Dromen van de maan

Hebben

Dromen van de maan

Door -

Deel dit artikel

De maan... die schitterende en altijd inspirerende muze voor dichters, songwriters, astrologen, avonturiers en alle mensen die verliefd zijn. Morgen, op 31 januari, trakteert ze ons op een heel bijzonder spektakel: een volle blauwe-, super- en bloedmaan. De laatste keer dat dit wonder boven ons hoofd gebeurde, was op 30 december 1982, ruim 35 jaar geleden.

Als jongetje droomde ik van de maan. Niet als inspiratiebron om mijn puberliefdes te bezingen, maar als doel op zich. Lopen op de maan. Of eigenlijk, een ruimtevlucht maken... In de ban als ik was door de Apollo maanreizen van Amerikaanse astronauten. En zo nu en dan vlieg ik, bijvoorbeeld via YouTube, terug naar die unieke periode tussen eind 1968 en eind 1972, waarin onverschrokken mannen in reusachtige raketten hun leven op het spel zetten, gewoon om te laten zien dat het kón.

De hand van astronaut Gene Cernan

Grote Liefde, die ook een grote liefde voor de maan koestert, heeft persoonlijk de hand geschud van de laatste man op de maan, Gene Cernan. Die was door zijn horlogesponsor Omega naar Nederland gehaald om zijn boek Last Man On The Moon te promoten. En zij deed de public relations voor dat project. Ik kon er door andere Playboy-verplichtingen niet naartoe. En daar heb ik nog steeds een beetje spijt van. Gelukkig heeft ze een gesigneerd exemplaar voor me geregeld. Helaas staat dat niet meer in onze boekenkast. Dat heb ik aan Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels uitgeleend. Omdat hij, in een interview dat ik met hem had, zó hartstochtelijk over die laatste vlucht naar de maan vertelde. Bij de terugvlucht is het boek in het pakjesheelal van de PTT verdwaald geraakt. En ik hoop dat het uiteindelijk bij een echte liefhebber is geland.

Als je ermee naar de maan kijkt, kun je er waarschijnlijk zelfs het geluksdubbeltje van Dagobert Duck zien liggen

Morgen bevindt de maan zich op de kortst mogelijke afstand van de aarde, waardoor ze 14 procent helderder oogt dan gebruikelijk. En volgens Diana Woei van Weerplaza is de kans is groot dat we het fenomeen van de blauwe superbloedmaan goed kunnen zien in grote delen van het land. "In de loop van de middag trekt een storing met veel bewolking en regen naar Duitsland. Het klaart in de avond en nacht soms breed op, vooral in het midden en zuiden van het land. Hierdoor zal het fenomeen naar verwachting goed te zien zijn."

'Allesziend' oog op het heelal

Kijken naar de maan is heerlijk om te doen. Omdat het al gewoon met het blote oog kan. Of met een goede verrekijker. Maar nog intenser is de beleving bij het kijken door een telescoop. En dan moet ik je voorstellen aan een nieuw telescoopconcept dat eerder deze maand tijdens CES 2018 werd bekroond met een Innovation Award: de Unistellar eVscope. Dit oog op het heelal maakt gebruik van een interne computer, waardoor hij 100 keer sterker wordt dan de klassieke telescoop. Dat maakt het ook voor ons mogelijk om héél diep in het heelal te koekeloeren. Daar worden professionele astronomen heel erg blij van, want ze kunnen nu dingen bekijken en vastleggen - via de bijbehorende app - waarmee ze zelfs nuttige bijdragen bij het volgen van asteroïden aan het SETI instituut kunnen leveren. Maar ook voor de 'gewone' heelalspotter is de eVscope een openbaring. Hij is compact, gemakkelijk in het gebruik en in staat om - wederom via de app - notificaties van het SETI instituut te ontvangen, waardoor je gewaarschuwd wordt waar en wanneer er zaken als super novae en asteroïden langs het firmament scheren. Via kickstarter kun je net als mannenzaken - en al vanaf 1 dollar - meedoen in dit project.

Als je met de eVscope naar de maan kijkt, kun je er waarschijnlijk zelfs het geluksdubbeltje van Dagobert Duck zien liggen. En als je nog wat maaninspiratie zoekt, wat dacht je van het romantische Moonstruck, met Cher en Nicolas Cage? Of de documentairefilm The Last Man On The Moon, die kun je gewoon op Spotify bekijken... Huiveringwekkend mooi!

Deel dit artikel