’s van Jiskefet.

‘Na twee jaar hebben we besloten dat we het niet langer willen doen zonder bank.  En dan begint de Grote Zoektocht naar De Bank.’

Punt is namelijk, Grote Liefde en ik hebben geen bank. Ons loftje meet namelijk 44 vierkante vloermeters. Het is wél extra hoog, 3 meter 50. Maar omdat een bank toch bij voorkeur op de vloer staat, is het er niet van gekomen. Dat heeft wel een grappig effect op mensen die bij ons binnenstappen. Ze gaan meteen op zoek naar de bank, het epicentrum van de woonkamer. En dan volgt een lichte verwarring. ‘Hoe DOEN jullie dat, samenleven in zo’n kleine ruimte?’ Terwijl de echte vraag zou moeten zijn, Hoe doen jullie dat zonder BANK? Nou, na twee jaar hebben we besloten dat we het niet langer willen doen zonder bank.  En dan begint de Grote Zoektocht naar De Bank. En dat is niet bepaald een abc’tje.

‘Tip: als je een fijne bank hebt ontdekt, doe het gesprek over afmetingen en bekleding dan al zittend OP die bank.’

Want Grote Liefde wil een lief compact bankje mét chaise longue hoek. En zoals gezegd, de ruimte is beperkt. Maar dat bleek in de praktijk juist een voordeel. Want veruit de meeste hoekbanken zitten in het segment riant tot monsterlijk groot. En die vielen dus meteen af. Omdat we ooit PR-werkzaamheden voor Leolux hebben gedaan, gingen we eerst naar hun showroom in Eindhoven om naar hun prachtige Guadeloupe bank te kijken. En om er op te zitten. Tip: als je een fijne bank hebt ontdekt, doe het gesprek over afmetingen en bekleding dan al zittend OP die bank. Ben je al gauw een half uur zoet en als een bank na een half uur nog steeds lekker zit, weet je dat je goed zit. Toen we bij Leolux de deur uitgingen, dachten we dat we er wel uit waren. Dit ging ‘m worden. Maar hier komt tip nummer twee: niet gretig meteen bestellen, maar laat de mogelijke aanschaf even een paar weken rijpen.

Betaal maar lekker bij aflevering. Dat zit wel goed.

En die paar weken later waren we in Dwingeloo, Drenthe. We hebben daar een heerlijk Boshuisje in de buurt – we verhuren het ook, kijk gerust even op de site - , en waren al een paar keer langs een van buiten prachtig ogende woonwinkel gefietst: Wiechers Wonen. Lang verhaal kort, als het goed voelt, moet je het gewoon doen. We werden bij Wiechers ongelofelijk gastvrij ontvangen. En dan bedoel ik niet professioneel gastvrij, maar écht gastvrij. We waren meteen verkocht, want daar stond namelijk ook Onze Bank: model 4800 van Gelderland, een ontwerp van Henk Vos. En ze leverden met alle liefde af in Amsterdam-Noord. En nu komt de clou. Weet je waarom de gelukkigste mensen van Nederland in Drenthe wonen? Let op… Toen we vroegen of we een aanbetaling moesten doen, zei de meneer van Wiechers: ‘Dat zijn jullie in het westen gewend, maar dat doen we hier niet. Betaal maar lekker bij aflevering. Dat zit wel goed.’

Hieronder een schitterende Married with children persiflage van de TV-kantine, die zich uiteraard op de bank afspeelt:

Deel dit artikel