Een magische bril die alles ziet

Hebben

Een magische bril die alles ziet

Door -

Deel dit artikel

Een bril met glazen die je met het tipje van je vinger in de gewenste focusstand kunt zetten: traploos van leesbril naar veraf-bril. Dat zien we wel zitten.

Opticienketens zien het leven zonnig in. Ze laten de lof van hun producten bezingen door blije zangers die - het kan natuurlijk ook met het honorarium te maken hebben - staan te strálen met de nieuwste montuurtjes op hun neus.

De gemiddelde bril gaat 3 tot 4 jaar mee

Weet je waarom die opticienketens zo blij zijn? Er zijn volgens het CBS inmiddels 3 miljoen 50méér mannen in Nederland. En grote kans dat je als 50méér man brildrager bent. Is het niet voor veraf, dan wel voor dichtbij. Waarschijnlijk ben je ook wel gebaat bij een zogenaamde 'computerbril'. Die zit qua focus tussen lees- en veraf-bril in, en zorgt ervoor dat je ogen na een lange dag achter het beeldscherm aanzienlijk minder moe zijn dan wanneer je bijvoorbeeld een multifocale bril op je neus hebt. Ik spreek uit ervaring. De gemiddelde bril gaat 3 tot 4 jaar mee. Dus de hoeveelheid brillen die we met zijn allen verbruiken, die zie je liggen.

De magie van TouchFocus

Een paar weken geleden verzuchtte Grote Liefde - die gelaserd is maar voor lezen en computeren 2 verschillende brillen heeft: 'Zou het niet mooi zijn als er een bril bestond die je zelf kunt aanpassen aan waar je 'm op dat moment voor nodig hebt?'

Noem het een vooruitziende blik. Want binnenkort kunnen we daadwerkelijk alle facetten van ons mooie mannenleven door één bril bewonderen. De Japanse firma Mitsui Chemicals heeft onlangs een brilconcept ontwikkeld dat TouchFocus heet. Een toepasselijke naam voor de combinatie van een aanraakgevoelig montuur met lenzen die traploos - door de drager zelf! - van dichtbij naar veraf kunnen worden afgesteld. Dat kan dankzij de ingenieuze toevoeging van vloeibare kristallen aan de lenzen. Door het toedienen van piepkleine elektrische pulsjes - via het aantippen van het montuur met je vinger - wordt het laagje vloeibare kristallen geactiveerd om de gewenste optische curve creëren. De bril is voorzien van een afneembaar en oplaadbaar batterijtje dat 10 dagen op een lading kan werken. Het is je reinste magie. En wel zo fijn... je hebt altijd de juiste bril bij je.

Het is een understatement als ik zeg dat ik deze magische bril wel zie zitten.

 

 

Deel dit artikel