Een hele rockband onder je vingertoppen

Hebben

Een hele rockband onder je vingertoppen

Door -

Deel dit artikel

Het mooie van 50méér man zijn, is dat je de tijd kunt nemen om je dromen te verwezenlijken. Zoals muziek maken.

Dat was wel altijd een hoop gedoe. Gesleep met instrumenten, het synchroniseren van de agenda’s van de bandleden, uren in de oefenruimte en lange nachten langs de weg. Als 50méér man heb je natuurlijk geen zin in al dat gedoe. Maar dat wil niet zeggen dat je je muzikale aspiraties aan de wilgen hoeft te hangen. De digitale revolutie heeft immers ook huisgehouden in de wereld van muziekproductie en je hebt tegenwoordig alleen maar een pc en een midicontroller nodig voor een resultaat van studiokwaliteit. In dat licht bekeken we de Blocks van ROLI: een innovatief soort midicontrollers die muziekproductie eenvoudig en snel moeten maken.

Pharrell 'Happy' Williams

De Britse producent van muziekinstrumenten ROLI vergaarde de afgelopen jaren flink wat roem met zijn innovatieve keyboardconcepten. Pharrell 'Happy' Williams raakte zo enthousiast over die concepten, dat hij flink investeerde in ROLI en ook een belangrijke functie binnen het bedrijf bedong, die van Chief Creative Officer. Als je de producten ziet, dan begrijp je Williams gevoel. De Seaboard en de kleinere Seaboard Rise zijn voorzien van rubberen toetsen waarmee je niet alleen noten kunt spelen, maar ook kunt moduleren, kunt ‘pitchbenden’ en slides tussen noten kunt maken, op manieren die met traditionele keyboards niet mogelijk zijn. Het prijskaartje was echter voor veel muzikanten een probleem en ROLI heeft hard gewerkt aan goedkopere incarnaties van zijn productlijn.

Klein beginnen

Blocks is het resultaat van deze inspanningen en de nieuwe reeks omvat verschillende modules die aan elkaar kunnen worden gekoppeld om een volledig muziekproductiesysteem te vormen. Ieder soort ‘block’ heeft een eigen functie en je kunt ze in oneindig veel verschillende configuraties aan elkaar verbinden. Je kunt klein beginnen, met bijvoorbeeld alleen een keyboard, en je setup vervolgens per module uitbouwen tot een volledige productiestudio. Hou er wel rekening mee dat de Seaboard, net als de andere ROLI Blocks, een midi-controller is en dus zelf geen geluiden aan boord heeft. Je hebt er altijd een computer of smartphone bij nodig.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe presteren de Blocks in de praktijk? Wordt muziek maken echt zo snel en makkelijk als de fabrikant ons wil doen geloven? Het antwoord op die laatste vraag is niet eenduidig. Zoals elk muziekproductiesysteem, hebben de Blocks een behoorlijke leercurve wanneer je de mogelijkheden volop wilt benutten. Hoewel je al vrij snel een basic beat tevoorschijn kunt toveren als je een Block op je telefoon aansluit, komt de enorme potentie pas naar boven als je wat meer de diepte ingaat en echt de tijd neemt om erachter te komen hoe het werkt. Maar heb je die leercurve eenmaal doorlopen, dan begint het echte plezier. ROLI heeft een nieuwe benadering van muziekproductie uitgevonden, die in de juiste handen voor unieke resultaten kan zorgen.

Uurtjes muziekplezier

Je hoeft er geen technicus voor te zijn, maar een basaal begrip van muziekproductie met computers helpt wel enorm om alles uit je Blocks te halen wat er mogelijk is. De ROLI Blocks zijn dus zeker niet voor iedereen geschikt (hoewel je er altijd nog de meegeleverde spelletjes op kunt spelen). Neem je echter de tijd en moeite om je de ins en outs van de Blocks eigen te maken, dan liggen er flink wat uurtjes muziekplezier voor je in verschiet en heb je een volledige rockband onder je vingertoppen. En dat maken de Blocks in ieder geval een aanrader voor de muzikaal aangelegde 50méér man!

Als je wilt zien hoe je de Blocks kunt gebruiken, zijn hier filmpjes van de Seaboard Block en Lightpad Block.

p.s. Omdat Prince in het 'land' is met een geweldige My Name Is Prince Exhibition in de Amsterdamse Beurs van Berlage is hier Marco Parisi die op de Seaboard Rise Purple Rain speelt. Waanzinnig!
 

Deel dit artikel